Seyahat Rehberi: Singapur
Asya’nın incisi Singapur, zengin kültürü, eşsiz mutfağı ve doğayla iç içe şehir yapısıyla en çok ziyaret edilen ülkelerinden biridir.
Piyanist Paul Barton İngiltere'den Tayland'a taşındığında, hayatının geri kalanı kör fillere konser vererek geçireceğini bilmiyordu.
Aşık olduğu ve peşinden Tayland’a kadar sürüklendiği eşi için Kwai Nehri'nde bir Youtube videosu hazırlarken aklına enteresan bir fikir geldi Barton’un. Aynı sıralar tanıma fırsatı bulduğu, Tayland'ın Kanchanaburi kasabasının hemen dışında yer alan, bir zamanlar sokakta veya tomruk endüstrisinde çalışan eski, yaralı ve engelli fillere önem veren Çevre Koruma Örgütü Elephants World’e, filler için piyano çalıp çalamayacağını sordu.
Bir çoğu kör olan bu devasa müzik tutkunlarına Bach'tan Beethoven'a kadar pek çok klasik eserle konser veren sanatçı, ilk gerçekleştirdiği etkinliğin unutulmaz olduğunu söylüyor ve ekliyor:
Fil dünyasında ilk kez konser verecektim ve piyanoya tesadüfen yakın olan Plara adlı kör bir fil vardı. İştahlı bir şekilde kahvaltı ediyordu ama ne zaman ki müziği icra etmeye başladım, aniden ağzında kalan çimenleri de yemeyi bırakarak müzik boyunca hareketsiz bir şekilde beklemişti. Filler duygusal hayvanlar, ben de onlardan çok fazla şey öğreniyorum.
O zamandan bu yana geçen zamanda Plara, müziğin tadını çıkartan tek fil değil. Neredeyse tüm filler bir çeşit tepki veriyor. Müzik onları çekiyor gibi görünüyor çünkü çoğu fil müzik başladıktan sonra dinlemek için piyanoya yaklaşmaya çalışıyor. Bazıları müziğin ritmine göre nazikçe sallanıyor. Hatta bazıları şarkıya eşlik etmeye bile çalışıyor.
Paul Barton için bu çalışma, eski sahiplerinin uyguladığı taciz nedeniyle sık sık acı çeken bu hayvanlara rahatlık verme çabasının bir parçası. Ve bu inanılmaz anları, yoğun bir ilgiyle takip edilen Youtube hesabında paylaşıyor. İçerikleri adeta, insanları ve hayvanları bir araya getiren bir köprü görevi görüyor.