Ercüment Behzat Lav Kimdir?
Babasının divan şiirine merakı ile şiire yönelen Türk şair ve yazar Ercüment Behzat Lav, 15 Kasım 1903 yılında İstanbul’da doğmuştur.
Köy enstitü öğretmeni ve yazar Fikret Madaralı, 1908 senesinde Bulgaristan’ın Şumnu şehrine bağlı Madara köyünde dünyaya gelmiştir.
Babası İsmet Bey kooperatifçidir. Çocukluk yılları Balkan Savaşları’nın başlaması ile Türk-Bulgar etnik ayrımcılığı ortamında öğrenimini yalnızca Türk öğrencilerin gittiği bir okulda tamamlar. Babaannesi ve annesinin itirazlarına rağmen babası İsmet Bey ortaöğrenime devam etmesi için rüştiyeye yazdırır. Ortaöğrenimini de tamamladıktan sonra pedagoji eğitimi alır ve eğitim aldığı yerde okul müdürünün etkisi ile öğretmen olmaya karar verir.
Sonraki yıllarda İstanbul’a amcasının yanına yerleşir. Amcası dindar yönü nedeni ile Fikret Madaralı’yı imam hatip okuluna yazdırır. Burada felsefe öğretmeni onu Peyami Safa, Nazım Hikmet, Sabahattin Ali’nin görev aldığı Resimli Ay dergisine götürür, orada Nazım Hikmet’le tanışır ve her cuma günü onu dinlemeye gider. Aynı zamanda öğretmenliğe ilgisi nedeni ile Darüşşafaka’nın açtığı öğretmen sınıflarına devam eder, bu sınıflar kapanınca İstanbul Öğretmen Okulu’na kayıt olur ve öğretmen olarak mezun olur.
Samsun Çukurbük köyünde 7 yıl öğretmenlik yapar. 1937 senesinde görev yaptığı Edirne Karaağaç’ta bir eğitim kursu açılmasını sağlar.1938 yılında aynı binada köy öğretmen okulu açar.1950’li yıllarda Yalova’ya yerleşir. Burada toprakla uğraşır, diğer taraftan da edebiyat çalışmalarını da sürdürür. Eşi Fethiye Madaralı ile birlikte açtığı Yalova Madaralı Vakfı ile köy çocuklarına burs verir. Öğretmenlik mesleğini ve memleketini çok seven Madaralı, cevizin ülke ekonomisine yapacağı katkıyı önemser ve Yalova’da ceviz üretiminin gelişmesine katkıda bulunmuştur.
Yalova’da uzun yıllar yaşayan Fikret Madaralı 1993 yılında vefat eder. Kendi adının taşıyan “Madaralı Roman Ödülleri” 1974 yılında verilmeye başlanır. Her sene bir önceki yıl basılmış romanlara verilir ve ödülün kime verileceği aylarca yapılan çalışmalardan sonra belli olurdu. Ödül kazananlar her yıl 17 Nisan köy enstitülerinin kuruluş gününde verilirdi. İlk ödülü Yaşar Kemal “Demirciler Çarşısı Cinayeti” romanı ile almıştır. 1989 yılında verilen son ödül Şemsettin Ünlü’nün “Toprak Kurşun Geçirmez” romanıdır. 1980 Adalet Ağaoğlu “Bir Düğün Gecesi”, 1981 Oktay Rıfat “Dana Burnu”, 1982 yılında Rıfat Ilgaz “Yıldız Karayel” ödül almıştır.
Eserleri arasında “Türk Köyleri”, “Top Patladı Oruç Bozuldu”, “Ceviz Diken 150 Yıl Yaşar” isimli romanları vardır.