Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
Tüm dünyayı sarsan Mavi Balina korkusu şimdi yerini bu oyuna bırakmış durumda. Oyunu oynayanlar psikolojik sorunlar yaşıyor ve hatta intihar ediyor. Aileleri uyarıyoruz. Bu oyunu çocuklarınıza oynatmayın.
Geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan’da geliştirilen bu oyun, özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturuyor. Mariam adlı bu tehlikeli oyun a ilk tepki Birleşik Arap Emirlikleri polisinin “Oyuna karşı dikkatli olunmalı” uyarısı ile geldi.
Bu tehlikeli oyunda ormanda kaybolan bir çocuğu evine geri getirmeye çalışıyorsunuz. Bu sırada korkutucu ses ve efektlerle karşılaşıyorsunuz. Aynı zamanda Mariam oyuncuya “evin nerede, facebook hesabın ne, hayaletlere inanıyor musun?” gibi sorular soruyor. Telefondaki neredeyse tüm uygulamalara erişim izinlerini istiyor. Bir şekilde kullanıcının kişisel verilerini topluyor.
Oyunun geliştiricisi Salman Al Harbi “Ben oyundaki bilgileri kaydetmiyorum” şeklinde açıklamalar yapmış olmasına rağmen bunu ispatlayamadı.
Ayrıca burada oyuna kapılıp “en sevdiğin hayvanın adı neydi?”, “Balayına nereye gittin?” gibi bankacılık işlemlerinin gizli sorusunun cevabı olabilecek bilgiler istenebiliyor.
1 Milyon kişi tarafından indirilen bu tehlikeli oyun Google Play ve App Store’da korku kategorisinde yer alıyor. Oyunda ormanda kaybolan kızın bir türlü eve dönememesi ve kullanılan vahşi görseller ile korkutucu seslerin çocuklarda büyük psikolojik sorunlara yol açacağı düşünülüyor.
Oyunun yorumlarına bakıldığında “Keşke Mariam kardeşim olsaydı” şeklinde açıklamaların da yer alması durumun ne kadar ciddi bir boyuta geldiğinin göstergesidir. Hakkında çıkan kötü dedikodular için oyundaki karakter Mariam “Ben mavi balina değilim, benim hakkımda düşünülenler doğru değil!” demeyi de ihmal etmiyor.
Oyunun son aşamasında ise gece 03:00’da bilinmeyen bir numara sizi arıyor. “Seninle sonra göreşeceğiz, Seni öldüreceğim” gibi şeyler söylüyor.
Oyuna yönelik şikâyetleri değerlendiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvurarak, oyuna erişimin engellenmesini talep etti. Bakanlığın yazısında, oyunun kişisel bilgileri elde ettiğine ve çocuklar üzerinde psikolojik tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi. Yazıda, oyunun çocukların intiharı düşünmesine sebep olduğu, oyunda “cinlerin musallat olması”’ gibi unsurlarla korku psikolojisi oluşturulduğu belirtildi.
Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimi Sezer Söylemez, bakanlığın talebi üzerine oyuna erişimi engelleme kararı verdi.