Mozart Epilepsi Bulgularını Hafifletiyor

01.11.2021 / Sağlık / Kültür / Sanat

Tüm zamanların en ünlü bestecilerinden biri olan ve bugün hala orkestralar tarafından çalınan zorlu eserler oluşturan dâhi sanatçı Mozart, 35 yaşında oldukça genç yaşta ölmesine rağmen, çalışmalarıyla kültürel ve akademik alanlarda etkili olmaya devam ediyor.

Mozart Epilepsi Bulgularını Hafifletiyor

Geçtiğimiz günlerde yapılan araştırmalar, Mozart'ın çalışmalarının tıbbi açıdan da önemli olduğunu ortaya çıkardı. Scientific Reports'ta yakın zamanda yayınlanan bir makalede, Mozart'ın parçalarından D Majör K448'deki (Mozart K448 olarak da bilinir) iki piyano sonatının, epilepsili kişilerin beyinlerini sakinleştirme etkisine sahip olduğunu ve belirli zararlı beyin olaylarını hafiflettiğini duyuruldu. Mozart’ın 1781 yılında 25 yaşındayken yazdığı K448 üç bölüm içeriyor: “allegro con spirito”, “andante” ve “molto allegro”. Parça, zıt melodiler ve birleştirici harmonik alt tonlar içeriyor.

K448'in epilepsili kişilerin beyinleri üzerindeki etkisini inceleyen araştırmacılar, deneklerde beyin implantı sensörlerini izlerken melodiyi çaldılar. İmplant sensörleri, interiktal epileptiform deşarjlar (IED'ler) olarak bilinen olayları algılar. Bu beyin olayları epilepsinin bir belirtisidir ve beyne hasar verir. Ekip, sonatları 30 saniye dinledikten sonra deneklerin gözle görülür şekilde daha az IED yaşadığını keşfetti. Bu durum aynı zamanda beynimizin duygularımızı yöneten bölgesini de etkiledi.

Deney, bir diğer ünlü besteci Wagner'in besteleriyle de denendi fakat Mozart'ın müziğinden görülen etki Wagner'de oluşmadı. Araştırmacılara göre melodik bir fark IED'lerdeki azalmayı tetikliyor fakat net bir tespit için daha uzun süreli bir çalışma yapmak gerekiyor. Pek tabi bu çalışmada Osmanlı zamanında oluşturulan ve müzikli tedavi konusunda çığır açmış “Şifahaneler”in ve hastalıkların tedavisinde özellikle tercih edilen makamların da incelenmesi büyük önem arz ediyor.