Seyahat Rehberi: İtalya
Akdeniz’in gözde ülkesi İtalya, tarih, sanat, mutfak kültürü ve doğal güzellikleri ile dünyanın en çok ziyaret edilen ülkelerinden biridir.
Birçok bilim insanının ortak çabası ile hızla üretilen COVID-19 aşılarının ardındaki en büyük soru işareti, mRNA teknolojisiyle ilgili.
Uzun yıllardır üzerine yoğunlaşılan ve son günlerde dünya gündemine iyice oturan mRNA teknolojisi, mevcut durumda hala içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde en etkin sonuçların elde edilmesini sağlayan Moderna ve Pfizer/BioNTech aşılarının içeriğinde kullanıldı. COVID-19 vakalarının yayılmasını önlemede inanılmaz derecede etkili olan bu iki aşı için JAMA'da yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, 6,2 milyon bireyde yapılan gözlemler sonucunda ikisinin de ciddi yan etkileri olmadığını ortaya koydu.
Çalışma, Hastalık Kontrol Merkezi'nin (Center for Disease Control) Aşı Güvenliği Veri Bağlantısı (Vaccine Safety Datalink) tarafından finanse edildi. Araştırma ekibi, 6,2 milyon kişiye yapılan iki mRNA aşısının 11,8 milyon dozundan elde edilen verileri inceledi. Ekip, kalp krizi, kalp kası iltihabı, felç, kol ağrısı, kan pıhtıları ve Guillain-Barré sendromu dâhil olmak üzere 23 ciddi sağlık sonucunun olay oranlarını ve sıklığını kaydetti. Çalışmada, aşıdan sonraki ilk 21 gün ve aşılamadan sonraki 21 gün ve 42. güne kadar olmak üzere iki ayrı zaman periyodu düşünüldü.
Araştırmaya göre vaka oranları, "aşılamadan sonra 1 ila 21 gün geçiren bireylerle, aşılamadan sonra 22 ila 42 gün geçiren bireylere kıyasla önemli ölçüde yüksek değildi". Bu nedenle, istatistiksel olarak anlamlı artışların olmaması, aşılamanın araştırılan ciddi yan etkilerden yoksun olduğu anlamına geliyordu. Bu yeni çalışma ile aşıların daha önce belgelenenden bile daha güvenli olduğunu gösterdi.
Herhangi bir bilimsel çalışmada olduğu gibi, bulgularda sınırlamalar vardır. Gelecekte daha fazla doğruluk için istatistiksel analizde ince ayar yapılabilir veya değerlendirilmek üzere diğer sağlık etkileri eklenebilir. Ancak şimdiye kadar yapılan gözlemlere göre, mRNA aşılarının güvenli olmasına işaret eden veriler birikmeye devam ediyor.