Osmanlı'nın Yaptığı Kelle Kulesi

4.1.2020 / Tarih / Genel

Kelle Kulesi, Sırbistan Niş’te bulunan 19. YY’da Sırp isyancıların kesilmiş başlarından oluşan 952 kafatasından inşa edilen kuledir.

Osmanlı'nın Yaptığı Kelle Kulesi

1737 yılında Osmanlı’nın elinde bulunan Niş’i Avusturya kuşatmıştır. Bu kuşatma sonrasında Osmanlı geri çekilmiş olsa da tekrar Niş’e sefer düzenlemiş ve Avusturya’dan geri almıştır. İkinci kez Osmanlı’nın eline geçen Niş’te bu sefer de Sırp isyanları başladı.

kelle kulesi

1800’lü yılların başlarında Osmanlı Sırpları’nın bağımsızlık mücadeleleri başladı. Sırp Devleti’ni kurmak isteyen asiler, Osmanlı’nın elinde bulunan Niş’i almak istiyorlardı.

Sırpların bağımsızlık mücadelelerinin beşinci yılında yaşanan Çegar Savaşı, Sırp tarihinde büyük öneme sahiptir. Çegar Savaşı’nda 3000 Sırp savaşçı, bir buçuk ay boyunca kendilerinden çok güçlü olan Osmanlı Ordusu’na karşı direnmişlerdi. Yapılan saldırıları geri püskürtmeyi başarmışlardı. Fakat bu başarı uzun sürmedi.

31 Mayıs 1809 tarihinde Sırp asiler Niş'in birkaç kilometre kuzeydoğusundaki Çegar Tepesi’nde yapılan savaşta Osmanlı ordusuna karşı 1804'deki ayaklanmalarından beri en büyük yenilgiyi aldılar.

Savaşın ardından, Osmanlı Ordusu’nun kumandanı Hurşid Paşa, ölen Sırpların kellelerinin toplanmasını emreder. Sırp halkına ve asilere gözdağı vermek için toplatılan kafataslarından bir kule yapılması emrini verdi.

kelle kulesi

952 Sırp askerinin kafatası toplandı. Derileri yüzüldü ve dört yanında 14 sıra kafatası dizili olan 3 metrelik bir kule inşa edildi.

Niş’de bulunan Cele Kula olarak da bilinen Kelle Kulesi, yıllar geçtikçe bakımsızlıktan dolayı zarar gördü. Ayrıca birçok Sırp, defnetmek için kafataslarını aldı. Kule de şuan 58 adet kafatası bulunmaktadır.