Parker Solar Probe

16.12.2021 / Bilim / Teknoloji / Genel

Nasa’ya ait Parker Solar Probe, Güneş'in dış koronasını gözlemleme göreviyle 2018'de başlatılan bir NASA Uzay Sondasıdır.

Parker Solar Probe

Güneş'in merkezinden 9,86 güneş yarıçapına (6,9 milyon km veya 4,3 milyon mil) yaklaşacak ve 2025 yılına kadar en yakın yaklaşacak hali 430.000 mil/saat (690.000 km/sa) veya ışık hızının %0.064'ü olacağı düşünülerek tasarlanan Parker Solar Probe Uzay Sondası, 15 Aralık 2021 tarihinde Güneş'in dış atmosferi olarak da bilinen taç küreden (korona) uçmasıyla tarihte ilk kez bir uzay aracı Güneş'e bu kadar çok yaklaşmış oldu.

2009 yılında ilk defa açıklanan projenin maliye 1.5 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Uzay aracını tasarlama ve uzaya fırlatma görevini ise Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı üstlendi. Parker Solar Probe, 12 Ağustos 2018'de uzaya fırlatıldı.

Tasarlanan bu uzay aracı, Chicago Üniversitesi'nin fahri profesörü olan fizikçi Eugene Newman Parker'ı onurlandıran ve yaşayan bir insanın adını taşıyan ilk NASA uzay aracı olma özelliğini taşıyor.

parker solar probe güneşe dokundu

2018’de uzaya fırlatılan Parker Solar Probe’nin antenin altına monte edilen bir plakaya 1.1 milyondan fazla kişini adı eklendi. Ayrıca bu plakaya Parker’ın fotoğrafları ve güneş fiziğinin önemli yönlerini öngören 1958 tarihli bilimsel makalesinin bir kopyası da eklendi.

Güneş'e dönük kısmı yörüngede 1370 derecelik sıcaklığa maruz kalan uzay aracının, fırlatıldığı günden itibaren 7 yıllık süre içerisinde Güneş'in çevresini 24 kez dönmesi planlanıyor.

Parker Solar Probe’nin şu üç başlıktaki gizemi çözmek adına uzaya fırlatıldı.

  • Güneş rüzgârının hızlanmasının
  • Yıldızdan devamlı dışarı madde akışının
  • Koronadaki çok yüksek sıcaklığın

Ayrıca Parker Solar Probe, Güneş'in aktif parçacıklarının hızlanmasının ardında yatan mekanizmanın anlaşılmasına da yardım etmeyi hedefliyor.

Ayrıca Bakınız