
Whatsapp'da Kullanıcı Adı Dönemi
Instagram, Twitter ya da diğer sosyal mecralardan alışık olduğumuz “kullanıcı adı” özelliği şimdi de sohbet uygulaması Whatsapp’a geliyor.
Dünyanın en büyük içecek markalarından bir tanesi olan Pepsi, bir dönem savaşa girebilecek güçte bir denizaltı filosuna sahipti.
Pepsi, bir dönem dünyanın en büyük 6. deniz filosuna sahipti. Bir içecek markasının deniz filosu sahibi olması tuhaf bir gerçek.
1959 yılında ABD Başkanı Dwight David Eisenhower, Sovyetlerin Amerikan kültürünü yakından tanıması için bazı girişimlere bulundu. Bu girişimler neticesinde Moskova’da “Amerikan Tanıtım Fuarı” düzenlendi. Bu fuarda Pepsi markası da yer aldı.
O dönemlerde Sovyet lider Nikita Khrushchev, Pepsi’nin tadına bakan kişiler arasında yer aldı. Sovyet liderin Pepsi’nin tadına bakmasının ardından Pepsi Başkanı Donald Kendall, ABD başkanı olan yakın arkadaşı Nixon ile birlikte Pepsi’yi Sovyetlere satmak için çalışmalara başladı.
Nixon daha önceki ilişkilerini de kullanarak Sovyetler Birliği’ni ikna etmeyi başardı. Pepsi’nin Sovyet topraklarında satılmasının önünde tek bir engel kaldı. Ödemelerin nasıl alınacağı konusu uzun süre düşünüldü. Çünkü Sovyet para birimi olan Ruble’nin yurt dışına çıkarılması ya da dolar cinsinden çevrilmesi yasaklanmıştı.
Sovyetler Birliği’nde bolca üretilen Stolichnaya votkası ile Pepsi’nin takası konusunda anlaşmaya varıldı. Pepsi, ABD pazarında Sovyetlerden alacağı votkayı satıp kendi içeceğinin parasını çıkaracaktı. Bu antlaşma 1989 yılına kadar devam etti.
1989 yılı itibariyle Pepsi ve Sovyetler Birliği arasında 3 milyar dolarlık yeni bir antlaşma yapıldı. Pepsi’nin fabrika sayısı da 20 rakamına ulaşmıştı. Sovyet halkı Pepsi’yi çok sevmişti. Aşırı tüketilen Pepsi karşısında Sovyetler Birliği, ödemeleri yapacak kadar votka üretememeye başladı. Ödemeler için yeni bir yol arayan Sovyetler, ödemeyi savaş filosu ile yapmaya karar verdi.
Parasını başka türlü alamayacağını anlayan Pepsi, anlaşmayı mecburen kabul etti. Bu adım sonrasında Pepsi’nin bünyesine 17 denizaltı, 1 kruvazör, 1 fırkateyn ve destroyer eklendi. Pepsi bir anda dünyanın en büyük 6. deniz filosuna sahip oldu.
Soğuk Savaş döneminin sonlarına doğru Pepsi, elindeki filoyu İsveç’teki bir geri dönüşüm firmasına satarak paraya dönüştürdü. Konu ile ilgili Pepsi’ni başkanı Donald Kendall, ABD başkanına “Sovyetlerin silahsızlandırılmasını sizden daha iyi yaptık” demiştir.