Pet Şişelerin Zararları
Plastik şişelerin zararları hakkında gün geçtikçe yeni araştırmalar yapılmakta ve birçok yeni tehlikeler ortaya çıkarılmaktadır.
Plastik şişelerin maliyetinin düşük olması nedeniyle, birçok içecek ve gıda maddeleri plastik şişeler ve ambalajlar içinde satışta.
Plastik pet şişeler içerisinde petrol barındıran yüksek yoğunlukta plastikten elde edilen şişelerdir. Yaygın olarak kullanım alanlarına bakılırsa su, alkolsüz içecekler, motor yağı, yemeklik yağ, ilaç, şampuan, süt, sıvı sabun ve bunun benzeri tarzda sıvıların muhafaza edilmesi için kullanılmaktadır. Pet şişe kolay şekillendirilmesinin yanında pratik kullanımı ve ucuz oluşundan dolayı insanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Fakat sık kullanılan pet şişelerin doğa üzerinde aşırı miktarda zararı bulunmaktadır
Pet Şişelerinin Zararları Nelerdir?
Pet şişelerin doğada çözünmesi için en az 500 sene gereklidir. 500 sene içerisinde çözünen pet şişeler çözündüğü zamandan itibaren hem toprağı hem de suyu kirletmeye devam eder. Pet şişeler toprağın ve suyun içerisinde var olan canlıların yaşam formlarını bozarak zehirlenmelerine bunun sonucunda da ölümlerine sebep olmaktadır. Pet şişelerin başlıca zararları şu şekildedir:
-
Şişe İçinde Bekleyen Su Bakteri Üretebiliyor: Evinizde, su ihtiyacınızı karşılamak için 19 litrelik damacana siparişi veriyor olabilirsiniz. Suya salınım yapma ihtimali olan BPA ve BHPF maddelerinin yanı sıra, bu damacanalar sağlığınıza zararlı olan bakterilerin üremesi için de uygun bir ortam oluşmaktadır.
-
Plastikten Doğa Da Zarar Görüyor, Bu Zarar Günün Sonunda Sizi De Etkiliyor: Pet şişelerde su içerek sadece biz zarar görmüyoruz, dünyamız da bu tüketimden olumsuz etkileniyor. Plastik tüketiminin bir bölümünü kapsayan pet şişeler, içerisindeki su tüketildikten sonra, genellikle çöpe atılmaktadır. Plastik şişeler ise içindeki zararlı maddeler nedeniyle toprağı ve yeraltı sularını zehirliyor. Bu zehirleme hem canlıları hem de sebze-meyveleri etkilemektedir. Bunun yanı sıra bazı pet şişeler ise okyanuslara karışıyor. Okyanuslara karışan plastikler ise deniz canlıları tarafından tüketilmekte ve hem onların sağlığına hem de tükettiğimiz deniz canlıları nedeniyle bize zarar verebilmektedir.
-
BPA, Sağlığınızın Düşmanlarından Biri: Hazır su şişelerinin ve damacanalarının çoğu plastikten üretilir ve bu plastik ambalajların içeriğinde sağlığa zararlı olan, bisphenol A (BPA) adı verilen madde bulunabilir.
-
BHPF de Sağlığınızı Tehtid Ediyor: BPA’nın sağlığına zararlı olduğunu bilenler ise BPA’sız şişeler tercih edebiliyorlar. Fakat BPA’sız şişelerde rastlanabilen flören 9 bisfenol (BHPF) maddesi de hiç masum değil! Yapılan araştırmalar; suyun içerisine karışan BHPF’nin, vücuda girdiği durumda östrojen hormonunu taklit edebildiğini ve hamilelikte düşük oranını artırabildiğini göstermektedir.