Pirinç Çeşitleri

17.03.2022 / Yiyecek / İçecek / Genel

Türk mutfak kültürünün ana malzemeleri arasında yer alan pirinç çeşitlerinin genel özelliklerini birlikte bu yazımızda öğrenelim.

Pirinç Çeşitleri

Pirinç, ülkemizde yaygın olduğu gibi dünyanın her yerinde her türlü yemekte kullanılabiliyor. Çeşitli şekillerde, boyutlarda, dokularda ve benzersiz tatlarda pirinç çeşitleri var. Pirinç, dünya çapında en çok tüketilen gıdalardan biri olması sebebi ile de bu kadar çok farklı tür olması şaşırtıcı değil.

Basmati Pirinç

Himalaya Dağları’nın karlı suları ile beslenen bir pirinç türü olan basmati pirinci, bilinen pirinç türlerinden daha uzun ve daha büyüktür. Yarı mat, yarı saydam bir rengi bulunan pirinç kendinden aromalı pirinç türleri arasında yer alır.

Ender bulunan bir pirinç türüdür. Bu yüzden uzun yıllar boyunca Güneydoğu Asya bölgesinde sadece soyluların sofrasını süslemiştir. Düşük nişasta oranına sahip olması nedeniyle tane tane pişer.

Arborio Pirinç

İtalya’nın Arborio kentinde yetiştirilen Arborio pirinci yüksek oranda nişasta içerir. Orta büyüklüğe sahip olan pirinç taneleri sıcak sıvı ile karıştırıldığında krema kıvamında yumuşak bir yapıya sahip olur. Pirincin bu kremamsı dokusu risotto için istenilen formdur.

Aynı zamanda Arborio pirinci yüksek lif oranına da sahiptir. Bu yüzden sindirim sağlığını destekleyebilir.

Baldo Pirinç

Ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen pirinç türüdür. Kokusuz bir özelliğe sahip olan baldo pirinç, iri taneli camsı ve mat bir görünüme sahiptir. Baldo pirinç, yüksek karbonhidrat ve protein içeriğine sahiptir. Baldo pirinç, pişirildiğinde tane tane ayrılması, hafifliği ve yüksek su çekme kapasitesi ile pilavlık ve dolmalık olarak kullanılmasının yanında sebze yemekleri içine karıştırmak için de tercih edilen pirinç çeşitlerindendir. Diğer pirinç çeşitlerine göre daha tombul bir görünüme sahiptir.

pirinç çeşitleri

Esmer Pirinç

Zengin besin değerlerine sahip olan esmer pirinç (kepekli pirinç), bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Beyaz pirince göre daha sağlıklı olan kepekli pirinç, vücudun toksinlerden arınmasına ve iç organların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Osmancık Pirinç

Yoğun olarak Trakya Bölgesi’nde ekimi yapılan osmancık pirinç, sulak olması sebebiyle Samsun Bafra bölgesinde de yetiştirilmektedir. Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.

pirinç çeşitleri

Jasmine Pirinç

Kendine has kokusu, ince uzun taneleri ve hafif şekerli tadıyla jasmine pirinç (yasemin pirinci) Tayland’ın en önemli tarım ürünleri arasında yer alır. Dünyada başta Tayland’ın orta kısımları olmak üzere Laos, Kamboçya ve Güney Vietnam’ın tropikal ve subtropikal iklim koşullarında yetiştirilen jasmine pirinç, mayıs ile ekim ayları arasında yetiştirilmeye başlanır. Beyaz ve kahverengi olmak üzere iki çeşidi bulunan jasmine pirinç, şubat ayı sonuna kadar hasat edilir.

Valencia Pirinç

Adını, yaygın olarak yetiştirildiği bölgeden alan Valencia pirinci, bazı İspanyol yemeklerinin vazgeçilmezidir. Taneleri kısa ve yuvarlaktır. Ayrıca bomba pirinci olarak anıldığını da duyabilirsiniz.

pirinç çeşitleri

Siyah Pirinç

Çin’e özgü bir pirinç çeşidi olan siyah pirinç, eskiden ‘’yasak pirinç’’ şeklinde tanınıyordu. O dönemlerde sadece üst sınıftan insanların yiyebileceği bir besin olan siyah pirinç, günümüzde tüm ülkelerde kolaylıkla bulunabiliyor ve satın alınabiliyor.

Buğdaygiller familyasının en ilginç üyelerinden biri diyebileceğimiz siyah pirinç, tam da adı gibi simsiyah ve güçlü antioksidan özellikleri nedeniyle "süper besin" olarak biliniyor.

Uzun Taneli Pirinç

Uzun taneli pirinç, uzunluğu eninin yaklaşık 4 ya da 5 katı olan, ince uzun tanelere sahip pirinç türüdür. Pişirildiğinde birbirine yapışmaz, tane tane olur. Nişasta oranı azdır. Uzun taneli pirinçler pilav yapımına uygundur. Hafif ve yumuşak bir tada sahiptir.