Plaka Renkleri ve Anlamları

27.07.2022 / Genel

Trafikte yer alan araçlarda, ön arka tamponlarına monte edilen ve kullanım amaçlarına göre farklı türlerde plakalar bulunmaktadır.

Plaka Renkleri ve Anlamları

Karayolları Trafik Kanunu’na göre ön ve arka tamponda bulundurulması zorunlu olan plakalar yetkililerin araç ve araç sahibi hakkındaki bilgilere ulaşabilmesi için büyük önem taşıyor.

Plaka Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye’de plakalar kullanım alanı ve renklerine göre farklı kategorilere ayrılıyor. Diplomatik temsilciler, kamu görevlileri, üst düzey devlet yetkilileri ve Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere yetkili kişi ve kurumların farklı renk ve özelliklere sahip plakaları bulunuyor. Türkiye’de plaka çeşitleri:

  • Özel Araç Plakası
  • Resmi Araç Plakası
  • Bedensel Engelli Araç Plakası
  • Cumhurbaşkanlığı Makam Aracı Plakası
  • Cumhurbaşkanlığı Üst Düzey Yönetici Plakaları
  • Büyükelçilik Resmi Hizmet Araç Plakaları
  • Emniyet Araçları Plakaları
  • Rektör, Emniyet, Müdür ve Kaymakam Plakaları

#AdsenseReklamK

Siyah Üstünde Beyaz Harf ve Rakamlar (Resmi Araç Plakası)

Devlet kurum ve kuruluş çalışanlarının kullanımına tahsis edilmiş olan, sahibi şahıs değil de devlet olan araçların yani resmi araçların plakaları siyah zemin üzerine beyaz harf ve rakamlardan oluşur. Bu araçların sahibi bakanlıklar, belediyeler, müdürlükler gibi devlet kurum ve kuruluşlarıdır.

Yeşil Plaka

Yeşil plaka yabancı ülkelerin Türkiye’de faaliyet gösteren diplomatik temsilcilikleri tarafından kullanılıyor. Konsolosluk ve büyükelçilik görevlileri tarafından kullanılan yeşil plakalı araçları İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Trabzon başta olmak üzere diplomatik kurumların yer aldığı 11 şehirde görmek mümkün. Yeşil zemin üzerinde beyaz sayı ve harflerin bulunduğu diplomatik plakalarda 4 çeşit orta karakter kullanılıyor.

Yeşil plakalardaki orta karakterler şu anlamlara geliyor:

  • CC harfleri konsolos makam aracında,
  • CG harfleri diplomatik muafiyete sahip konsolosluk görevlilerinin araçlarında,
  • CD harfleri büyükelçi makam aracında,
  • CM harfleri ise diplomatik muafiyete sahip büyükelçilik görevlilerinin araçlarında kullanılıyor.

Sarı Plaka

Sarı plaka henüz tescil işlemi gerçekleşmemiş araçların trafiğe çıkabilmeleri için kullanılan geçici plakaları temsil ediyor. Karakterlerin sarı zemin üzerine siyah harflerle yazılı olduğu bu plakalarda sol üst köşesinden sağ alt köşesine uzanan beyaz renkli bir şerit bulunuyor. Geçici plakalar 1 hafta, 30 gün veya 1 yıl süreyle verilebiliyor. Sarı plaka üreticilerin prototip ve yol testi yaptığı durumlarda, ithalatçı galeriler geçici olarak trafiğe araç çıkardığında ve satışı yapılacak taşıtların gümrükte muhafaza edilmesi durumunda veriliyor.

Sarı Kırmızı Plaka

Protokol plakası olarak da adlandırılan kırmızı plakalar üst düzey devlet görevlileri tarafından kullanılıyor. Kırmızı zemin üzerinde sarı renkli karakterlerin bulunduğu bu plakalar cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, vali ve bakanların makam araçlarında yer alıyor. Kırmızı plakaların üzerinde yalnızca sayılar bulunuyor. Örneğin, TBMM Başkanı’nın makam aracı plakası 0001 rakamlarından oluşuyor.

Kırmızı Beyaz Plaka

Kırmızı beyaz plaka rektör, emniyet müdürü ve kaymakam gibi kamu görevlilerinin makam araçlarında kullanılıyor. Beyaz zemin üzerine kırmızı plaka üzerinde il koduyla birlikte harf ve rakamlar yer alıyor.

Mavi Plaka

Mavi zemin üzerine beyaz karakterlerin yer aldığı plakalar Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı resmi polis araçları tarafından kullanılıyor. İl kodunun ardından A, AA veya AAA harflerinin yer aldığı bu plakaların sonundaki sayılar ise aracı kullanan ekibin bağlı olduğu büro veya şubeyi temsil ediyor.

Özel Plaka

Üzerinde şahıs veya şirket ismi yazan bir plaka gördüğünüzde şaşırıyor olabilirsiniz ancak gerekli şartları yerine getirenler bu tip plakalara kolaylıkla sahip olabiliyor. Daha önce alınmamış bir plaka için ilçe emniyet müdürlüğüne başvuru yaptıktan sonra özel plaka vergisini ödeyen herkes bu özellikten faydalanabiliyor.

APP Plaka Nedir?

Araçların ön ve arka tamponlarına monte edilen plakalar sayı ve harflerden oluşan karakterler içeriyor. Gerek duyulması halinde yetkililer tarafından araç ve araç sahibiyle ilgili bilgilere ulaşmak için kullanılıyor.

Plakaların taşıdığı önem bununla sınırlı değil. Modifiye tutkunları başta olmak üzere araç estetiğine önem veren sürücüler en ufak ayrıntıyı değerlendirmekten kaçınmıyor. Öyle ki plakalar dahi otomobillerin dış görünümünü iyileştiren birer unsur haline gelebiliyor. Söz konusu modifiye ve plakalar olunca akla gelen ilk seçeneklerden birini de APP plakalar oluşturuyor.

APP plaka ne demek diye merak ediyorsanız, Avrupa Press Plaka olarak da bilinen bu uygulama daha büyük ve kalın karakterlerden oluşan yazı stillerinin kullanılmasını içeriyor. Yazı karakterleri büyüdüğü için aralarındaki boşluklar azalarak daha dikkat çekici bir görünüm kazanıyor.

APP Plaka Yasak Mı?

APP plaka modelleri görünüm itibariyle çoğu sürücünün ilgisini çekmeyi başarıyor. Daha keskin hatlara sahip yazı stilleri özellikle agresif dış tasarıma sahip araçlarda görsel iyileştirmeye katkı sunuyor.

Tabii, plakalar üzerinde bu gibi değişiklikler yapmadan önce iki kere düşünmekte fayda var. Çünkü plaka üzerinde değişiklik yapmak kusurlu bir davranış olarak kabul ediliyor. APP plaka yasak mı diye merak ediyorsanız standart dışı niteliklere sahip bu uygulamanın idari para cezasıyla sonuçlanabileceğini bilmeniz gerekiyor.

APP Plaka Cezası Ne Kadar?

Yasalarca belirlenmiş plaka kullanımının dışına çıkan her türlü uygulama cezai işleme tabi tutuluyor. Karayolları Trafik Kanunu’na göre kurallara aykırı plaka kullanan sürücülere 2021 yılı itibariyle 505 TL idari para cezası kesiliyor. Ceza işleminin ardından orijinal haline döndürülmesi için 7 gün süre veriliyor. Bu süre zarfında plakasını uygun duruma getirmeyenler hakkında ise 1034 TL idari para cezası uygulanıp düzeltilene kadar araç trafikten menediliyor.

Plaka cezaları yalnızca APP plaka kullanımıyla gerçekleşmiyor. Levhanın yanlış yere monte edilmesi durumunda 122 TL, plakasız araç kullanımında 2270 TL ve sahte plaka kullananlar içinse 6687 TL para cezasıyla birlikte adli işlem uygulanıyor.

Doğru Plaka Kullanımı Nasıl Olur?

Resmî kurumlarca belirlenmiş standart plaka kurallarına uyarak trafik cezasından kaçınabilir ve araç muayenesini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre araç plakalarının aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekiyor:

  • Plakanın sol bölümünde 4×10 cm mavi zemin üzerine yerleştirilmiş TR rumuzu,
  • Herhangi bir yerinde Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı cemiyetlere ait bir mühür,
  • Alt bölümde dalgalı şerit hologramı ve orta bölümde ise Ayyıldız hologramı bulunması gerekiyor.          

Bu özelliklerin dışında yazı ve sayıların üzerinde veya yakınında vida bulunması muayene sırasında ağır kusur olarak değerlendiriliyor.