Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
Son günlerde robotlaşma oldukça hızlı ilerliyor. Bu durum da işsizlik oranını arttırdığı gibi gençlerimizin de geleceğini riske atıyor.
Günümüzde birçok alanda üretim faaliyetlerinde robot teknolojisi kullanılıyor. Bu durum işsizlik oranına doğrudan katkı yaparken, gençlerimiz gelecek kaygısı içerisindeler. Çünkü gün geçtikçe robotların faaliyet alanı artıyor ve insanlar işsiz kalıyor.
Özellikle genç kesim için olumlu bir açıklama geldi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan rapora göre robotlaşma sanıldığı gibi gelecekte her sektörde hüküm sürmeyecek. Robotlar sadece kalifiye olmayan pozisyonlarda kullanılacak.
OECD, 32 ülkede gerçekleştirdiği araştırma sonucunda bir rapor hazırladı. Bu rapora göre işlerin yalnızca %14’ünün tamamen otomasyon sistemler tarafından yapılıyor. Açıklanan raporda gelecekte sanılandan daha az işin robotlar tarafından yapılacağı yazıyor. Rapora göre robotlaşma yalnızca 66 milyon kişiyi doğrudan etkileyecek.
OECD’ye göre birçok iş insanların düşünce ve mantık kabiliyetlerine göre yapılıyor. Bu işlerin yapılabilmesi için fiziksel aktivite şart durumda. Hal böyle olunca robotların bu tip işleri yapması imkânsız gözüküyor.
OECD’nin raporuna göre robotlaşmadan en az etkilenecek ülkeler İngilizce konuşan ülkeler, İskandinav ülkeleri ve Hollanda olacak. En fazla etkilenecek ülkeler ise Almanya, Japonya, Güney ve Doğu Avrupa ülkeleri olacak. Nedeni ise bu ülkelerin üretim odaklı ve otomasyonun daha çok madencilik, inşaat ve sanayi sektörleri gibi ‘iyi eğitim’ gerektirmeyen işler olması.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, robotlaşma sürecinde birçok işi nasıl robotlar yapacaksa insanlara “Robot Tamircisi” gibi meslekler doğmuş olacak. Robotlaşma sürecinde işsiz kalan insan sayısı mutlaka artış gösterecektir. Fakat bu olayın yeni iş kolları açacağını da unutmamak gerekir.