Saç Boyasının Zararları

20.06.2022 / Genel

Günümüzde kadınlar ve erkekler saç stillerini sürekli değiştirmektedir. Bu konuda ilk başvurdukları şey “saç boyatma” oluyor.

Saç Boyasının Zararları

Özellikle bayanların çoğu aynaya baktığında kendilerinde zaman zaman bir değişiklik görmek ister. Pratik yoldan bir değişikliğin, beyazları gizlemenin veya sadece bir ışıltı yaratmanın en popüler yolu saç rengini değiştirmektir.

Fakat saçlarınızı boyatırken yanlış ürünleri seçerseniz ya da hatalı teknikleri uygularsanız sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilirsiniz.

Çeşitli kimyasallardan üretilen saç boyalarının piyasada bir çok alternatifi bulunuyor. Ancak bazılarının içerisinde bulunan aşırı kimyasallar saçlara zarar vererek yıpranmış görünüme ve saç derisi problemlerine sebep olabilir.

saç boyasının zararları

Günümüzde pek çoğumuz artık saçlarını boyatmak için her ay düzenli olarak kuaföre gitmekteyiz. Kimimiz beyaz telleri örtmek için, kimimiz saçımızı farklı renkte kullanmak istediğimiz için… Hayatımızın bu kadar parçası olan bir uygulama hakkında ne kadar şey biliyoruz? Saçtaki beyazları kapatmak ya da farklı renkler kullanmayı seven kadınların sık sık tercih ettiği saç boyası saç döker mi ve saç boyasının zararları nelerdir sizler için araştırdım.

Saç Boyası Saç Döker mi?

Hayır, saç diplerine kalıcı zarar verme ihtimali çok düşük olduğu için böyle bir durum beklenmez. Saç boyası, saç şaftı dediğimiz, saçın gövdesini boyar. Kafa derimizin içinde kalan bulbusa, yani kök bölümüne ulaşmaz. Bu nedenle kalıcı saç dökülmesi ihtimali pek yoktur. Yine de böyle bir durumdan şüphelendiğiniz takdirde dermatoloğunuza muayene olmanız gerekmektedir.

Diğer bir konu ise gebelikte saç boyaları. 40 haftalık gebelik süresi boyunca saçlarımız uzamaya devam etmekte; durun tahmin edeyim, hem de iki kat hızında! Hem de daha sağlıklı gözüküyor değil mi! Evet gebelik, saçlarımız açısından hepimizin çok sevdiği bir dönem.

saç boyasının zararları

Saç Boyasının Zaraları?

ABD'de yapılan araştırmaya göre düzenli saç boyayanlarda meme kanserine yakalanma riskinin, boyamayanlardan yüzde 9 daha yüksek.

1. Alerji

İster beyazlıkları kapamak olsun isterse de saçınıza renk vermek olsun, saç boyaları alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Alerjilerin asıl nedeni parafenilendiamin veya PPD olarak adlandırılan maddedir. Bunun için PPD içermeyen saç boyası araştırmaları yapabilirsiniz.

En sık görülen belirtileri ise kaşıntılı kafa derisi, yüzde ve gözlerde ödem, saç diplerinde yaralar, aşırı kepeklenme, kafa derisindeki kızarıklık ve şişlik, gözde ve göz kapaklarının etrafındaki şişlik, göz-burun-yüz çevresindeki pullu deri veya saç dökülmeleridir.

2. Kırılgan Saçlar

Saçınızı sıklıkla renklendirirseniz boyalarda bulunan kimyasallar yüzünden aldığı hasarlar artabilir. Üst üste saç boyamanın zararları, saç uçlarını bölmeyle, kuru ve kırılgan olmasıyla kendini gösterebilir ve saçın parlaklığı da kaybolmuş olur.

Evde minimum saç hasarıyla bu durumu geçiştirmek için en önemli şey iyi bir markadır. Kimyasal maddelerin içerildiği ürünlerde ucuza kaçmak daha çok zararlı olabilir. En iyi marka en pahalı olmasa da ortalama bir ürün araştırılabilir.

3. Hassas Cilt

Uzun süreli ve sık saç boyamak, cilt reaksiyonlarına da neden olabilir. Yaygın belirtileri yanma hissi, kızarıklık ve kaşınmadır.

4. Kanser Etkisi

Saç boyasının kansere etkisi birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Yapılan araştırmalara göre PPD maddesinin DNA hücrelerine zarar verebileceği ve kansere neden olduğu kanıtlanmıştır. Ancak PPD maddesinin az miktarda olmasının bu tür hasarlara neden olup olmayacağı ise henüz tespit edilememiştir.

Saçlarını sık olarak boyayan kişilerin saçını boyamayan kişilere göre lenfoma kanserine yakalanma riski daha fazla olduğu da belirtilmektedir. Ayrıca PPD gibi resorsinol maddesi de saç boyalarında bulunabilen başka bir kimyasal maddedir. Bu madde, doğal hormon dengesini bozarak meme kanseri riskini arttırmaktadır.

saç boyasının zararları

5. Kaşıntı, Kurdeşen

Saç boyalarına alerjisi olanlar kafa derilerinde kızarıklık olduğunu bildirir. Kafa derisinde oluşan döküntüler saç boyasına maruz kalan herhangi bir bölgede görülebilir. Böyle durumlarda derhal bir dermatolog ile görüşmelisiniz. Böylece görülen alerjik durum gecikme yaşanmadan tedavi edilebilir.

6. Astım

Saç boyama işlemi evde ya da kuaförde yapılıyorsa iyi havalandırma ortamının sağlanıldığından emin olunmalıdır. Çünkü saç boyası içerisindeki kimyasalları solumak zararlıdır.

Yapılan çalışmalar saç boyalarında ve ağartıcılarda yer alan kimyasal maddelere daha fazla maruz kalmış saç stilistlerinin cilt alerjilerine ve astım olma konusunda daha savunmasız olduğunu göstermiştir. Bunun için boyama yapılan yerde havalandırmanın iyi olması önemlidir.

Bunların yanı sıra akciğer iltihabına duyarlı olanların ticari saç boyası kullanırken astım gelişiminde risk oluşumunun da artabileceği yapılan araştırmalarda gözlemlenmiştir. Çoğu ticari saç ürünlerinde %60'larda bulunan persülfatlar sürekli solunumda öksürük, boğaz rahatsızlığı, hırıltı, akciğer inflamasyonu ve astım ataklarına neden olabilir