Saçkıran Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

27.06.2022 / Sağlık / Genel

Stres günümüzde birçok rahatsızlığın tetikleyicisidir. Saçkıran rahatsızlığı da bunlardan bir tanesidir

Saçkıran Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Saçkıran rahatsızlığı her yaşta ve cinsiyette gözlemlenebilmektedir.

Saçkıran olarak bilinen Alopesi areata yuvarlak-oval hatlı, ani saç kaybıdır. Genellikle bozuk para şeklinde kellik ile kendini gösterir. Saçlı deride olabildiği gibi kaş, kirpik, sakal ve vücudun diğer kıllı bölgelerinde de oluşabilir.  

Saçkıran tüm çocuklarda ve gençlerde cinsiyet ayrımı olmaksızın görülebilmektedir. Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte günümüzde kabul gören görüş vücudun kendi bağışıklık sisteminin kıl köklerine zarar verdiği teorisidir. Ancak sadece belirli alanlarda sınırlı kalmasının açıklaması halen günümüzde yapılamamaktadır. Yapılan araştırmalar stres, korku ve üzüntü problemi yaşayan insanların bu sorunla daha sık karşı karşıya kaldıklarını göstermiştir.

Saç kıran hastalığı ile saç dökülmesini birbirine karıştırma. Saç kıran olduğunuzda bir anda saç dökülmesi yaşamaya başlarsın ve genellikle yuvarlak halkalar şeklinde saç dökülmesi görülür. Saç dökülmesi ise adım adım başlar. Seyrelme tipinde görülür ve deride yuvarlak açıklık oluşmaz. 

Saçkıran hastalığının belirtileri oldukça nettir. Dikkatli bir anamnez ve fizik muayene ile hem teşhis konulabilmekte hem de tedavi başlanabilmektedir. Kısa sürede dairesel şekilde ciddi oranda saç dökülmesi ve dökülen saç zemininin beyaz ve parlak olması saçkıranın tipik belirtisi olup tanı koydurucu olmaktadır.

Saçkıran Neden Olur:

Saçkıran esasında enfeksiyonel bir hastalıktır. Areata adı verilen mantarlar saçkırana sebep olmaktadır ve bu mantarlar vücut tarafından üretilir. Vücut bu mantarlar sebebi ile kendi doku ve hücreleri yabancı olarak algılar. Böyle zamanlarda da kendine ait doku ve hücreleri atmak ister ve bağışıklık sistemi bunun için harekete geçer. Vücudun savunma hücreleri kıl köklerine saldırıya geçerek dökülmeye neden olur. Aynı zamanda genetik faktörler de “Saçkıran neden olur?” sorusuna bir başka cevap oluşturabilir.

Saçkıran Nasıl Geçer:

Cilt hastalıkları uzmanlarına muayene olduktan sonra doktor saçkıran tedavisi için size bir tedavi protokolü hazırlayacaktır. Saçkıran görülen bölgeden bir parça alınarak patolojik inceleme yapabilir. Tüm incelemeler bittikten sonra doktor tedaviye başlar. Saçkıran tedavisinde amaç öncelikli olarak dökülmenin daha geniş bir bölgeye yayılmasını ve dökülme şiddetini azaltmaktır.

Saçkıran probleminin şiddetli olarak görüldüğü vakalarda saçkıran tedavisi için steroid grubu ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar öncelikle krem formda, söz konusu bölgenin üzerine uygulanır. Cildin üzerine krem uygulamanın yeterli gelmediği boyutta olan vakalar için ise streoid ilaçlar direkt olarak deriye enjekte edilebilir. Eğer saçkıran hastalığı kaş ya da kirpikte görülüyorsa, bu bölgeler için enjeksiyon yöntemi daha fazla deneyim ve dikkat gerektirir. Bu nedenle tercih edeceğiniz cilt hastalıkları uzmanını iyi seçmeniz gerekir.

Saçkıran Kaç Ayda Geçer:

Saçkıranın iyileşmesini tıpkı düştüğünüzde derinizde oluşan yaranın iyileşmesine benzetebilirsiniz. Yara açılan derinin kendini yenilemesi gibi saçkıranda da yeni hücre oluşumu gereklidir. Bu nedenle “Saçkıran kaç ayda geçer?”sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Hastalığın iyileşme dönemi ve süresi kişiden kişiye değişecektir. Ancak bağışıklığı daha kuvvetli, metabolizması daha hızlı ve yaşı daha genç olanlarda saçkıran hastalığının geçmesi daha kısa süreceği aşikardır. Genel olarak çocuklarda ve gençlerde maksimum altı ay içerisinde saçkıran hastalığının geçeceğini söylemek mümkündür.

Saç Kıran Ciddi Bir Sağlık Problemı Midir:

Saçkıran rahatsızlığı fiziksel olarak sağlık problemi sayılmaz. Ancak kişinin psikolojisini olumsuz etkileyerek sosyal hayatında sorun yaşamasına yol açmaktadır. Önlem alınması halinde kolayca tedavi edilebilecek bir rahatsızlık iken, kendi haline bırakılması halinde yayılma riski bulunmaktadır.

Saçkıranın Sebepleri Nelerdir:

Saçkıran bir kişinin bağışıklık sistemindeki bir kusurdan kaynaklanır. Bu komplikasyonda vücudun bağışıklık sistemi yabancı bir ajan olarak kendi foliküllerini algılar ve saldırır. Çoğu durumda bu saldırı folikülü tamamen yok edemediğinden bir süre sonra folikül kendi kendini onarır ve sonuç olarak bu bölgede saçların yeniden çıktığını görürsünüz. Unutulmamalıdır ki, hastalık ilerlerse saç ve sakal kellik oval şeklinden çıkmış olur ve hızla ilerler.

Saçkıran Rahatsızlığının Birçok Nedeni Bulunmaktadır. Bunların Başlıcaları;

  • Aşırı stres
  • Genetik kodlar
  • Yoğun saç kaybı ve deride yaşanan döküntüler
  • Saçların zayıf oluşu

Saç Dökülmesine Karşı Önlem Alınmaması Olarak Belirtilebilir.

Saçkıran belirtileri:

Bazı saçkıran ve sakal kıran dökülmesinin belirtileri şunlardır:

  • Başın bazı bölgelerinde saç dökülmesi dairesel veya elips şeklindedir.
  • Kişinin tırnaklarının görünümü çok sert veya çok yumuşak olabilir.
  • Sakalın bazı kısımlarında saç dökülmesi şeklinde dairesel lekeler belirir.
  • Bir süre sonra zaten saç dökülmesi olan bir yerde yeniden saç çıktığını göreceksiniz.
  • Saçkıran özellikle yılın soğuk aylarında meydana gelir.

Saçkıran Bulaşıcı :

Bu tip saç dökülmesi biraz farklı çalışır ve aslında zayıflamış bir bağışıklık sistemi nedeniyle oluşur. Ancak saçkıran bulaşıcı değildir ve rahatsız edici semptomları yoktur. Sadece saç dökülmesi nedeniyle kendinize olan güveninizi kaybedebilirsiniz, bu nedenle kendinize olan güveninizi artırmak için daha önce bu hastalığı geçirmiş kişilerle bağlantı kurmanız önerilir.

Saçkıranın Tedavisi:

Saçkıran otoimmün bir hastalık olup stres, üzüntü ve korku ile yakından ilişkilidir. Bundan dolayı saçkıran tedavisinin ilk basamağını bu faktörlerin ortadan kaldırılması oluşturmaktadır. Hastanın hiçbir tedavi almadan psikolojik durumu iyi yönde düzelme gösterdiğinde hastalığın kendiliğinden geçme olasılığı %25-30 dur.

Saçkıran Tedavisi İçin Geliştirilen Medikal Tedaviler Şöyle Sıralanabilir:

1- S.A.D.B.E (Sqarik asit di butil ester) : Saçkıran tedavisinde sebebe yönelik en etkin tedavi olan ve günümüzde en çok tercih edilen ilaçlardan biridir. Başarı oranı %95 tir. En az 3 ay boyunca düzenli olarak her gün kullanılmalıdır ve 1 yıla kadar devam etmelidir.

2- Kortizon : Otoimmün reaksiyonu baskılamak amacıyla kullanılır. Başarı oranı %70 tir. Merhem ya da enjeksiyon (İğne) şeklinde kullanılır. İğne tedavisinde uzun süre etkili kortizonlar (diprospan, depo medrol vs) tercih edilir. Bir enjeksiyon 15 gün boyunca etkisini sürdürür. Uzun süre kullanımı tavsiye edilmez çünkü ciltte incelme ve buna bağlı çökme oluşturabilir.

3- Mezoterapi ve PRP : Saç mezoterapisi ve PRP tedavisi saç köklerinin canlanması, kuvvetlenmesi ve kan dolaşımının artması için uygulanan bir tedavi şeklidir. Saçkıran tedavisinde diğer tedavi yöntemleriyle kombine edildiğinde başarı şansını oldukça arttırır.

4- Minoxidil : Kan dolaşımını artırarak saç köklerini uyaran Minoxidil’ in başarı oranı % 60 civarındadır, ancak daha yüksek oranlarda kullanıldığı takdirde başarı oranı daha da arttırılabilir.

5- Sarımsak : Sarımsağın kesilip saçkıran olan bölgeye deri hafif kızarıncaya kadar direkt sürülmesi ile saçkıran tedavisinde %50 başarı sağlanabilir. Başarılı sonuç için en az 6 ay boyunca günde 3-4 kere bu işlem yapılmalıdır

Saçkıranın İyileşme Süresi:

Saçkıran genellikle genç yaşta görülen bir rahatsızlıktır. İyileşme sürecine bakacak olursak, Çocuklarda genellikle 6 ay gibi bir sürede tamamen ortadan kalkabilir. Ancak yetişkinlerde 1 yıla kadar devam edebilir. Eğer kişinin bağışıklık seviyesi düşükse bu süre daha da kısalabilir.