Sait Faik Abasıyanık Hikaye Ödülleri

17.05.2020 / Kültür / Sanat / Genel

Her gün bir başka uykuya yatıp bir başka rüya göreceğiz. Hâlbuki zaman ağır ağır bizimle beraber akan nehir, bir göle varıyordu.

Sait Faik Abasıyanık Hikaye Ödülleri

Sait Faik Abasıyanık 1906 yılında Adapazarı’nda doğar. İlköğrenimini Adapazarı’nda tamamlar. İstanbul Erkek Lisesi’nde okurken öğretmenleri ile yaşadıkları bir olayla ilgili olarak 40 arkadaşı ile birlikte okuldan atılır. 10. sınıfta Bursa Erkek Lisesi’ne geçer.

Bursa’da öğrenci iken yazmaya başlar ve ilk öyküsü edebiyat ödevi olan İpekli Mendil’dir.  Milliyet Gazetesi’nde 1929 yılında Uçurtmalar öyküsü yayınlanır. Servet-i Fünün, Uyanış ve Yenilik dergilerinde öyküleri yayınlanır. Sait Faik Abasıyanık çağdaş hikâyeciliğin temel taşıdır. O senelerde Milli Hikâyecilik (Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp’in temsil ettiği ülke sorunları ile ilgili hikâyeler), Sabahattin Ali, Sabri Ertem’le gerçekçi hikâyecilik (toplumsal sorunlara ağırlık verilen anlatımlar) akımları sürerken, Sait Faik öykülerinde kişiselleştirmeye gider. Yaşam şartlarının insanlara etkisini, insanın sevinçlerini, acılarını öykülerinde ön plana çıkarır. Toplumun değil bireyin yaşantısını, sorunlarını ele alır.

Semaver, Sarnıç, Şahmerdan, Mahkemelerde (Röportaj), Medar-ı Maişet Motoru, Kayıp Aranıyor, Lüzumsuz Adam, Alemdağ’da Var Bir Yılan ve hastalık dönemlerinde yazdığı Havuz Başı, Kumpanya, Havada Bulut, Son Kuşlar bazı önemli eserlerindendir.

Sait Faik, edebiyat gösterilerinin olduğu bir gün, Darüşşafaka’yı gezerken kimsesiz çocuklara yapılan desteklerden etkilenir ve vasiyet olarak mal varlığını ve eserlerinin telif hakkını Darüşşafaka’ya bağışlar. Başarılı çağdaş hikâyeciliği ve hikâyeciliğe katkıları nedeniyle 1953 senesinde Mark Twain onur ödülü almıştır. 1951 senesinde siroz hastalığı sebebiyle yurtdışında tedavi olmaya gider. Hastalığı ilerlemiştir ama İstanbul’dan uzakta vefat etmek istemediğinden dolayı ağır bir tedavi sürecinin de onu beklemesinden rahatsız olur ve ülkesine geri döner. 1954 yılında vefat eder.

Annesi Makbule Abasıyanık vasiyetinde, her yıl Sait Faik anısına edebiyatçıların yer aldığı bir jürinin en iyi öykü yarışması düzenlemesini ister. 1955 yılında ilk ödül yarışması yapılır ve bu ödül Varlık Yayınları’nca karşılanır. 1960-1963 senelerinde ödül yarışması yapılmaz, 1964 senesinde Makbule Abasıyanık’ın vefatından sonra her sene Sait Faik Hikâye Ödül Yarışması’nı Darüşşafaka düzenler. Ödül için aday olabilme şartları arasında aynı yıl içinde yayınlanan kitapların, en az iki jüri üyesinin yazılı teklifi ile önerilmesi, hikâye sahiplerinin daha önce başka bir ödül almaması vardır. İlk ödülü 1955 senesinde Haldun Taner’in yazdığı On İkiye bir Var ve Sabahattin Kudret Aksal’ın Gazoz Ağacı öyküsü alır. Bu yıl ki ödülü, Ethem Baran’ın yazdığı Döngel Dünya eseri almıştır. Sait Faik Abasıyanık Hikaye Ödülleri her sene yazarın ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs’ta verilir.

“Dünyada hiçbir şeyden zalimlikten iğrendiğim kadar iğrenmedim. İnsanoğlunun en büyük savaşı zalimliğe karşı açılmalıdır.” - Kayıp Aranıyor