Savaşlarda Kullanılan Köpekler

28.09.2020 / Genel / Tarih

Son 3000 yıldır köpekler, savaşlarda hem güçlü bir asker hem de ilk yardım görevlisi olarak aktif rol alıyorlar.

Savaşlarda Kullanılan Köpekler

Tarihi kaynaklara göre Lidyalılar, M.Ö. 628 yılında Kimmerler ile yaptıkları savaşta köpekleri kullandı. Hatta bu savaşta Lidyalılar için “köpek taburu” yaptıklarına dair kalıntılara rastlandı.

Roma döneminde de köpeklere askeri anlamda büyük görevler verildi. Köpekler, zırhlı ve çivili tasmaları ile ordu içerisinde yer aldılar. Yağmacılar ve isyancıları korkutmayı hedefleyen Romalılar, köpeklerin korkutucu görünüşlerinden faydalanmak için onları kamplara da yerleştirmişlerdi.

savaşlarda köpeklerin kullanılması

Atilla Han, Moloser köpeklerini cephede kullanmıştır. Ayrıca Orta Çağ zamanlarında İngiltere de ordusunda Mastiff ve Danua cinsi köpeklere yer verdi. İspanyollar ise 16. YY itibariyle ordularında köpekleri barındırdı. Bu köpekleri Güney Amerika istilası sırasında yerlileri öldürmeleri konusunda eğitmişlerdi. 18. YY’da gerçekleşen Yedi Yıl Savaşları’nda ise Prusya Kralı Büyük Friedrich, köpekleri haber taşımaları amacıyla kullandığı biliniyor.

Kristof Kolomb, Yeni Dünya’da köpekleri silah olarak kullanan ilk kişidir. 1493 yılında Hispaniola’nın yerli halkına ve 1494 yılında Jamaika da karşısına çıkan grupları dağıtmak için köpekleri serbest bırakmıştır.

savaş köpekleri

Köpekler tarih boyunca savaşlarda çok fazla görevde kullanıldı. Yeri geldi mesaj iletme görevi üstlenen köpekler yeri geldi savaş alanına mayın döşeme de ya da yaralı askerleri iyileştirmede kullanıldı. Bazen de iletişimi sağlamak için kablo döşeme işlemlerin de görevlendirildiler.

I. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın 30 bin civarında köpek askeri olduğu söylentileri vardır. Bu konuda henüz net bilgi yok. Yine aynı söylentilere göre Almanya ordusunda görev alan bu köpekler, iki karargâh arasında haber taşıma ile görevliydiler. Boyunlarında bulunan kutular içerisindeki mesajları karargâhlara iletiyorlardı.

savaşlarda kullanılan köpekler

Köpeklerin koku alma duyuları oldukça fazladır. Bu da onların harika birer iz sürücü olmalarını sağlar. Savaş sırasında yaralı askerlerin yerini keşfetmekte köpeklerin üstüne yoktur. Ayrıca çok az yiyecek ile hayatta kalma eğitimi alan köpekler, II. Dünya Savaşı'nda paraşütle atlayıp bulundukları konumda keşif yapma konusunda da yetiştirildiler.

II. Dünya Savaşı döneminde de Sovyet ordusunda yaklaşık 50 bin civarı köpeğin yer aldığı tahmin edilmektedir. Bu köpekler hem savaşta hem de yaralı arama konusunda eğitim almışlardır. Bazıları da yaralı asker arama görevi üstlenirken bir kısmı da mayın döşeme konusunda yetiştirilmekteydi.

savaşlarda kullanılan köpekler

Sovyetler köpekleri canlı bomba olarak da kullanmıştır. Günlerce aç bırakılan köpekleri, sırt çantalarına bomba koyarak düşman tanklarının altına gönderdiler. Orada yiyecek olduğunu düşünen köpek tankın altına girince fünyeyi de çekiyor ve kendisi ile birlikte tankı havaya uçuruyordu. Fakat Alman askerleri tarafından ateş açılarak geri püskürtülen köpekler, Sovyet tanklarının altına girip fünyeyi çekince kendi tanklarını hava uçurmuş oldular. Bu gelişmelerin sık yaşanması sonucunda Sovyetlerin projesi sona ermiş oldu.