Yastıksız Uyumanın 6 Faydası
Geceleri yastıksız uyumanın faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız. Şaşırtıcı ama gerçek olan bu bilgileri sizler için derledim.
Saatlik ortalama oyuncu sayısına göre düzenlenen istatistik listesine göre 2021 yılında eski oyunlar listenin zirvesinde yer aldı.
2020 yılına kıyasla daha hareketli geçirdiğimiz 2021’de büyük ses getiren çok sayıda oyun yayınlansa da Steam’in yılsonu istatistikleri, aslında yeni oyunlara geçici olarak zaman ayırıp sadakatle bağlı olduğumuz yapımlara yeniden dört elle sarıldığımızı ortaya koyuyor.
1. Counter-Strike: Global Offensive (604 bin oyuncu)
Kimilerine göre bir tutku, kimilerine göreyse vazgeçilmesi zor bir alışkanlık. Oyuncuların CS:GO’ya olan yaklaşımı değişse de değişmeyen tek şey, yapımın, yıllardır en çok oynanan oyunlar listesinden eksik olmaması. Çıkışının üstünden neredeyse 10 sene geçmesine rağmen güncelliğini koruyarak kitlesini genişleten CS:GO’ya, yakın zamanda yeni bir rakip gelir mi bilmiyoruz ama oyunun, eş zamanlı 1,2 milyon oyunculuk rekorunu (2021) kırabilecek başka yapım olmadığına eminiz.
2. DOTA 2 (420 bin oyuncu)
MOBA türünün müdavimlerini ekran karşısında uzun saatler tutmayı başaran bir başka yapım, arkasında yine Valve’ın bulunduğu DOTA 2. Oyun tutkunlarının deneyimlerinden ve oyuna ayırdıkları saatlerden bağımsız olarak sürekli yeni şeyler keşfedebilmelerini sağlayan DOTA 2, denge değişiklikleri yaratan güncellemeler nedeniyle zaman zaman oyunseverleri kızdırsa da milyonlarca oyuncu, bu yapımdan kopamıyor.
3. PUBG: BATTLEGROUNDS (177 bin oyuncu)
2022 başlarında oynaması ücretsiz hâle gelen PUBG: BATTLEGROUNDS, oyuncu sayısını şu sıralar daha da artırmış durumda olsa da oyunun 2021’deki hâli de hiç fena değildi. Yıllar içinde kendine kemik bir oyuncu kitlesi edinen yapım, istatistik listesine çok rahat şekilde üçüncü sıradan girdi.
4. Apex Legends (130 bin oyuncu)
Henüz oynamayanların, daha önce oynamadıklarına bin pişman olacakları Titanfall 2’nin etkileyici evreninde geçen ve battle royale türüne ayrı bir değer katan Apex Legends, Electronic Arts’ın, Steam çıkarmasından sonra en çok oynananlar listesine girdi. Oyunu, çıkış yapmasının üç yıl sonrasında bile beslemeyi sürdüren Respawn Entertainment, büyük bir alkışı hak ediyor.
5. New World (99 bin oyuncu)
Yayınlanmadan önce peş peşe ertelenerek arkasına aldığı hype dalgasını biraz kaybetse de çevrim içi çok oyunculu yeni bir rol yapma oyununa aç olan oyun tutkunlarının ilgisinden memnun kalan Amazon destekli New World, saatlik ortalama 99 bin oyuncu ile beşinci sıraya yerleşti. Amazon Games, Lost Ark atağını yapmasaydı, New World bu başarı çizgisini koruyup oyuncu kitlesini artırabilirdi belki ama yapımın şu anki oyuncu sayısı pek iç açıcı değil (yazının hazırlandığı gün itibarıyla ETS 2 ve Payday 2’nin gerisinde).
6. Grand Theft Auto V (91 bin oyuncu)
Böyle bir listede olmasına hem şaşırdığımız hem de şaşırmadığımız tek oyun GTA V. Satış ve oyuncu sayılarıyla Rockstar Games’in ne kadar doğru bir iş yaptığını kanıtlayan, Epic Games tarafından bir dönem ücretsiz verilmesine rağmen hâlâ çok satanlar listesinden ayrılmayan yapım, yine bu listede olup; yedinci (PS3), sekizinci (PS4) ve dokuzuncu (PS5) nesil oyun konsollarına çıkan yegâne oyun.
7. Team Fortress 2 (89 bin oyuncu)
Gelmiş geçmiş en efsane oyun paketlerinden biriydi The Orange Box. Team Fortress 2 de ilk defa bu paketle karşımıza çıkmıştı. Mizah yönü kuvvetli olmasının yanında bir defa oynayanın bir daha karşısından ayrılamayacağı kadar da eğlence içeren Team Fortress 2’nin, yayınlandıktan 14 yıl sonra nasıl bu listede yer aldığını muhtemelen yalnızca Gabe Newell açıklayabilir.
8. Rust (85 bin oyuncu)
Tek başına oynayanlar için küçük çaplı bir ızdırap, arkadaşlarıyla birlikte oynayanlar için gündelik hayattan kaçışın en eğlenceli yolu olan Rust, sunucularda cirit atan toksik oyunculara rağmen hâlâ en çok oynanan yapımlardan biri. Geliştirici Facepunch’ın oyuna yepyeni içerikler getirip oyunu dinamik tutması takdire şayan.
9. Halo Infinite (75 bin oyuncu)
Ha geldi ha geliyor derken 2021’yi yolcu ederken yayınlanan Halo Infinite, son dakika golü misali listeye girmeyi başardı. Ancak listeye giren oyunun, ücretsiz olarak dağıtılan Halo Infinite çok oyunculu modu olduğunu anımsatalım. Zira ana oyunun adı, Halo Infinite (Campaign) şeklinde geçiyor.
10. Valheim (63 bin oyuncu)
Bu listede yer almayı en çok hak eden ve 2021’de yayınlanan sayısız oyunun arasından tamamen kendi imkânlarıyla sıyrılmayı başaran Valheim, saatlik ortalama 63 bin oyuncuyla listenin son sırasında bulunuyor. Hâlihazırda Erken Erişim aşamasında bulunan ve gün geçtikçe içeriği güçlenen oyunun, bu senenin çok oynanan oyunları listesinde yer alması gayet mümkün. Bunun için geliştirici ekibin yapması gereken iki şey var: Bunlardan ilki, oyunda tek atan sivrisineklerin (Deathsquito) gücünü azaltmak. İkincisi, oyunu Erken Erişim’den çıkarıp tam sürüm hâline getirmek.
Steam 2021 En Çok Satan Oyunlar
Steam‘in 2021‘in en iyileri listesindeki en önemli sıralama, en çok satanlar oluyor. Valve tarafından bu liste açıklandı. Bu noktada şirket oyunları şu şekilde sıraladı:
Valve, bir blog gönderisinde birtakım uzun süredir en çok satanlar listesinde yer alan oyunu tekrardan bu listeye aldı. Baktığımızda Dota 2, CS:GO, GTA 5, PUBG: Battlegrounds ve Rainbow Six Siege üst üste beşinci kez yani altı yıldır mevcut listede yer aldı. Destiny 2‘de Battle.net‘ten ayrıldıktan sonra üç yıl üst üste bu listede yer alıyor.
Listeye ilk kez katılan oyunlar da mevcut. Battlefield 2042, New World ve Valheim gibi yeni oyunlar listede göze çarpıyor. Özellikle Apex Legends, geçen yılın sonlarına doğru Steam‘e geldi ve bu noktada ilgi çekici duruyor.
Steam 2021 Yeni Çıkan Oyunlar
Yeni çıkanlar kategorisi Valve‘ın Steam için oluşturduğu bir başka kategori oldu. Şirket bu kategori altındaki oyunları da belirledi. Onları da şöyle listeledi:
Valve, bunların yanı sıra ayrıca 2020‘ye kıyasla yeni sürümlerin ortaya çıktığı ayların bir dökümünü de sundu. Şirket geçen yıl iyi bir Mart ayı geçirse de bazı güçlü düşüş ayları da yaşamıştı. Özellikle Mayıs, Eylül ve Kasım ayları platformda pekiyi geçmedi.