Takipçileriniz Sahte mi

10.04.2018 / Bilim / Teknoloji

Biliyorsunuz ki sosyal medyada fake olarak adlandırılan sahte hesapların sayısı bir hayli fazla. Bu durum ile sık sık karşılaşıyorsunuzdur. Sizi takip eden kişiler eğer sahte hesap ise sizin de geri takip etmenize gerek yok. Zira o hesapta muhtemelen reklam yapılacaktır. 

Takipçileriniz Sahte mi

Twitter ortamında çok fazla sahte hesabın olduğu artık herkes tarafından biliniyor. Twitter’ın ardından Instagram’da da insanlar artık birden fazla hesap açıyorlar. Gerçi Instagram kullanılmayan hesapları kapatmaya başladı. Twitter bu konuda çok da başarılı değil. Sahte hesap açma işleminde işi en iyi denetleyen platform ise Facebook.

Açılan bu sahte hesaplar genelde reklam amaçlı kullanılıyor. Bazen de sadece beğeni ve paylaşım sayılarını arttırmak için kullanılabiliyor. Kişiler kendi fotoğraflarına beğeni toplayarak İnstagram’da keşfet kısmına düşmeye çalışıyorlar.

Peki sizi ekleyen kişinin gerçek mi ya da sahte mi olduğunu nasıl anlayacağız? Bu kişilere nasıl güveneceğiz? Sahte hesaplar nasıl tespit edilir? Bir hesabın spam olup olmadığını nasıl anlarız? Şize bu konuda elimden geldiği kadar yardımcı olacağım.

Google’da Fotoğrafı Aramak

Bu yöntem aslında en başarılı sonuca ulaşabileceğiniz bir yöntem. Bu işlemi yapmadan önce sizi ekleyen kişinin profil resmini indirmeniz gerekiyor. Genelde açılan sahte hesapalrın profil fotoğrafları birbirine benzemektedir. Aynı fotoğrafı bir çok hesap kullanabiliyor.

Fotoğrafı bilgisayarınıza kaydettikten sonra Google’ın fotoğraf araması yapan servisi images.google.com adresini tarayıcınızda açınız.

Karşınıza gelen bu ekranda fotoğraf araması yapabilirsiniz. Fotoğraf makinesine tıklayın ve bir fotoğraf seçin. Seçme işlemini URL’den ya da bilgisayardan yükleyerek yapabilirsiniz. Seçtiğiniz fotoğrafa benzer sonuçları Google karşınıza çıkaracaktır.

Google Fotoğraf Arama

Bu işlemden sonra arama işlemi yaptığınız görselin benzerleri karşınıza gelecektir. Bu ekranda fotoprafın üzerine tıklayın. Fotoğrafın nerede ve ne zaman kullanıldığına bakın. Küçük bir araştırma ile sizi ekleyen kişinin sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu anlarsınız.

Paylaşım Sayısı

Sizi takip eden kişilerin bir diğer kendilerini belli etme yönü de paylaşım sayılarıdır. Örneğin Twitter’da 10B takipçisi olan birisi sizi takip ettiyse ve attığı tweet sayısı 10-20 arasındaysa büyük ihtimalle sahte hesaptır. Aynı durum İnstagram için de geçerli. Takip edilen ve takipçi sayısı fazla ama paylaştığı fotoğraf sayısı 3-5 adet ise bot hesap olma ihtimali oldukça yüksektir.

Paylaşılan Bilgileri İnceleyin

İnstagramFacebook ya da Twitter’da çok kısa kişisel bilgi paylaşılabiliyor. Mesela boy bilgisini yaz bir kişinin fotoğraflarına bakın. Ya da “Esmer” yazıp “Sarışın” olanlara dikkat edin.

Diğer Sosyal Medya Hesapları

Bir diğer önemli husus ise sizi ekleyen kişinin diğer sosyal medya hesaplarının var olup olmadığına bakmanızdır. Ama unutmayın ki bu durum çok da net bilgi vermez. Bazı kişiler sadece İnstagram ya da sadece Twitter kullanabilir. Günümüzde Whatsapp bile kullanmayanlar olduğunu düşünürsek bu adım size çok da net bilgi vermeyecektir. Fakat yine de kişinin adını ve soyadını diğer sosyal medya hesaplarında da aratarak gerçekliğinden emin olabilirsiniz.