Tarihteki İlk CV

29.03.2022 / Genel

1482’de Milano Dük’ünün himayesine girmek için Dük’e mektup yazan Leonardo Da Vinci’nin tarihteki ilk CV’yi hazırladığı bilinmektedir.

Tarihteki İlk CV

Mülakatlara çağrılmak için hazırlanan CV’lerin tarihini hiç düşündünüz mü? Birçok kaynağa göre Leonardo Da Vinci, CV’nin ilk temelini oluşturan kişi olarak kabul edilir. Daha o dönemlerde bile Dük’e “beni işe alman için yapabileceklerim” şeklinde hazırlanan bir mektup, günümüzde kullanılan CV’nin en temel halidir.

İçerisinde bulunduğumuz teknoloji döneminde internetin yaygın kullanılması sonucu CV’nin önemi de oldukça artmış durumda. CV’ler internet ortamından firmalara kolaylıkla ulaştırılabiliyor. Firmalarda gerek internet üzerinden gelen bu CV’leri kullanarak gerekse CV sitelerinden yararlanarak kendilerine en uygun personeli bulmuş oluyorlar.

tarihteki ilk cv

İlk Özgeçmiş Ne Zaman Yazıldı?

Özgeçmiş Türkçe olarak, kişinin başvuru yapacağı kurumlara yönelik kendini tanıtan yazılı metinlere verilen addır. Son dönemlerde uluslararası çapta şirketlerin çoğalmasıyla birlikte bu tabir yerini aslen Latince bir ifade olan CV’ye bırakmıştır.

Curriculum Vitae” sözcüklerinin ilk harflerinin birleşiminden oluşan CV, “yaşam yolu”, “meslek yaşantısının özeti” anlamına gelir. İlk özgeçmiş için birçok tarihçi OrtaÇağ Avrupası’nı işaret etmektedir.

1500’lerin sonuna gelindiğinde, arazi ölçümü alanında 40 yıllık tecrübesi olduğunu belirten  ve beceri, uzmanlık ve projelerini anlattığı reklam yazıları yazan İngiliz kadastrocu Ralph Agas, özgeçmişini halka duyurmak için medyayı kullanan ilk kişi olarak tarih sahnesine çıkıyor.

Özgeçmiş teriminin kaynağına yönelik bazı açıklamalar seyahat eden bir İngiliz Lordu’nun mektuplarının giriş bölümünü “résumé” olarak adlandırdığı yönündeyken bazı açıklamalar ise kavramın İngiltere’de özellikle Ortaçağ’da üretim ve işgücünün düzenlenmesinde önemli görevler üstlenen bir meslek örgütlenmesi olan loncalar arasında zamanla geliştiğini belirtiyor.

Sanayi Devrimi ile birlikte tüm Avrupa’da bir değişim rüzgarı başlamıştır. Lonca sisteminin son bulmasıyla birlikte de insanların istedikleri mesleklere geçiş yapabilmelerinin ve sınıf ayrımcılığının, tamamen olmasa da belli ölçülerde devri kapanmıştır. Meslek seçimi serbestisi ile birlikte de özgeçmiş, 1500’lü yıllardan sonraki durgunluktan sonra tekrardan 20. Yüzyılın başlarında popüler olmaya başlamıştır. 1930’lu yıllardan sonra 2000’li yıllara gelene kadar özgeçmiş kağıtlara el yazısı ile yazılan bir belgeydi. Ancak, gelişen teknolojilerle birlikte özgeçmiş de dijital ortamlarda hazırlanmaya başladı.

tarihteki ilk cv

Dijital Çağ’da Özgeçmiş

1990’da internetin giderek yaygınlaşmasıyla birlikte firmalara özgeçmiş göndermek bambaşka bir boyuta ulaştı. İnsanların artık gazeteden reklam satın almadan özgeçmişlerini duyurabilecekleri online kariyer şirketleri kuruldu.

CV Oluşumunun Tarihsel Gelişimi

  • 1482: Leonardo Da Vinci, Milano Dükü’ne yetenek ve deneyimlerini anlayan mektup yazdı
  • 1596: Ralph Agas, uzmanlık ve projelerini anlatan reklam yazılarını yayınladı
  • 1930: Özgeçmişler formalite olarak hazırlanıyordu.
  • 1940: Özgeçmişler Facebook profili gibiydi, yas, cinsiyet, boy, kilo gibi bilgileri de içeriyordu.
  • 1950: Özgeçmişler artık formalite olmaktan çıkmış ve işverenler tarafından beklenir oldu
  • 1960: Özgeçmişe iş dışı ilgi alanları eklendi
  • 1970: Özgeçmişler el yazısı yazılmadan dijital ortamda hazırlanmaya başladı
  • 1980: Kariyer danışmanları ortaya çıkmaya başladı
  • 1983: Microsoft Word ile özgeçmişler daha standart hale geldi
  • 1987: Faks makineleri özgeçmiş paylaşmanın en popüler yolu oldu.
  • 1994: İnternetin kullanılmaya başlamasıyla birlikte online kariyer siteleri kuruldu
  • 1995: E-mail ile özgeçmiş paylaşımı popüler oldu
  • 1996: Adobe Reader’in ücretsiz olmasıyla birlikte PDF formatında özgeçmişler popüler hale geldi
  • 2008: SEO ve anahtar sözcüklerle kişisel markalaşma çalışmaları başladı
  • 2010: Özgeçmişler, kısalarak daha fazla multimedya ile sosyal medya linki içermeye başladı. Dijital CV’ler ile informatik CV’ler yaygınlaştı