Atılmış Nallardan Dinamik Hayvan Heykellerine
Heykeltıraş Jamie Thomas kesinlikle “birinin çöpü başka birinin hazinesidir” inancıyla yaşıyor.
Yok olması yüzlerce yıl süren tek kullanımlık plastikler gezegenimiz için büyük bir tehdit; kendisi ile birlikte dünyamızı da imha ediyor.
Her yıl dünya çapında üretilen 300 milyon ton plastiğin %91'i geri dönüştürülmek yerine Dünyamızı kirletiyor. Sadece karasal anlamda değil, suya karışan çöpler deniz ve okyanus yaşamını da öldürüyor.
Avrupa Birliği'ndeki diğer ülkeler gibi Fransa da bu çevresel zararları azaltmayı hedefliyor. Ülke, marketlerde satılan belirli meyve ve sebzeler için tek kullanımlık plastikler ve kapları bu amaçla yasakladı. 2020'de geçen yasa ancak 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girdi.
Elma, portakal, pırasa, muz, yeşil fasulye, şeftali ve bazı tütün ürünleri olmak üzere şimdilik otuz çeşit üründe kaldırılan sargı ambalajlar, 2023 itibariyle plastik içermeyecek şekilde paketlenecek. 2024, kirazları, kuşkonmazları ve mantarları tek kullanımlık ambalajlarından kurtaracak ve 2026'ya kadar, meyveler de dahil olmak üzere en hassas ürünler de plastikten arındırılmış olacak.
Yasa, Fransa'nın 2040 yılına kadar tüm tek kullanımlık plastikleri ortadan kaldırma hedefinin bir parçası. Plastik çatal bıçak takımı ve pipetler zaten yasaklanmış durumda. Ürün ambalajının yasaklanması ile birlikte plastik tüketiminin daha da azaltılması öngörülüyor.
Günlük hayatımızda aşırı miktarda tek kullanımlık plastik ürün kullanıyoruz. Döngüsel ekonomi yasası, atılan plastiğin kullanımını azaltmayı ve bunun yerine başka malzemeler veya yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir ambalajlarla ikame edilmesini artırmayı amaçlıyor.
Yeni Fransız yasağı gibi yasalar gezegenimizi kurtarmak için yeterli görülebilir ama bireysel anlamda da fark yaratmak için eylemlerde bulunmalı ve küresel topluluklar tarafından gerçekleştirilen bilinçlendirme çalışmaları daha da artırılmalı.