Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

1.12.2018 / Bilim / Teknoloji

Hem iş hayatımız da hem de günlük hayatta vazgeçilmezimiz olan akıllı cihazlar, hayatımızın önemli bir parçası haline geldi.

Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Uzaktaki kişiler ile sohbet etmenin yanı sıra internet tabanlı videolar izlememizi sağlayan mobil cihazlar, aynı zamanda iş akışımızı kontrol etmemizde de bize çok fayda sağlıyor. İnternete bağlı olduğunuz herhangi bir yerden mail yolu ile işlemlerini halledebildiğiniz gibi, görüntülü sohbetler ile toplantılarımızı aksatmamış oluyoruz.

Birçok insan ise akıllı cihazları eğlence amaçlı tercih ediyor. Bazılarımıza göre en güzel fotoğrafı çeken telefon en iyisi olurken bazılarımıza göre ekran boyutu büyük olan telefon en iyisi olabiliyor. Kimi insanlar sosyal medya da vakit geçirirken kimi insanlar da dizi ve film izlemek için kullanıyor.

Hayatımızın içerisine bu kadar giren telefonları satın almadan önce de bazı şeylere dikkat etmeliyiz. İşte o önemli maddeler…

Kullanım Amacı

Kullanım Amacınız Nedir?

Yukarıda da belirttiğim gibi herkesin akıllı cihazları kullanım amacı farklı. Günümüzde en çok eğlence amaçlı kullanılan mobil cihazlar, en çok kamera özelliklerine göre tercih ediliyor.

Sosyal medya da çok fazla vakit geçiriyorsanız kesinlikle ilk bakacağınız özellik kamerası olmalıdır. Ardından telefonun hızına göre değerlendirme yapabilirsiniz. Hafızası da sizin için önemli bir nokta olmalı.

Oyun tabanlı bir telefon istiyorsanız, oynayacağınız oyunların hangi işletim sisteminde daha iyi çalıştığını araştırmanız gerekiyor. Ardından alacağınız telefonun işlemcisine bakmanız da fayda var.

Android iOS

Hangi İşletim Sistemi Tercih Edilmeli

Telefon almadan önce işletim sistemlerini incelemelisiniz. İşletim sistemleri cihazların daha doğru çalışmasını sağlarken, kullanacağınız uygulamalar için de önemli bir nokta.

Bu noktada ben Android işletim sistemini öneririm. Dünyanın hemen hemen her noktasında kullanılan Android işletim sistemi, birçok mobil cihazda sorunsuz çalışmaktadır. Android’in bu kadar çok kullanılması beraberinde sık güncellemeleri getirmektedir. Ne kadar çok güncelleme gelirse cihazınızın performansı o kadar artacaktır.

IOS işletim sistemi ise virüslere karşı oldukça korumalı bir şekilde size sunuluyor. Fakat bu konuda oldukça iddialı olsalar da, özellikle ünlülerin iCloud hesaplarından çalınan fotoğraflar, Apple şirketinin başına bela olmuş durumda. Üstelik iOS işletim sistemine sahip mobil cihazlar, android işletim sistemine sahip mobil cihazlara göre biraz da zor kullanılmaktadır.

Android işletim sistemi cihazlar bilgisayara kablo aracılığı ile doğrudan bağlanırken iOS işletim sistemine sahip cihazlar için aracı bir yazılım kullanmanız gerekiyor.

Telefonun Ekran Boyutu

Telefonun Ekran Boyutu ve Çözünürlüğü

Ekran boyutunuz kullanacağınız uygulamaları etkilediği gibi, izleyeceğiniz videoların da kalitesini arttırıyor. Piyasadaki akıllı cihazların bir çoğu 4.5 ile 5.5 inc ekran boyutuna sahiptir.

Eğer video ve fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, yüksek çözünürlüklü telefon almanızı öneririm. Boyutu büyük olan cihazların taşıması zor olsa da görüntü kalitesi ile kendisini telafi ediyor. Özellikle film izlerken çok güzel oluyor.

Küçük boyutlu telefonlarda birçok işlemi tek parmak ile yapabilirsiniz. Boyutu büyük olan cihazlarda bazen tek parmağınız her yere uzanmıyor.

Telefonun Kamerası

Telefonun Kamera Kalitesi

Akıllı cihazların en çok kullanılan özelliği kameralarıdır. Günümüzde profesyonel fotoğraf makineleri gibi kaliteli fotoğraflar çekmek isteyen kişiler ilk önce kamera özelliğine bakıyor. Aynı şekilde video çekmeyi seven kişiler de kamera özelliğine bakıyor.

Sosyal medya da fotoğraf ve video paylaşmak son zamanların en popüler eğlencelerinden bir tanesi. Bu da telefon alırken kameraların ilk bakılan özellik olmasını açıklıyor.

Telefon Hafızası

Telefon Hafızası

Özellikle iPhone kullanıcılarının en büyük derdi hafızadır. Çünkü medya içeriklerini bilgisayara yedeklemek zordur. Telefonda tutulan her içerik ise yer kaplar ve hafızayı bitirir. Hafıza ne kadar çok dolu olursa cihazlar da o orantıda yavaşlamaya başlar.

Son zamanlarda 8 GB’nin altında cihazlar tercih edilmiyor. Zaten genelde 16 ya da 32 GB hafızaya sahip telefonlar satılıyor. 64 GB hafızalı cihazları da tercih eden kullanıcılar var.

Telefonun Sarj Süresi

Telefonun Şarj Süresi

Aslında akıllı cihazların en önemli sorunu şarj. Çünkü, cihazların özelliklerin ne kadar kullanırsanız o kadar çok şarj tüketiyorlar. Çoğu akıllı cihaz, 24 saat bile şarj tutamıyor. Bu durumda sizi prizlere bağımlı hale getiriyor.

Akıllı cihazların hayatımıza girmesi ile birlikte taşınabilir şarjlard üretilip tüketicilere sunulmaya başlandı. Artık akıllı cihaz alan hemen hemen herkes Power Bank yani taşınabilir şarj cihazını da yanından ayırmıyor.

Telefon Modelleri

Model Seçimi

Teknoloji çılgınları, bazı popüler telefonların son modellerini almak için birbirleri ile yarışıyor. Aslında model büyüdükçe telefon da en iyisi olmuyor.

Örneğin bir akıllı cihazın kamera özelliği değiştiğinde modeli de değişiyor. Ya da boyutu değiştirilerek yeni bir modelmiş gibi kullanıcıya sunulabiliyorlar. Oysa diğer tüm özellikler bir önceki model ile aynı oluyor.

Bu yüzden modellere bakmak yerine telefonların özelliklerine bakarak hareket etmek her zaman daha mantıklıdır.