Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
Günümüzün en büyük sorunlarından bir tanesi de akıllı telefonların şarjlarının bazen bir gün bile dayanamıyor olmasıdır.
Özellikle akıllı cihazların çıkması sonucu şarj problemi oldukça arttı. Eski telefonların şarjları bir hafta giderken şimdilerde bir günü gördüğümüz zaman mutlu oluyoruz.
Peki, bu akıllı cihazların şarj sürelerini nasıl arttırabiliriz? Telefonumuz da en çok şarj yiyen etkenler nelerdir?
Akıllı cihazların hemen hemen hepsi AMOLED ekran kullanıyor. Yani ne kadar parlak renk duvar kâğıdı tercih ederseniz o kadar çok şarjınız gider. Duvar kâğıtlarınızı koyu renklerden tercih etmeye bakın. Özellikle siyah tonlu ve düz duvar kâğıdı kullanmanız size avantaj sağlayacaktır.
Bir diğer önemli husus ise hareketli animasyonlar. Duvar kâğıdı olarak kullandığınız hareketli animasyonlar da telefonunuzun pil ömrünü çok hızlı tüketir. Bu konuya da dikkat etmeniz gerekiyor.
Cihazınızın ana ekranında fazla uygulama kısa yolu ya da widget tutmamaya dikkat edin. Bu tür uygulamalar da şarjınızı oldukça hızlı tüketmektedir.
Ekranın parlaklık seviyesine dikkat etmeniz gerekiyor. Ekran ne kadar parlak ise şarjınız o kadar hızlı biter. Günlük hayatta sürekli en düşük seviyede tutun. Oldu da yazıları okuyamadığınız zaman ekran parlaklığını açarsınız. Fakat genel olarak kısmanızda fayda var.
Otomatik değere aldığınız zaman telefonunuz ortadaki ışığa göre kendisini ayarlamaya çalışacaktır. Ve her seferinde bu işlemi yapacağı için aslında bir nevi şarj tasarrufunuz işe yaramayacak. Telefona ekstra bir yük getirmiş olacaksınız.
Benim fikrim, her zaman kısık değerde kalsın. Yazıları okuyamadığınız zamanlarda değeri el ile yükseltirsiniz.
Kullandığınız akıllı cihazlarda şarj düşmanı olan en büyük etken ise internet bağlantısı. Kablolu ya da kablosuz internet bağlantınızı ihtiyacınız olmadığı vakitlerde kapatmanızı tavsiye ederim.
Ayrıca bluetooth bağlantısını da ihtiyacınız olmadığında kapatınız. Her türlü bağlantı şarjınızı hızlı tüketecektir.
Konum özelliğini de kapalı tutmanızda fayda var. Konum bilgisi paylaşmak da telefonunuz cebinizde olsa dahi şarjınızı tüketecektir.
Herkesin en çok yaptığı hatalardan bir tanesi de uygulamaları kapatmadan kapattığını zannetmesidir. Uygulamaları altta bekletmeyin. Uygulama altta beklerken şarj tüketmeye devam edecektir. Uygulamaların tamamen kapandığından ve arka planda çalışmadığından emin olun.
Telefonunuzun şarjının tam dolu olduğundan emin olun. Bataryaların kullanım ömürleri vardır. Örneğin bir bataryanın ömrünün 100 defa şarj olmakla kısıtlandığını düşünürsek her şarja takıp çıkardığınızda ömrü tükenmiş olacak. Tabi burada ki 100 değerini ben salladım. Gerçekte bu değerden çok daha fazlasıdır.
Sarjınız tam dolduğu halde prize takılı kalmasın. Bataryanızın fazla ısınmasına sebep olabilirsiniz. Elektronik eşyalar fazla ısınır ise çabuk bozulabilirler.