Toplumsal Kurallar

30.3.2019 / Eğitim / Genel

İnsanların ortak yaşam biçimlerine toplum denir. Toplum içerisinde kimseyi rahatsız etmemek için toplumsal kurallarına uymamız gerekir.

Toplumsal Kurallar

İnsanlar bireysel yaşayamazlar. Tarih boyunca hep kalabalık kavimler halinde yaşamışlardır. İnsanların bir araya gelmesi ise toplumu oluşturur. Toplum, bir grup insanın bir araya gelerek ortak kültür içerisinde yaşaması ile ortaya çıkar.

Toplumsal Kurallar

“Ben” kavramından “Biz” kavramına geçerek toplumu oluşturan insanlar, kendi aralarında aynı görüşe sahip insanların yanı sıra zıt fikirli insanları da barındırabilirler. Bu durumda uyum içerisinde yaşayabilmeleri için bir takım toplumsal kurallara uymaları gerekiyor.

Toplum içerisinde kimsenin bizi rahatsız etmesini istemiyorsak, biz de kimseyi rahatsız etmemeliyiz. Siz bir konuda rahatsız olduğunuz zaman bu hareketi yapan veya davranışı sergileyen kişi ya da kişilerden rahatsız olabilirsiniz. Aynı durum da sizin bir hareketinizden rahatsız olan kişi ya da kişiler olabilir. Bu yüzden davranış ve hareketlerimize her zaman dikkat etmemiz gerekir.

Görgü Kuralları

Görgü kuralları toplum içerisinde saygı ve sevgiyi temsil eder. İnsanların birbirleri ile saygılı bir biçimde yaşamaları, toplumu daha yaşanılabilir kılar. Görgü kuralları ile aynı topluluk içerisinde bulunduğumuz insanları rahatsız etmemiş oluruz.

Topluluk içerisinde dikkat edilmesi gereken görgü kuralların bir kısmını şu şekilde listeleyebiliriz.

  • Anne ve babaya karşı gelinmez.
  • Toplu taşımalarda yaşlı, hasta ve hamile olan kişilerin oturmalarına öncelik tanınır.
  • Toplu taşımalarda sırt çantamız var ise elimize almalı ya da yere indirmeliyiz.
  • İki kişi konuşurken konuşmaları bölünmez.
  • Tanıdığınız topluluk içerisinde kulaktan kulağa, yabancıların olduğu topluluk içerisinde de yüksek sesli konuşulmaz.
  • İnsanlara lakap takmak doğru değildir. İsimleri ile çağırmamız gerekir.
  • Merdivenlerden inerken ya da çıkarken ve ya yolda yürürken hep sağ tarafı kullanmalıyız.
  • Yemek yerken ağzımızı kapatmalıyız. Yemek sırasında sohbet etmemek gerekir.
  • Topluluk içerisinde müzik dinlerken kulaklık kullanmalı ve sesini çok fazla açmamalıyız.

Yukarıda bahsettiğimiz kurallar saygılı olmanın temelini oluşturuyor. Bu kuralları aslında çoğaltarak örneklendirebiliriz. Biz sadece birkaç tanesini yazmakla yetiniyoruz. Eğer aklınıza gelen bir madde var ise önce siz o kurala uyun, ardından başkalarına hatırlatarak onların da uymalarını sağlayın.

Kıyafet Kuralları

Ayrıca toplum içerisinde dikkat etmemiz gereken tek konu “saygı” değildir. Giydiğimiz kıyafetlere de özen göstermeliyiz. İş hayatınız ile özel hayatınızda farklı giyim tarzlarınız olabilir. Yırtık pantolonların moda olduğu bu dönemde özel hayatta bolca tercih edebilirsiniz. Fakat kurumsal bir firmada çalışıyorsanız daha klasik giyinmelisiniz.

İş hayatında olabildiğince sade giyinmeye bakın. Düz pantolon giyin. Çoğu yer kot pantolon bile istemez. Üst kısmınızda düz elbiseler tercih edin. Resmi kıyafet denince akla ilk gelen takım elbise oluyor. Erkek ya da kadın fark etmez, iş hayatınızdaki pozisyonunuza göre giyinmeye özen gösterin. Bir doktorun ameliyata takım elbise ile girmesi ne kadar yanlış bir tercih ise, bir aşçının önlük ve eldiven kullanmaması o kadar yanlıştır.

Tanışma Kuralları

İnsanlar arası ilişkilerin ilk başlama noktası tanışmadır. İş hayatınızda müdürünüz diğer ekip arkadaşlarınız ile sizi tanıştırır. Eğitim hayatında sınıfa ilk girdiğinizde tanıştırma işini öğretmeniniz başlatır ve teneffüslerde siz devam edersiniz. Sosyal hayat en farklı olanıdır. Bir kafede çay içerken tanışabileceğiniz gibi arkadaşınız vasıtasıyla ya da günümüzün vazgeçilmezi sosyal medya aracılığıyla yeni insanlar ile tanışabilirsiniz.

Tanıştırma sırasında erkek bayana, küçük büyüğe, ast üste, memur amire, tek kişi gruba takdim edilir. Tanıştırılan kişi, tanıştırıldığı kişinin el uzatmasını beklemelidir. Eğer tanıştırma değil de siz kendiniz bir kişi ile tanışmak istiyorsanız, önce kendinizi tanıtmalı ardından ne amaç ile tanışmak istediğinizi belirtmelisiniz.

Selamlaşma Kuralları

İnsanlar arası ilişkilerin ikinci başlama noktası selamlaşmadır. Bu yüzden selamlaşma kuralları toplumsal kurallar arasında çok önemli yere sahiptir. İş, eğitim ya da sosyal hayatta tanıdığınız veya tanımadığınız birisi ile selamlaşırken bir takım kurallara uymanız gerekiyor.

Selamlaşma kurallarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Selamlaşma sırasında el sıkma süresi kısa olmalıdır.
  • Selamlaşma kısmında önce sizi davet eden kişi ardından var ise diğer kişileri selamlamalısınız.
  • Bir erkek bir kadın ile selamlaşacak ise, ilk tanışma olsun ya da olmasın önce kadının el uzatmasını beklemelidir.
  • Söz ile yapılan selamlaşmalar da vardır. Fakat en resmi ve güzel olanı el sıkışarak olandır. Çok samimi olduğunuz kişiye sarılabilirsiniz.

Hitap Kuralları

Toplumsal kurallardan bir diğeri de hitap şeklidir. Yakın arkadaşlarınıza “kanka” diyebilirsiniz. Fakat iş yerinde sizden üst rütbeli birisine “sen” dahi diyemezsiniz. Bu yüzden nerede nasıl hitap edeceğinizi bilmeniz gerekiyor.

İş yerinizde sizden daha rütbeli birisi var ise ve her ne kadar sohbetiniz iyi olursa olsun “bey, hanım” şeklinde ifade etmeniz de yarar var. Oysa arkadaşlarınız ile sohbet ederken de “bey, hanım” demek yerine isimlerini ya da “kanka” ve ya “dostum” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.

Hiç tanımadığınız birisi ile konuşurken, o kişiye “sen” demek yerine “bey, hanım” diyebilirsiniz. Ya da nezaket gereği “siz” diye hitap edebilirsiniz.

Telefonla Konuşma Kuralları

Toplumsal kurallar içerisinde uyulması gereken bir diğer konu ise telefonla görüşme sırasında dikkat etmemiz gereken kurallardır.

Telefonla konuşma sırasında uyulması gereken kuralları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Akşam geç saatlerde arkadaş, akraba, ya da iş yerinden bir çalışan aranmamalıdır.
  • Toplum içerisinde telefon ile görüşüyorsanız mutlaka kısık ses tonu ile konuşmalısınız.
  • Yürürken telefon ile konuşmamaya, oyun oynamamaya ve mesaj atmamaya özen gösterin.
  • Araç kullanırken telefonu dahi elinize almayınız.
  • Sizi karşı taraf aradıysa telefonu o kişinin kapatmasını bekleyiniz.
  • Sinemada film başlamadan önce, toplantı başlamadan önce ya da camide namaz kılmadan önce mutlaka telefonu ya sessize alın ya da kapatın.
  • Eğer bir iş amaçlı görüşme yapıyorsanız mutlaka karşınızdakine kendinizi tanıtmalısınız.