Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
Türkiye’de milletvekili seçilme yaşı 2006 değişikliği ile 30 yaştan 25 yaşa düşürüldü. Ardından 2017 değişikliği ile 18 yaş oldu.
TBMM içerisinde güncel olarak 600 milletvekili yer almaktadır. Bir kimsenin milletvekili olabilmesi için aşağıdaki maddeleri taşıyor olması gerekmektedir.
Anayasa’nın 76 maddesinde yer alan sayılı suçlar; zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suç işleme, kaçakçılık, resmi ihalelere ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar affa uğramış olsalar bile millet vekili seçilemezler.
Fakat buradaki af durumu özel afları kapsamaktadır. Yani genel bir af durumunda milletvekili olabilirler. Genel af mahkûmiyeti tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırır.
2017 yılı öncesinde milletvekili olabilmek için bireylerin askerlik görevlerini yerine getirmiş olmaları gerekiyordu. Zaten seçilme yaşı da 25 idi. Fakat bu durum 2017 yılında seçilme yaşının 18’e düşürülmesinden dolayı “askerlikle iliği olmamak” olarak değiştirilmiştir. Bu maddenin değiştirilmesi sonucu askerliğini tecil ettiren kişilerin de milletvekili olma yolu açılmış oldu.
Bir milletvekili seçimleri kazandığı anda “Milletvekili” sıfatını hemen alamaz. Bu sıfatı alması için İl Seçim Kurulu tarafından milletvekili seçildiğine ilişkin tutanağın düzenlenmesi ve kendisine taktim edilmesi gerekiyor. Yani mazbatasını aldığı an “Milletvekili” sıfatını taşımaya başlıyor.
Hâkim ve savcılar, yüksek yargı organları ve TSK mensupları, aday oldukları süre içerisinde eğer seçilemezler eski görevlerine geri dönemezler.
2010 yılı Anayasa değişikliği ile partisinin kapatılmasına beyan veya eylemleri ile sebep olma hâli milletvekilliği düşürmen bir hâl olmaktan çıkarılmıştır.
Bu değişiklik sonrasında milletvekilliği düşüren 4 madde kalmıştır.
Kesin hüküm giyerek milletvekilliğinin düşmesi durumunda kişinin itiraz etme hakkı yoktur. Diğer sebeplerden dolayı milletvekilliği düşürülen kişi ya da bir başka milletvekili 7 gün içerisinde Anayasa Mahkemesi’ne itiraz edebilir. AYM bu itirazı 15 gün içerisinde karara bağlamalıdır.