
Açık Semalar Antlaşması (Open Skies Treaty)
Açık Semalar Antlaşması, ülkeler arasında güven ve askeri şeffaflığı artırmayı hedefleyen çok taraflı bir uluslararası anlaşmadır.
Dünya üzerindeki herhangi bir yeri belirlemek için coğrafi konumdan yararlanılır. Coğrafi konum ise enlem ve boylam ile hesaplanır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin topraklarının büyük bölümü Anadolu'da, küçük bir bölümü ise Balkan Yarımadası'nın güneydoğu uzantısı olan Trakya'da yer almaktadır. Coğrafi konumu ise 36 – 42 Kuzey paralelleri ile 26 – 45 Doğu meridyenleri arasında yer alır.
Türkiye’yi diğer ülkelerden ayıran özelliklerinin tümü göreceli yani özel konumu olarak adlandırılır. Bazı örnekleri şöyledir:
Türkiye’nin Ekvator’a olan mesafesi ile dünya üzerindeki konumu matematik yani mutlak konumunu göstermektedir. Bazı örnekleri şöyledir:
Türkiye 6-21 Haziran 1941 tarihinde yapılan Birinci Türk Coğrafya Kongresi'nde 7 ana coğrafi bölgeye ve 21 coğrafi bölüme ayrılmış, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden dördüne komşu olduğu denizin adı verilmiştir. Diğer üç bölge de Anadolu bütünü içindeki konumlarına göre adlandırılmışlardır. Oluşturulan coğrafi bölgelerin herhangi bir siyasi özelliği yoktur ve il sınırlarıyla da çakışmaz.
Avrupa’da Bulgaristan ve Yunanistan ile sınır komşusu olan Türkiye, Asya’da Gürcistan, Ermenistan, Nahçıvan, Irak, İran ve Suriye ile sınır komşusudur.
Akarsular, ülkeler arasında doğal sınırları oluştururlar. Türkiye ile Yunanistan arasındaki doğal sınır ise Meriç Nehri’dir. Yunanistan’da bulunan Uzunköprü Sınır Kapısı’nda demir yolu bulunur. Diğer sınır kapısı ise İpsala’dır.
Bulgaristan ile Türkiye arasında demir yolu bulunan sınır kapısının adı ise Kapıkule’dir. Aziziye Sınır Kapısı da bölgedeki bir diğer önemli sınır kapılarındandır.
Gürcistan ile Türkiye arasında 2016 yılında Çaldır-Aktaş Sınır Kapısı aktif edildi. Ama en aktif sınır kapısı Sarp Sınır Kapısı’dır. Bir diğer sınır kapısı olan Canbaz Sınır Kapısı’da önemli bir özelliğe sahiptir. Canbaz Sınır Kapısı, kurulan demir yolu ile İpek Demir Yolu halini almıştır.
Türkiye’nin en kısa sınır kapısı ise Nahçivan ile olan sınır kapısıdır. 11 km uzunluğundaki sınır kapısı Iğdır’da bulunan Dilucu Sınır Kapısı’dır.
Türkiye, komşuları arasında en büyük yüz ölçümüne sahip olan İran ile üç önemli sınır kapısı inşa etmiştir. Kapıköy Sınır Kapısı’nda demir yolu bağlantısı mevcuttur. Gürbulak Sınır Kapısı ise kara yolu açısından en önemli sınır kapısıdır. Ayrıca İran ile yapılan Transit Ticaret, Trabzon Limanı’nı da geliştirdi.
Irak sınırında bulunan Habur Sınır Kapısı, Orta Doğu’ya açılan en işlek sınır kapısıdır. Türkiye’nin Kapıkule Sınır Kapısı’ndan sonraki en işlek sınır kapısı olarak da bilinir.
Türkiye’nin en uzun sınırı Suriye sınırıdır. Nusaybin ve Çobanbey Sınır Kapıları’nda demir yolu bulunur. Türkiye’nin en son açılan sınır kapısı da Suriye’dedir. Zeytin Dalı Harekâtı sonrasında aktif edilen sınır kapısının adı da Zeytin Dalı Sınır Kapısı’dır.
Türkiye ile Ermenistan arasında yaşanan siyasi çatışmalar sonucunda Ermenistan’a açılan tüm sınır kapıları kapatılmıştır.
Türkiye’de 3 farklı iklim gözükmektedir.
Genel olarak Ege Denizi ve Akdeniz kıyılarında Akdeniz İklimi’ne rastlanılmaktadır. Akdeniz iklimi’nde yazlar sıcak ve kurak geçerken kışlar ılık ve yağışlı olur. Bitki örtüsü ise Maki’dir.
Karadeniz kıyılarında ise ılıman okyanus iklimi olarak da adlandırılan Karadeniz İklimi’ne rastlanır. Bu bölgede her mevsim yağış yağabilir. Doğal bitki örtüsü ise Orman’dır.
İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yani iç kesimlerde Karasal İklim görülür. Bu iklimde yıllık ve günlük sıcaklık farkları yüksektir. Yazlar sıcak ve kurak geçerken kışları kar yağışlı ve soğuk geçmektedir.
Ege Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan Marmara Denizi'nin kıyılarında geçiş iklimi görülmektedir. Marmara Denizi’nin güneyinde Akdeniz, kuzeyinde Karadeniz ve kuzeybatısında Karasal İklim görülür.
Dünya üzerindeki boylamlar yerel saat farkını ortaya çıkartır. Her iki boylam arasındaki fark 4 dakikadır. Dünya’nın dönüşü Batı’dan Doğu’ya doğru olduğu için Doğu illerinde saat her zaman ileridir. Türkiye’de Doğu ve Batı arasındaki en uzun saat dilimi 76 dakikadır.
Türkiye, 3. saat dilimini yani Iğdır Boylamı saat dilimini kullanmaktadır.