30.05.2022 / Çevre / Genel

Uçamayan tek papağan olan Kakapo, genellikle gece papağanı olarak anılır. Uçma yeteneğini kaybetmiştir ve gececil bir papağan türüdür.

Yeni Zelanda'ya özgü olan Kakapoların soyları büyük tehlike altındadır. Yapılan son araştırmalara göre sadece 123 canlı Kakapo kaldığı belirtilmiştir.

Vücudu yeşil ve sarı renkli tüylerle kaplı olan bu kuşun gaga çevresi bıyık benzeri sert tüylerle kaplanmıştır. Büyük, gri renkli bir gagaya sahiptir. Kısa ve geniş ayakları vardır. Kanat ve kuyruğu kısa boyludur.

Uçamayan tek papağan türü olan Kakapo, aynı zamanda dünyanın en ağır papağanıdır. Doğal ortamında en uzun yaşayan papağanlardan biridir. Diğer Yeni Zelanda papağanları gibi Yeni Zelanda'ya gelen halk tarafından avlanmışlardır veya evcilleştirilmiştirler. Kamuflaj yeteneği gelişmiş olan bu kuş, tüylerin renkleri sayesinde ormanlık alanlarda saklanmaya adapte olmuştur.

uçamayan papağan kakapo

Kakapolar Tehlike Altında

Mart 2014'te yapılan son araştırmaya göre soyları büyük tehlike altındadır. Son araştırmalarda bilinen sayılarının sadece 123 adet olduğu tespit edilmiştir. Bölgedeki hayvanseverler tarafından pek çoğuna isim verilmiştir.

Avrupalıların Avustralya'nın keşfinden sonra kıtaya getirdikleri kedi ve fare gibi hayvanlar tarafından öldürülmüş, aynı zamanda kıtaya gelen insanlar tarafından da tüyleri ve eti için avlanmışlardır.

1980'li yıllarda soylarındaki tükenme fark edilmiş ve hayvanseverler tarafından “Kakapo Recovery Programme” adlı bir kuruluş kurulmuştur. 2012 yılı itibarıyla canlı Kakapolar yırtıcılardan uzak olan adalara taşınmış ve yakından izlenmişlerdir. Bu adalar Codfish, Anchor ve Little Barrier adalarıdır. Aynı zamanda Resolution ve Secretary adalarındaki Kakapolar da Yeni Zelanda hükümeti tarafından korunma altına alınmıştır.

uçamayan papağan kakapo

Kakapoların Dış Görünüşleri

Kakapolar diğer papağanlara oranla daha geniş vücutlara sahiptirler. Yetişkin bir Kakaponun vücut uzunluğu 58 ile 64 cm arasında değişmektedir. Vücut ağırlıkları ise 4 kilogramı bulabilmektedir. Erkek Kakapolar dişilerden daha büyüktür. Aynı zamanda Kakapolar 1.5 kg’a ulaşmadan çiftleşmezler.

Kakapoların kanat ve kuyruk uzuvları zamanla kısaldığı için uçma yetilerini kaybetmişlerdir. Uçmak için çok kısa olan kanatlarını denge, destek ve ağaçlardan aşağı atlarken kendisini korumak için kullanır. Diğer karakuşlarının aksine Kakapolar son derece az enerji harcarlar ve bu nedenle vücutlarında fazlasıyla yağ birikir, bu da onu dünyanın en ağır papağanı yapar.

uçamayan papağan kakapo

Vücudunun üst kısımlarında sarı tonları daha aktif rol alırken, vücudunun alt kısmında ise yeşil tüyler çoğunluktadır. Vücutlarının bazı bölgeleri ise kahverengi tüylerle çevrilidir. Tüyleri son derece yumuşaktır ki epitetini bu özelliğinden alır.

Dişileri, erkeklerinden kolaylıkla ayırt edilebilir. Dişilerin yüzleri daha dar ve erkeklere oranla daha az kubbelidir, gagaları daha dar ve daha uzundur. Dişilerin tüy renkleri ve erkeklerin tüy renkleri arasında belirgin farklar yoktur, ikisi de genellikle yeşil ve sarı tüylere sahiptir. Dişiler genellikle daha agresif olurlar.