Uzaktan Çalışma Modelleri

02.04.2020 / Bilim / Teknoloji / Genel

Covid-19 salgını nedeniyle birçok birey uzaktan çalışmaya, uzaktan eğitim görmeye, arkadaşlarıyla uzaktan görüşmeye başladı.

Uzaktan Çalışma Modelleri

Dijitalin getirdiği imkânlarla ve Covid-19 salgınının getirdiği zorunluluk ile hiç olmadığı kadar dijital ve izole bir dönemden küresel olarak geçiyoruz.

Siz de uzaktan çalışan bireylerden biri olabilirsiniz. İnternet kullanımının arttığı bu dönemde siber saldırılara karşı uzaktan çalışırken de dikkatli olmalısınız. Hem işinizi kolaylaştıracak hem de güvenliğinizi sağlamanıza yardımcı olacak teknoloji ve yazılımları aşağıda bulabilirsiniz.

VPN (Sanal Özel Ağ)

Evinizden şirket ağına bağlanırken VPN’i kullanıyor bile olabilirsiniz. VPN, şirketler tarafından uzun yıllardır uzaktan çalışanların şirket ağına güvenli bir şekilde bağlanmalarını sağlamak adına kullanılıyor.

Modern VPN programları bireyler tarafından erişim engellerini aşmak, bağlanılan Wi-Fi ağını güvenli hale getirmek ve siber güvenliği sağlamak amacıyla kullanılır.

Örneğin; bilgisayarınıza VPN programı indirdiniz. VPN ile Rusya VPN sunucusu üzerinden internete bağlandınız. Bilgisayarınıza normalde kullandığınız internetin servis sağlayıcısı tarafından verilen Internet Protokol (IP) adresi VPN ile maskelenir ve bağlandığınız Rusya VPN sunucusunun IP adresini alırsınız. İnternete Rusya’dan bağlanmış olursunuz.

Bilgisayarınız ve Rusya’da bulunan VPN sunucusu arasında şifreli bir bağlantı oluşur. Bu sunucuya gönderdiğiniz her veri ve bu sunucudan aldığınız her veri şifrelidir. Bu yüzden, internet servis sağlayıcınız artık çevrimiçi aktivitelerinizi göremez. Herhangi bir siber saldırgan bağlantınızı deşifre edemez.

VPN ile IP adresinizi değiştirerek erişime engelli web sitelerine ulaşabilirsiniz. Şifresiz olan Wi-Fi ağlarında bağlantınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, VPN ile uzaktan çalışabilirsiniz.

Uzaktan çalışmaya başlamadan önce ofis ortamında görev dağılımı normal iletişim üzerinden gerçekleştirmiş olabilirsiniz. Peki ya şimdi?

Asana

Aslında birçok start-up ve köklü teknolojik firmalar yıllardır uzaktan çalışma modelini uyguluyordu. Bu sebepten ötürü, proje yönetimi için kullanabileceğiniz birçok platform mevcut. Bunlardan biri de Asana. Asana da şirketinizin her seviyesindeki çalışana görevler atayabilir, takımlar oluşturabilir ve teslim tarihleri oluşturabilirsiniz. Asana üzerinden hem projelerinizi yönetebilir hem de görev dağılımını gerçekleştirebilirsiniz.

Zoho

Zoho’yu bir şirketin tamamen dijital versiyonu gibi düşünebilirsiniz. Zoho ile müşteri hizmeti verebilir, şirket e-postaları oluşturabilir ve toplantılar yapabilirsiniz. Ayrıca Finans, Bilişim, İK gibi departmanlarının kullanabileceği harika çözümleri mevcut.

Örneğin, İK departmanınız çalışanların tatillerini ve maaşlarını platform üzerinde kaydedebilirsiniz. Mülakatları dahi platform üzerinden gerçekleştirebilir .

Slack/WhatsApp/Skype

Şirket içi yazışmaları gerçekleştirmek için Slack, Skype veya WhatsApp’ı kullanabilirsiniz. 

Slack’in bir ücretsiz versiyonu vardır. Diğer Standard ve Plus planlar ücretlidir.

Uzaktan Çalışırken Cihazınızı Nasıl Güvende Tutarsınız?

  • Cihazınızda lisanslı bir antivirüs programı kullanın. Ücretsiz olan antivirüs programlarını kullanmaktan kaçının.
  • Tarayıcınızda HTTPS Everywhere eklentisini kullanarak internet ile şifreli iletişim kurun.
  • Üçüncü parti çerezleri günlük olarak temizleyin veya tarayıcınızı Gizli Modda kullanın. Bir siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN, tarayıcı üzerinde mümkünse farklı aktiviteleriniz için ayrı hesaplar oluşturulmasını tavsiye ediyor. Bu şekilde üçüncü parti çerezler hakkınızda her bilgiyi elde edemez.
  • Cihazınızın güncellemelerini zamanında gerçekleştirin.
  • Cihazınızın içinde uygulama ve yazılımların güncellemelerini zamanında gerçekleştirin.
  • Oltalama saldırılarına hazırlıklı olun. Herkesin evden çalıştığı bu dönemde siber saldırılarda artış olabilir. E-postalarda şirketiniz hedef alınabilir. Kurumsal e-postalarda beklenmeyen e-postalardaki içerikleri dikkate almadan önce gönderici kişinin doğruluğunu kontrol edin.
  • Bilgisayarınızda kurumsal ve kişisel kullanımınız için ayrı oturumlar oluşturun.
  • Hem kurumsal hem kişisel oturumunuzdaki önemli verileri ve dosyaları dijital (bulut vb.) ve fiziksel ortamlarda (USB vb.) yedekleyin.