Atılmış Nallardan Dinamik Hayvan Heykellerine
Heykeltıraş Jamie Thomas kesinlikle “birinin çöpü başka birinin hazinesidir” inancıyla yaşıyor.
NASA kısa bir süre önce, Güneşimizin henüz bebek bir yıldızkenki haline benzeyen Herbig-Haro 211'in bir görüntüsünü paylaştı.
James Webb Uzay Teleskobu (JWST), gökbilimcilerin galaksilerce uzaktaki gök cisimlerine hayranlık duymalarını sağladı. Ancak şimdi, yakınımızdaki gök cisimlerini daha iyi anlamalarına da yardımcı olacak. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'ndan alınan HH 211'in bu görüntüsü de, birkaç on bin yıldan daha yaşlı olmayan ve kütlesi günümüz Güneş'inin yalnızca %8'i kadar olan (sonunda Güneş gibi bir yıldıza dönüşecek) Güneş'imizin çocuksu bir benzeri olan Sınıf 0 protostarından bir çıkışı ortaya koyuyor.
"Herbig-Haro (HH) cisimleri yeni doğmuş yıldızları çevreleyen parlak bölgelerdir ve bu yeni doğmuş yıldızlardan püsküren yıldız rüzgârları ya da gaz jetleri yüksek hızlarda yakındaki gaz ve tozla çarpışarak şok dalgaları oluşturduğunda meydana gelir" diye açıklıyor NASA. Perseus takımyıldızında 1.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan Herbig-Haro 211, yaklaşık 4,6 milyar yaşında olan Güneşimizden çok daha genç.
Bilim insanları bu harika görüntüyü yakalamak için Webb Teleskobu'nun Yakın Kızılötesi Kamerası'ndan (NIRCam) yararlandılar. NASA'ya göre kızılötesi görüntüleme, yeni doğan yıldızları ve onların çıkışlarını incelerken güçlü bir kaynak, çünkü istisnasız olarak hala oluştukları moleküler buluttan gelen gazın içine gömülü.
Yıldızın çıkışlarının kızılötesi emisyonu, gizleyici gaz ve toza nüfuz ederek HH 211 gibi bir Herbig-Haro nesnesini Webb'in hassas kızılötesi cihazlarıyla gözlem için ideal hale getiriyor. Moleküler hidrojen, karbon monoksit ve silikon monoksit de dahil olmak üzere çalkantılı koşullar tarafından uyarılan moleküller, Webb'in çıkışların yapısını haritalamak için toplayabileceği kızılötesi ışık yayıyor.
Bilim insanları Herbig-Haro 211'in görüntülerini ilk kez yakalamıyor olsalar da, kızılötesi teknolojisi onlara öncekilerden çok daha net bir görüntü sunarak yaklaşık beş ila 10 kat daha yüksek uzaysal çözünürlük sağladı. Resimde, görüntünün sol alt ve sağ üst kısmında bir dizi yay şokunun yanı sıra bunlara güç veren dar çift kutuplu jeti de görebiliyoruz. Gökbilimciler bu şokları daha önce yer tabanlı teleskoplarla tespit etmişlerdi, ancak bu yeni gözlemler, nesnenin çıkışının benzer çıkış türlerine sahip daha gelişmiş protostarlara kıyasla nispeten yavaş olduğunu ortaya koydu.
JWST tarafından elde edilen görüntüler bir kez daha hem muazzam derecede aydınlatıcı hem de çarpıcı derecede güzel. Gökbilimciler uzaktaki gök cisimlerini incelerken yalnızca evrenimizin derinliklerinde saklanan gizemleri değil, aynı zamanda iyi tanıdığımızı düşündüğümüz yıldız ve gezegenlerin geçmişini de öğrenmeye çalışıyorlar.