Dijital Dünyada Title Karmaşası

08.01.2022 / Bilim / Teknoloji / Genel

Hepimizin en sık karşılaştığı sorunlardan bir tanesi de hangi unvanı kullanmamız gerektiğidir. Gelin bu karmaşayı beraber inceleyelim.

Dijital Dünyada Title Karmaşası

Dijital dünyada o kadar çok title var ki, hangisinin size en yakın olduğunu anlamak bazen zor olabilir. Özellikle dijital dünya da tasarımcılar ve yazılımcılar o kadar çok iş unvanlarına sahipler ki, karmaşa en çok bu iki alanda yaşanmaktadır.

Junior (Çırak)

Türkçe olarak “Çırak” anlamına gelen Junior, henüz sektöre yeni adım atmış kişileri temsil etmektedir. Junior unvanını alan kişiler henüz usta yanında eğitimlerine devam etmektedir. Bu title CV doldururken “Jr.” şeklinde kısaltma ile isminizin başına eklenir. Ortalama bir Junior süresi 2 – 3 yıl sürmektedir.

Mid-Level (Orta Düzey)

Bu başlık ortada kalan, henüz ustalaşmamış ama çırakta olmayan kişilerin kullandığı bir unvandır. İşi çok iyi bilseler de henüz tecrübe edinmedikleri için Mid-Level unvanını kullanırlar. Bu unvandan kurtulmak için ortalama 7 – 10 sene piyasada tecrübe kazanmanız gerekiyor.

Senior (Kıdemli)

Gerek tecrübeleriyle gerekse de iş bilgisiyle en üst mertebede olan kişilerin kullandığı bir unvandır. Bu mevkiye gelen kişiler genellikle işin mutfağından çıkıp yöneten tarafta olmayı tercih ederler. Bu title CV doldururken “Sr.” şeklinde kısaltma ile isminizin başına eklenir. 10 yıl ve üzeri piyasa da yer edinen kişiler bu unvanı hak eder.

Buraya kadar üç ana unvanı incelemiş olduk. Burada unvan meselesi kapanmıyor. Birçok ara unvan var. Şimdi de gelin bu ara unvanların neler olduğunu inceleyelim.

Yazılım Alanında Kullanılan Unvanlar

Ülkemizde yazılımcıların kullandığı birçok ara unvan mevcuttur. Şimdi gelin bu unvanları beraber inceleyelim.

Front-end Developer

Front-end olarak bilinen kodlama geliştiriciler, web sitelerinde ön yüz kodlama yapan kişilerdir. Ön yüz yazılımcılar MVC gibi gelişen freamework teknolojilerini takip ederek SEO uyumlu ve kullanıcılar için kullanışlı ön yüz hazırlar.

Son zamanlarda popülerliği artan HTML5 & CSS3 gibi Angular, Node.js, Backbone ve JavaScript kütüphaneleri, Front-end Developer mesleğini aranan meslekler sıralamasında üst sıralara çıkarmış durumda.

Front-end Developer olan kişiler aşağıdaki teknolojik gelişmeleri yakından takip edip, hepsi hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

“HTML5, CSS3, JSON, XML, AJAX, SASS, LESS, Stylus, JavaScript, jQuery, AngularJS, Node.js, Grunt, CoffeeScript Backbone, Ruby, Boilerplate, Bootstrap, Debug, Firebug, SEO, SVN, SVG, CMS

Back-end Developer

Web Developer ya da Software Developer olarak da bilinen Back-end Developer, yazılım tarafında mutfağın arka kısmında bulunan kişilerdir. Web Developer yani internet ortamında çalışan yazılımları geliştirenler (İnternet sitesi yapanlar)  ile Software Developer yani nesne tabanlı yazılımlar geliştirenler (Office programları gibi..) Back-end Developer olarak adlandırılır.

Back-end Developer olan kişiler aşağıdaki yazılım dillerindeki gelişmeleri yakından takip edip, hepsi hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

“HTML5, CSS3,ASP, ASP.NET, MVC, C#, C++, ColdFusion, CGI, Erlang, with Linux, Java, Node.js, Perl, PHP, Python, Django, Ruby, Scala

Database Developer

Birçok ülkede bilinen ama ülkemizde çok fazla kullanılmayan bu meslek türü, veritabanı teknolojileri hakkında bilgi sahibi olan kişilerdir. Ülkemizde Database Developer’ın yapacağı işleri Back-end Developer yapmaktadır.

Full-Stack Developer

Bu unvanı kullanmak yürek ister. Database Developer, Back-end Developer ve Front-end Developer tarafından yapılan tüm işlemleri tek bir kişi yapıyorsa, ona Full-Stack Developer denmektedir.

JavaScript Developer

Henüz ülkemizde tek başına bu meslek icra edilmese de birçok ülkede arananlar listesinde yer alıyor. Teknoloji ve framework olarak JavaScript, jQuery, Node.js, Backbone, Ember, Angular, Ruby, Knockout gibi hemen hemen tüm JavaScript ve JavaScript kütüphanelerini bilen ve uygulayan kişidir.

Mobile Developer

Son yılların aranan mesleklerinden bir tanesi de mobil yazılımcılardır. Bu unvan mobil platformlar için uygulama geliştiren kişilere verilmektedir.

Mobile Developer ünvanlı kişiler, Objective C, Swift, Hybrid, HTML5, JavaScript, CSS3, iPhone & Android SDK, C#, Ionic Framewrok gibi teknolojileri kullanırlar.

Test Engineer

Geliştiriciler, yaptıkları projelerdeki hataları göremeyebilirler. Bu nedenle hata bulucu olarak bilinen Test Engineer mesleği öne çıkmaktadır.

Analist

Yapılması istenen işlerin tüm ayrıntılarını not alıp yazılımcıya ileten kişilerdir. Projelerdeki tüm süreci takip edip, birimler arasındaki veri akışını kontrol edip her adımdan bilgi sahibi olurlar. Bu nedenle de kendilerine gelen her soruyu eksiksiz cevaplamak isterler.

SEO Specialist

Search Engine Optimization yani arama motoru optimizasyonu konusunda tecrübeli kişilere verilen unvandır. Bu kişiler web sitelerinin aramalarda ilk sırada çıkması için çabalarlar.

Tasarım Alanında Kullanılan Unvanlar

Ülkemizde tasarımcıların kullandığı birçok ara unvan mevcuttur. Şimdi gelin bu unvanları beraber inceleyelim.

Art Director

Tasarım konusunda deneyim sahibi olmanın yanı sıra bir ekibi yönetim onlara da tasarımı tüm kurallarına uygun yaptırabilen kişilerdir. Bir tasarım sürecini hem işin mutfağında hem de yönetici bölümünde kusursuz bir şekilde yönetebilmelidir.

Creative Director

Farkını yaratıcılığı ile konuşturan Creative Director, müşterilerinin talebini yaratıcı fikirlerle benzersiz bir şekilde ortaya çıkaran kişilerdir.

Graphic Designer

Hemen hemen her alanda karşımıza çıkan Graphic Designer mesleği, müşterilerinin tasarım ihtiyaçlarıı, logo ve web tasarımları ile taleplerini en iyi şekilde yapan tasarımcılardır.

Web Designer

HTML ve CSS konusunda bilgi sahibi olan aynı zamanda web arayüzleri için tasarımlar yapan kişilere verilen unvandır.