Türkiye'de Koruyucu Aileler Çoğalıyor

16.01.2022 / Genel

Koruyucu aile, kurumla iş birliği içinde çocuğa öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı oluyor.

Türkiye'de Koruyucu Aileler Çoğalıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, devlet korumasındaki çocukların "aile sıcaklığında" yaşaması için başlatılan ve her geçen gün yaygınlaşan koruyucu aile hizmetine, 2018'den bu yana e-Devlet üzerinden 10 bin 105 kişi başvurdu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının koruyucu ailelerin sayısını artırmak üzere yürüttüğü tanıtım, yaygınlaştırma çalıştırmaları ve kolay başvuru imkânı sayesinde, koruyucu aile hizmeti kapsamındaki aile sayısı giderek artıyor.

Çocuklara "sıcak yuva" olmak isteyen aileler, ikamet ettiği ilde bulunan il müdürlüğünden ya da Bakanlığın internet sitesindeki "Koruyucu Aile Ol " butonundan ön başvuru yapabiliyor. Ayrıca, 2018'den bu yana e-Devlet üzerinden de başvuru alınıyor.

Koruyucu Ailelik İçin Dört Farklı Model

Devlet korumasındaki çocukların en büyük ihtiyacı olan aile ortamına kavuşabilmeleri için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başlatılan koruyucu ailelik sisteminin farklı modelleri bulunuyor.

"Akraba veya Yakın Çevre Koruyucu Aile", "Süreli Koruyucu Aile", "Geçici Koruyucu Aile" ve "Uzmanlaşmış Koruyucu Ailelik" olmak üzere dört farklı modelle koruyucu aile olunabiliyor.

Koruyucu ailelere, çocuklar için her yıl değişen memur maaş katsayıları ve çocukların özel ihtiyaç durumları dikkate alınarak destek ödemesi yapılıyor.

Koruyucu Aile Hizmetinin Yasal Dayanağı

Ülkemizin de imzalamış olduğu 2 Eylül 1990 tarihli Çocuk Hakları Sözleşmesi ile koruyucu aile hizmeti daha da önem kazanmış olup halen bu hizmet 14.12.2012 tarih ve 28497 sayılı Koruyucu Aile Yönetmeliği'ne uygun olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Kimler Koruyucu Aile Olabilir

Ülkemizde TC vatandaşı olup sürekli olarak Türkiye’de ikamet eden, 25-65 yaş aralığında bulunan, en az ilkokul mezunu, düzenli geliri bulunan, evli/bekâr veya çocuklu/çocuksuz herkes (çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi dışındaki kişiler) koruyucu aile olabiliyor.

Akrabaların koruyucu aile olmak istemesi halinde yapılacak sosyal inceleme sonucuna göre yaş ve eğitim koşulları değerlendiriliyor. Bekar kişilerin başvurularında, 30 yaşını doldurmuş olmaları ve yerleştirilecek çocuğa ebeveynin yokluğunu hissettirmeyecek akraba ilişkilerine sahip olmasına önem veriliyor.

Nasıl koruyucu aile olurum