Seyahat Rehberi: Singapur
Asya’nın incisi Singapur, zengin kültürü, eşsiz mutfağı ve doğayla iç içe şehir yapısıyla en çok ziyaret edilen ülkelerinden biridir.
Günümüzde iklim değişikliği ve gezegenimizin bundan nasıl etkilendiği ile ilgili çok fazla şey duyuyor ve ister istemez endişeleniyoruz.
Bu kadar büyük meseleler için tek bir bireyin nasıl gerçek bir etki yaratabileceğini anlamak zor olabilir. Fakat çevre dostu alışkanlıkları günlük yaşamınıza dahil ederseniz, küçük görünen bu eylemlerden büyük sonuçlar elde edebilirsiniz.
Dünyamızı kurtarmak ve doğamızı korumak için herkesin yapabileceği 9 basit eylemden bahsettik. Bunun için elimizi taşın altına koyarak, çevremizin gelecek nesiller için daha sağlıklı olmasını sağlamak adına üzerimize düşeni yapabiliriz.
Duş almak kesinlikle banyo yapmaktan daha fazla su tasarrufu sağlıyor ama duşunuzdan da 1 dakikanızı feragat etmek dünyayı kurtarabilir. Bu kadar kısa süre yılda 5 galondan fazla su tasarrufu sağlayacaktır. Bu şekilde suyu ısıtmak için kullandığınız enerjiden de tasarruf edecek ve bir taşla iki kuş vuracaksınız.
Eskiden masaüstü bilgisayarlarımız performans kaybına uğradığı için kapatıyor ve dinlendiriyorduk fakat dizüstü bilgisayar hayatımızı girdiğinden beri bu işlemi yapmak zorunda hissetmiyoruz. Ama eğer kapatırsanız ya da en azından uyku moduna alırsanız, enerjiden oldukça tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca, elektrik prizlerinizi kontrol edin ve açık olmasalar bile enerji emen saç kurutma makinesi ve TV gibi aletleri prizden çekin.
Tek başınıza yaşıyor ve makineyi doldurmakta sıkıntı çekiyorsanız, aile bireylerini artırma yoluna gitmenizi tavsiye ederiz :) Çamaşır makinenizi olabildiğince az kullanmak önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlayacaktır. Bu sizin cebinize de yansır, merak etmeyin :)
Sadece dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatmak, aynı duşta olduğu gibi günde yaklaşık 5 galon su tasarrufu sağlayabilir. Bunu dünyadaki herkes yapsa, neredeyse 4.5 milyar galon sudan bahsediyor olacaktık.
Şişelenmiş suya olan talep her geçen gün artıyor ancak bu plastik şişelerin %90'nı geri dönüştürülemiyor. Özellikle, musluk suyunun içilebilir olduğu bir ülkede yaşıyorsanız, yeniden doldurulabilir bir su şişesine yatırım yapmamak için hiçbir nedeniz yok. Fakat musluktan su içmiyor olsanız dahi, her gün doğayı bir plastik şişeden korumuş olursunuz.
Plastiğin doğa açısından büyük bir sorun olduğundan bahsetmiştik. Su şişelerinin dışında bu durum market poşetleri için de geçerli. Pek çok ülkede plastik poşetleri yasaklamak için kararlar alınıyor fakat plastik poşet kullanmamak için kanun çıkmasını beklememize gerek yok. Yiyeceklerinizi eve götürmek için daha iyi bir iş çıkaracak olan serin ve dayanıklı pek çok çanta seçeneği mevcut. En basitinden herhangi bir bez çanta bile işinizi görecektir.
Teknoloji bize pek çok açıdan yarar sağlamakta. Bir faydalı yönü de bizi kağıt trafiğinden uzaklaştırması. En basitinden e-bilet kullanımı; ister sinemaya gidin, ister seyahat edin, çoğu hizmet içerisinde artık e-bilet kabul görüyor. Dolayısıyla bu şekilde büyük oranda kağıt kullanımını azaltabilir ve ağaçların olması gerektiği yerde durmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Kağıt tasarrufu için en iyi seçeneklerden biri de bankacılık işlemlerinin online olarak halledilmesidir. Günümüzde e-postası ve banka uygulaması olmayan kimse yok neredeyse. Yalnızca tek tıkla bir ağacı kurtarmanız mümkün. Ayrıca, ATM’lerde de, çevre dostu bir seçim yapabilir ve makbuz almadan işlemlerinizi görebilirsiniz.
Pillerin içinde bulunan aşındırıcı asit, doğa için plastik şişeler kadar sorun teşkil eder. Bu, şarj edilebilir pil kullanmak için size yeterli gelmiyorsa, uzun vadede maddi olarak tasarruf edebileceğinizi aklınıza getirebilirsiniz :)