2020 Olimpiyat Ödülleri Geri Dönüşümden

5.3.2019 / Spor / Çevre

Tokyo’da gerçekleştirilecek olan 2020 Olimpiyatları’nda, sporculara takılacak madalyaların geri dönüşümden üretilmesi hedefleniyor.

2020 Olimpiyat Ödülleri Geri Dönüşümden

Japonlar, coğrafi konumlarından kaynaklı oluşan kaynak kısıtlılığını, uzun yıllardır kullandıkları geri dönüşüm sistemiyle dengelemekte ve bu şekilde çevreyi koruma konusunda büyük adımlar atmaktalar. Bununla ilgili en çarpıcı çalışmayı da 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda gerçekleştirmeyi hedefliyorlar.

2020 Tokyo Olimpiyatları Geri Dönüşüm

Müsabakalarda kazanılacak ödülleri; tüm altın, gümüş ve bronz madalyaları kullanılmış elektronikten çıkarmayı düşünen organizatörler, sporcuların sadece performanslarını kutlamayı değil, aynı zamanda sürdürülebilirliği simgeleyen bir şeyi takarak, onları ayrıca onure etmek de istiyor. E-atıkların kullanımının öneminin vurgulanacağı bu güçlü mesaj için, tüm belediyeler, atıkları toplamak için gönüllü Japon halkı ile iş birliği içinde çalışıyor.

Japon Olimpiyat Komitesi’nin Nisan 2017'de başlattığı bu projede, eski dizüstü bilgisayarlar, dijital kameralar, akıllı telefonlar ve diğer atılan elektroniklerle birlikte toplamda 47.488 ton cihaz toplanarak şimdiden büyük bir başarı elde edilmiş durumda. Bronz madalyalar için gerekli tüm malzemeler elde edilmişken, gümüş madalyalar için gerekli malzemelerin %85.4’ü, altın madalyalar için de %93.7’si tamamlandığı ifade ediliyor.

2020 olimpiyat ödülleri geri dönüşümden

Birleşmiş Milletler Üniversitesi, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Uluslararası Katı Atık Birliği tarafından yayınlanan bir araştırma olan “Küresel E-Atık Monitörü”ne göre, 2016 yılında 44,7 milyon ton e-atık üretildi. Bunun yalnızca %20'si geri dönüştürüldü. 2021 yılına kadar ise bu rakam önemli ölçüde artarak 52.2 milyon tona yükseldi.

Bu nedenle 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda uygulanacak bu proje, hem sektörel hem de toplumsal bazda farkındalık çalışması oluşturması açısından büyük önem arz ediyor.

Japon halkı geri dönüşümü etkin kullanıyor