Diş Fırçasının Tarihçesi

14.10.2019 / Sağlık / Genel

Tarihin kaydedilmesinden önceki dönemlerden itibaren ağız temizliği için çeşitli yöntemler kullanıldığına dair bazı kaynaklara ulaşılmış.

Diş Fırçasının Tarihçesi

Genellikle ağız temizliğinde dal, kuş tüyü, hayvan kemikleri, kirpi dikenleri vb. araçlar kullanılmış. Tarihte bilinen ilk diş fırçası Eski Mısır'da MÖ 3000 yılında kalem boyunda ağaç dalları kullanılması ile yapılmış. Roma’da ise diş fırçaları doğal maddelerden yapılan kürdanlardan oluşmaktayken İslam dünyasında Salvadora persica (misvak) ağacının dalları ile diş fırçaları yapılmış. Misvakın kullanımı, kullanımına öncülük eden Peygamber Muhammed'in dönemine kadar gitmektedir. Sodyum bikarbonat ve tebeşir de diş temizlemede tarihte yaygın olarak kullanılmıştır.

dis fircasinin tarihçesi

Bugünün diş fırçasını andıran ilk diş fırçası, 1498 yılında Çin'de yapıldı. Sibirya ve Çin'in soğuk iklimlerinde yaşayan domuzların boyunlarının arkalarından koparılmış kıllar, bambu ya da kemikten saplara bağlanırdı. Doğu'dan gelen tacirler, bu fırçaları Avrupalılara takdim etti ancak onlar domuz kıllarını çok sert buldu. O dönem dişlerini fırçalayan Avrupalılar (ki bu pek yaygın değildi) daha yumuşak, at kılı fırçaları tercih etmekteydi. Ancak o dönemde çoğu insan yemekten sonra (Romalıların yaptığı gibi) dişlerini sert bir kuş tüyüyle temizler, pirinç ya da gümüş kürdanlar kullanırlardı. Bu durum, 1938'de ilk naylon kıllı diş fırçası bulunana kadar sürdü.

diş fırçasının tarihi

İlk diş fırçasının patentini 1857'de H. N. Wadsworth Amerika Birleşik Devletleri'nde aldı ve 1885'ten sonra birçok Amerikan şirketi, toplu üretime geçti.

Daha önce diş fırçasının tarihsel sürecini anlattığımız yazımızda da bahsettiğimiz gibi, 1880’li yılların sonunda plastik diş fırçası ilk kez icat edildiğinde, kullanıcıların seçme şansı olmaksızın tek bir diş fırçası modeli mevcuttu. Hemen hemen dünyanın her yerinde birbirinden farklı modellerde, büyüklükte ve yumuşaklıkta yüzlerce diş fırçası modeli mevcut. Peki, bu kadar farklı model arasından kendi ağız sağlığım için en uygun diş fırçasını nasıl bulacağım?

Boyut:

Alacağınız diş fırçasının özelliklerini incelerken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri, diş fırçasının boyutunun ağız yapınıza uygun olması. Diş fırçasının boyutuna karar verirken yapabileceğiniz en kolay değerlendirme, fırçanın ağzınızın her noktasına ulaşabilecek boyutta olmasına dikkat etmek olacaktır. Ağız yapınız çok küçük ve dişleriniz zor ulaşılabilen noktalarda değilse, orta boyda bir fırça sizin için yeterli olacaktır. Ağızının çok büyük olsa da, büyük başlı diş fırçalarını kullanmak manevra kabiliyetini kısıtlayacağı için etkili bir temizlik sağlamayabilir. Şarjlı diş fırçaları oynar başlıklı olmaları ve 3 boyutlu hareket sağlamaları nedeniyle ağzınızın her yerine kolayca ulaşarak daha kısa sürede daha fazla plak ve yiyecek kalıntısı temizlenmesine yardımcı olur.

diş fırçası tarihçesi

Fırça Kıllarının Yapısı: Diş Fırçası Bedeni

Kıl yapısına göre fırçalar genelde yumuşak, orta sertlikte ve sert olarak ayrılıyor. Uzmana danışmadan diş fırçası seçimi yapacaksanız, en güvenli ve rahat seçenek yumuşak kıllı bir diş fırçası seçmek olacaktır. Ne kadar sert ya da dikkatli fırçaladığınıza bağlı olmaksızın, orta sertlikte ve sert kıllı olan fırçalar diş minesine ve diş etlerine zarar vererek çürük oluşumunu hızlandırır. Bu nedenle yumuşaklığına ek olarak, diş minesinin çizilmemesi için keskin uçlu kıllardan çok uçları yuvarlak kesilmiş kılları olan fırçaları tercih etmenizi öneriyoruz.

diş fırçası tarihi

Tasarım:

Her gün, günde iki kez en az iki dakika kullanacağınızı düşündüğümüzde diş fırçasının tasarımının hoşunuza gidiyor olması da oldukça önemli. Diş fırçanızın ağzınızda yarattığı titreşim, verdiği temizlik hissi, rengi, dokusu… Tüm bu faktörler diş fırçanızı ne kadar sevdiğinizi, dolayısıyla diş fırçalama motivasyonunuzu etkileyecektir.