Hacamat Nedir, Nasıl Yapılır?

12.10.2018 / Sağlık

Alternatif tıp kategorisinde yer alan Hacamat, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyan şifa kaynağıdır.

Hacamat Nedir, Nasıl Yapılır?

Peygamber efendimizin de sünneti olan hacamat, yüzyıllardır tatbik edilen ve sağlıklı neticeler doğuran bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Hastalıklardan korunmanın en kolay yollarından biri olan hacamat tedavisi ağrısız, acısız ve yatak istirahatsiz yapılır

Hacamat Nedir?

Hacamat, cilt altında birikmiş, kılcal damarda dolaşmakta zorlanan, vücuda zararlı maddeleri ve hastalık yapan toksinleri içeren kanın, vakum yoluyla vücuttan atılması işlemidir.

Hacamat Nedir

Hacamat Nasıl Yapılır?

Hacamat işlemine başlamadan önce, kişi hijyenik ortamda steril malzemeler kullanılarak muayneye hazır hale getirilir. Ardından içerisine negatif basınç uygulanan cam kupalar kullanılarak tedaviye başlanılır. Yaklaşık 5 dakika kadar ön vakumlama işlemi yapılır. Ardından kupalar çıkartılır. Kupaların çıkartıldığı yere çizikler atılır. Ve ikinci vakumlama işlemi yapılır. İkinci vakumlama ile kılcal damarlarda biriken kirli kan süzülerek dışarıya çıkar.

İşlem bittikten hemen sonra hekiminiz tarafından tedavi uygulanan bölgeler kapatılır. Kullanılan malzemeler de sterilize edilmek için toplanır.

Herhangi bir şikâyeti olamayan kişiler de koruyucu amaçlı bu tedaviden faydalanabilirler.

Hacamatın Faydaları Nelerdir

Hacamatın Faydaları Nelerdir?

  • Hacamat kan üretimini düzenler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Dokularda ve kanda bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Kılcal damarlardaki tıkanıkları açar.
  • Hacamat karaciğer hastalıklarında hasarı önler.
  • Hacamat damar tıkanıklığını önler, tıkalı damarları açar.
  • Hacamat kısırlık, üreme problemleri ve libido kaybı gibi sorunların tedavisinde kullanılır.
  • İç kanamaları durdurması da hacamat faydaları arasındadır.
  • Göze canlılık verir, gözün görme kabiliyetini artırır. Başından hacamat olan bir insan bunu hemen fark eder. Çünkü hacamatın etkisi hemen zuhur eder.
  • Değişik nedenlerden dolayı vücudun belli noktalarında biriken toksinler dışarı alındığında vücudun bio-elektrik enerjisi ve aurası yoğunlaşır. Buda daha az uyku ve daha dinç yaşam demektir.
  • Kaslardaki ödemleri ve sertliği çözer.
  • Psikolojik ve sinirsel hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.
  • Hacamat yapılan bölgedeki kan akımı canlanır, dolayısıyla bu bölgelere oksijen ve besin daha kolay ulaşır.
  • Hacamat eklem ve kasları rahatlatıp bu bölgelerde görülen ağrıları geçirir.
  • Kan üretiminden sorumlu karaciğer, kemik iliği, dalak gibi organları uyarır.
  • Karaciğer ve dalaktaki hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.
  • Vücuda direnç kazandırır.
  • Kireçleme, bel tutulması, baş ağrısı, eklem ağrısı, boyun ve bel fıtığına bağlı ağrılarının giderilmesi hacamat faydaları arasındadır.
  • Hacamat kas ve bağ dokusundaki esnekliği arttırır.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • Hacamat zayıflamış organ fonksiyonlarını geri kazandırır.
  • Hacamat yaralar ve ülserin iyileşmesini hızlandırır.
  • Hacamat kasları gevşetip, kaslara kramp girmesini ve kulunçları önler.
  • Hacamat damarları temizleyip yüksek kolesterolü düşürür.
  • Tansiyon, Migren, bel fıtığı, psikolojik hastalıklar, depresyon, düşük yaşam enerjisi (Qi) eklem ve romatizma ağrıları için birçok ilaçtan daha tesirli olup ilaçlar gibi hiç bir yan etkisi de yoktur.
  • Hacamat psikolojik travma sonrası bozuklukları aşmada yardımcıdır.

Hacamat Zararları

Hacamat İle Baş Ağrısı ve Migren Tedavisi

Günümüzde baş ağrılarında birçok ilaç kullanılıyor. Kullandığımız ilaçlar içerisinde ise kimyasal zararlı maddeler de olabiliyor.

Migren ağrılarının temelinde damarlardaki kasılma ve tıkanma ile kılcal damarlardaki dolaşım bozukluğu olduğu biliniyor. Migren ağrılarını hacamatın gevşetici, tıkanıkları açıcı, genişletici, ödem çözücü etkileriyle tedavi etmek mümkün.

Sağlı Bir Uyku İçin Hacamat

Kılcal damarlarımızda biriken toksinler rahat uyku uyumanıza engel oluyor. Özellikle tükettiğimiz hazır gıdaların içerisindeki katkı maddelerinde ve kullandığınız ilaçların içerisindeki zararlı kimyasallar gibi

Hacamat Kimlere Yapılmaz

Hacamat tedavisi 2 yaşından büyüklere ve 80 yaşından küçüklere hekim kontrolünde uygun dozlarda yapılabilir. Hacamat ileri derecede genel durumu bozuk, yatalak, hemofili hastalara yapılmaz.

Ayrıca kalp pili kullanan hastalar, panik atak geçirenler ve regl döneminde olanların hacamat yaptırmamaları önerilir. Kemoterapi gören kişiler ve hamile kadınlar da hacamat yaptırmamalılar.

Hacamat Kimlere Yapılmaz

Hacamat Hangi Bölgelere Yapılır

Koruyucu ve tedavi amaçlı yapılan hacamat tedavisi, özellikle sırt bölgesine uygulanmaktadır. Kişilerin şikayetlerine göre baş ve karın bölgelerine de yapılabilir.

Hacamat İle İlgili Hadis ve Rivayetler

Hz. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) hacamatın, hem hastalıklardan korunma hem de tedavi amaçlı uygulandığını, bizzat kendisinin de hacamat yaptırdığını buyuruyor ve hacamatı tavsiye ediyor.

Hz. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bizzat Ebû Taybe adında bir Haccâm’a başından kan aldırmak suretiyle hacamat yaptırmış, haccâmat ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: “Hacamat (kan aldırma) sizin için en iyi tedavi yollarından biridir.” (Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakât 62, 63)

İbn Abbas, Resulullah’ın Miraç gecesinde, meleklerden oluşan bir cemaate her uğrayışında,  meleklerin kendisine, “Hacamat olmaya devam et! Ümmetine de hacamat olmalarını emret!” dediklerini nakleder. (Tirmizi, Tıb, 12; İbn Mâce, Tıb, 20; Ahmed b. Hanbel, I, 354)

Hz. Enes (r.a.), Resulullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem), boynunun iki tarafı ile iki omuzun arasından hacamat yaptırdığını bizlere bildirmektedir. (Ebû Dâvûd, Tıb 4; Tirmizi, Tıb 12; İbn Mâce, Tıb 21)

Ebu Kesbe el-Enmari (r.a.) de Resulullah’ın başından ve iki omuzu arasından hacamat yaptırdığını ve “Kim bu kandan akıtırsa, herhangi bir hastalık için, bir başka ilâçla tedavi olmasa da zarar görmez.” (Ebû Dâvûd, Tıb 4; İbn Mâce, Tıb 21) buyurduğunu haber vermektedir. Kütüb-i Sitte‘de geçen bu ve benzeri rivayetlerde Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) hacamat yaptırdığını ve bunun hastalıklardan korunma ve tedavi hususunda önemli bir uygulama olduğunu görmekteyiz.

Hacamatı o dönemde uygulanan en iyi tedavi metotları arasında sayan Resûl-i Ekrem ve ashabının genel olarak ağrıya ve baş ağrısına karşı, baş , iki omuz, boyunun sağ ve solunda bulunan damarlardan, kalça ve ayağın üstünden hacamat yaptırdıkları rivayet edilmektedir.