Siber Zorbalığın Gelecekteki Trendleri Nelerdir?
Siber zorbalık, dijital çağın karmaşık ve sürekli değişen bir sorunudur.
Karıncalar, 110 ile 130 milyon yıl önce yaban arılarından türemiş ve çiçekli bitkilerin ortaya çıkışından sonra çeşitlenmiştir.
Karıncaların günümüzde sadece 12.000'den fazla türü sınıflandırılmıştır. Tahminen 14.000 civarında türü olduğu sanılmaktadır.
Sokaklarda ve evlerde en çok karşımıza çıkan karıncaların gezegende tam olarak kaç tane olduğu ve toplam ağırlıklarının ne olabileceğini uzun süredir merak edilmiştir.
Aslında Proceedings of the National Academy of Sciences bülteninde yayımlanan bir çalışmada ise bu konuda potansiyel bir cevap sunuluyor. Hong Kong Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir araştırmada, Dünya’nın 20 katrilyon (veya 20 x 1015 ya da 20.000.000.000.000.000) karıncaya ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor. Bu durum, dünya nüfusunun 7,8 milyar olduğu düşünüldüğünde kişi başına 2,5 milyon karınca düştüğü anlamına geliyor.
Araştırmanın başyazarı Sabine Nooten, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Tahminlerimize göre, küresel karınca popülasyonu 20 katrilyon. Organizmaların dağılımı ve bolluğu hakkında bilgi, ekosistemlerdeki rollerini ve önemini anlamak için esastır."
Şu an Würzburg Üniversitesinde geçici baş araştırmacı olarak çalışan ve makalenin eş başyazarı olan Patrick Schultheiss, Popular Science’a gönderdiği bir e-postada konuyu şöyle aktarıyor:
“Karıncaları araştıran bilim insanları, dünya genelindeki karınca topluluklarını onlarca yıldır ve inanılmaz bir meşguliyetle inceliyordu. Türleri belirlemek üzere binlerce karınca örneği toplamışlar ve elde ettikleri sonuçları bilimsel makalelerde yayımlarken de genelde karıncaların tamamını saymışlardı. Bu verileri bütün dünya çapında yürütülen ve pek çok farklı dilde yazılan yaklaşık 500 farklı çalışmadan derlemeyi başardık. Böylece, dünyanın çeşitli bölgelerindeki karınca yoğunluklarının miktarını belirlemeyi ve ayrıca Dünya’daki toplam karınca sayısını tahmin etmeyi başardık.”
Çalışmada ayrıca karıncaların küresel kara yüzeyinde eşit dağılmadığı da bulunmuş. Genel olarak tropik bölgeler, tropik olmayan bölgelere kıyasla daha fazla karınca barındırıyor. Fakat bu durum yerel ekosisteme de bağlı.
Karıncaların Özellikleri
Karıncalar biçim bilimi açısından, dirsekli duyargaları, metaplöral bezleri ve ikinci karın kısımlarının düğüm şeklinde bir petiyol ile bağlanması ile diğer böceklerden ayrılırlar. Kafa, mesosoma ve metasoma ya da gaster, üç ayrı gövde kısmıdır. Petiyol, mesosoma (toraks ile buna kaynamış olan ilk karın bölgesi) ile gaster (petiyol dışında kalan karın bölgesi) arasında ince bir bel oluşturur. Petiyol bir ya da iki düğümden oluşabilir.
Diğer böcekler gibi karıncaların da gövdeleri etrafında koruyucu görevi gören ve kasların bağlanmasını sağlayan bir dış iskeletleri vardır. Böceklerin akciğerleri yoktur ve oksijen ile karbondioksit gibi gazlar, dış iskeletten spirakulum denen küçük deliklerden geçer. Böceklerin aynı zamanda kapalı kan damarları da yoktur bunun yerine gövdelerinin üst kısmında bir kalp gibi iç sıvıların dolaşımını sağlayarak kafaya doğru hemolenfi pompalayan ince ve uzun delikli bir tüp bulunur. Sinir sistemi gövde boyunca uzanan, birkaç düğümü bulunan ve gövdeye bağlı organlara dallarla ayrılan bir ventral sinir telinden oluşur.
Bir karıncanın kafasında birçok algı organı bulunur. Birçok böcek gibi karıncalarda birbirine bağlı sayısız küçük lenslerden oluşan petek göz vardır. Karıncaların gözleri hızlı hareketleri tespit etmede iyi olsa da optik çözünürlüğü yüksek değildir. Ayrıca kafalarının üstünde ışık düzeylerini ve polarizasyonu ayırt eden üç küçük sade göz de bulunur. Omurgalılarla kıyaslandığında karıncaların görüşü kötü ile orta düzey arasındadır, hatta yeraltında yaşayan bazı türler tamamen kördür.
Avustralya'da yaşayan Myrmecia cinsi gibi bazı karıncaların görüşü ise oldukça iyidir. Kafalarına bağlı olan iki anten kimyasalları, hava akımlarını ve titreşimleri algılar ve dokunma yoluyla sinyal iletişimine olanak sağlar. Kafada yiyecek taşımaya, nesneleri hareket ettirmeye, yuva kurmaya yarayan ve aynı zamanda savunma amaçlı kullanılan iki kuvvetli çene bulunur. Bazı türlerde ağzın içinde bulunan küçük keselerde besin saklanabilir ve bu besin diğer karıncalara ya da larvalarına verilebilir.