Uluslararası Ticaretin Nedenleri
Uluslararası ticaret, ülkeler arasında mal ve hizmetlerin alım satımına dayalı ekonomik bir faaliyettir.
Dünya genelinde en çok tüketilen gıdaların başında kakao çekirdeği geliyor. Kakao çekirdekleri ise birçok ülkede yetişebiliyor.
Binlerce yıldır insan hayatında önemli bir yeri olan kakao çekirdekleri, kakao ağaçlarından elde ediliyor. Günümüzde kakao ise en çok çikolata yapımında kullanılıyor. Kakao aynı zamanda dünya mutfağının da vazgeçilmezi konumunda. Ayrıca güzellik ve cilt bakım alanlarında da kullanılabiliyor.
Dünya genelinde birçok ülkede kakao üretilirken bu alanda köle olarak çalıştırılan çocuklar da mevcut. Henüz çikolatanın tadını dahi bilmeyen çikolata işçilerini de unutmamak gerekiyor. Bu konudaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye çikolata üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olsa da ülkemizde henüz kakao ağacı bulunmuyor.
En çok kakao çekirdeği üreten ülke Fildişi Sahili’dir. Fildişi Sahili, dünyanın kakao ihtiyacının %30’luk kısmını karşılamaktadır. Fildişi Sahili için kakao üretimi oldukça önemli konumda. Fildişi Sahili’nin ekonomisinin üçte ikilik kısmı kakao çekirdeklerinden elde ediliyor.
Gana’da son zamanlarda yıllık 835.400 ton ortalama ile üretim yapılıyor. Bu oran Gana için Gana’nın ithalatının %30’luk bir kısmını karşılıyor. Kakao çekirdeğinin bu kadar çok satması Ganalı çiftçileri de çok sevindiriyor. Çünkü ülkede kakaodan fazla yetişen bir şey yok.
Kakao sektörüne yeni giren bir Pazar olan Endonezya, yılda ortalama 777 ton üretim yapıyor. Ülkede yetişen kakao ağaçları çok yaşlı olduğu için verimleri düşük seviyelerde. Endonezya hükümetinin 2009’da üretimi desteklemek için 350 milyon dolarlık bir destek yayınlayarak kakao üretimini desteklemiştir.
Son yıllarda kakao çekirdeği üretimini arttırarak 421 ton civarına çıkaran Nijerya, bu alanda önemli ülkelerden bir tanesi konumundadır. Nijerya, dünyanın en çok kakao çekirdeği üreten dördüncü ülkesidir.
Bu sektörde 5. sırada yer alan Kamerun’un, ülke ihracatının yarısı kakao çekirdeğine ait. Ülke genelinde yıllık ortalama 275 ton kakao çekirdeği üretiliyor. Kamerun son zamanlarda kakao çekirdeğine yatırımlarını arttırmış durumda. Ülkenin iklim koşulları el vermediği için daha fazla kakao çekirdeği üretilmiyor. Fakat ilerleyen zamanlarda bu durum değişebilir.