Ethereum Nedir?

18.02.2021 / Bilim / Teknoloji / Ekonomi

Ethereum ilk olarak Kuzey Amerika Bitcoin Konferansında, Ethereum kurucusu Vitalik Buterin tarafından tanıtımı yapılan bir sistemdir.

Ethereum Nedir?

Genel olarak bir alt coin statüsünde görülse de Ethereum esasında Blockchain teknolojisinin gelişmesini ve daha fazla alanda kullanılmasını amaçlayan bir yenilikçi bir sistemdir.

Ethereum, en genel tanımıyla bir dağıtık hesaplama platformudur. Açık kaynaklı, genel erişime açık ve Blockchain tabanlı yapısının yanı sıra Ethereum, "akıllı sözleşme" isimli bir bilgisayar protokolünü desteklemektedir. Kurucuları Rus bilgisayar programcısı Vitalik Buterin ile İngiliz programcı Gavin Wood, platformu yazarak 2013 yılında hayata geçirmişlerdir.

ethereum nedir

Ether veya ETH ise Ethereum platformu tarafından yaratılan bir kriptopara birimidir. ETH'nin ortaya çıkarılma amacı esasen Ethereum protokolünü bilgisayarlarında çalıştıran programcıları teşvik etmektir. Bu dijital varlık ile ödüllendirilen programcılar yüksek kaliteli yazılımlar üreterek ağın sağlıklı ve güvenli kalmasını sağlamaktadır.

Etherium Nasıl Üretilir?

Ethereum üretimi, aynı Bitcoin'de olduğu gibi madencilikle gerçekleştirilmektedir. Ethereum madencileri, bilgisayarları veya özel donanımları aracılığıyla yüksek kapasiteli GPU'ların (grafik işlemci birimi) veya ASIC çiplerin hesapların gücünden faydalanarak ETH üretebilmektedir.

İşlem gücü, elektrik tüketimi, verim ve hesaplama gücü (hash) gibi parametreler ETH madenciliği yaparken üzerinde düşünmeniz gereken parametrelerdendir. Bazı donanımlar üst düzey bir işlem gücüyle yeterli hesaplama gücünü yakalamanıza olanak tanırken elektrik tüketimi fazla olması sebebiyle kârlılığınızı ortadan kaldırabilir. İleri seviyede enerji tasarrufu sağlayan bazı donanımlar ise gerekli hesaplama gücünü (hash) sağlamakta yetersiz kalmaları halinde madencilik yoluyla elde edilecek ETH miktarını düşürerek yine kârlılığı yok edebilir. Tüm bu sebeplerden ötürü iyi bir donanım, Ethereum madenciliğinin birincil unsurudur. ETH üretmek adına elektrik faturasını göz ardı ederseniz kazandığınızdan fazlasını harcamanız gerekebilir.

ethereum nasıl satın alınır

Söz konusu parametreleri göz önünde bulundurarak iyi bir ekipman kurduktan sonra sıradaki adımlar, yazılımı kurmaktan ve node (düğüm) kurulumunu gerçekleştirip ağ bağlantısını yapmaktan geçer. Sonrasında Ethereum blokzincirini indirerek madencilik yapmaya başlayabilirsiniz.

Ethereum Nasıl Satın Alınır?

Türkiye’de, Türk Lirası ile Ethereum satın almak zannedildiğinin aksine çok kolay ve hızlı bir işlemdir. ETH satın almanın birçok yolu var. Bu yazımızda size BTC Türk uygulamasından bahsedeceğiz. Öncelikle üye olmanız gerekiyor. Ardından uygulama üzerinden dilediğiniz kripto para türünden alım yapıp satabilirsiniz.

Ethereum Cüzdan Nasıl Oluşturulur?

Ethereum, sektörün eski ve üzerinde en çok uygulama geliştirilen platform olduğu için en geniş cüzdan alternatiflerine sahip proje olduğu söylenebilir. MEW Wallet isimli uygulama ile kendinize çok hızlı cüzdan oluşturabilirsiniz.

ethereum bitcoin arasındaki farklar

Ethereum, Bitcoin’e Rakip Olabilir mi?

Ethereum, şu anda Bitcoin’den sonra en çok işlem göre ikinci büyük kripto para birimidir. Ethereum için petrol benzetmesi yapan kurucu Vitalik Buterin, Bitcoin’i altına benzetirken Litecoin’i de gümüşe benzetmişti.

Ethereum ve Bitcoin Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Bitcoin sistemi ile yapabileceğeniz işlemler belli iken, Ethereum sistemi ile çok farklı yazılımlar ile yeni sistemler ve yeni alt coinler üretebilirsiniz.
  • Ethereum sistemi, Bitcoin blockchain sistemine göre daha yenilikçi bir sistemdir.
  • Bitcoin madenciliğinde işlemci gücünüze göre kazanç sağlarken, Ethereum madenciliğinde üreticiler arasında denge gözetilmektedir.
  • Bitcoin sisteminde bir blokun oluşması 10 dakika sürmektedir. Ethereum sistemin de bir blokun oluşma süresi 15 saniye olduğundan onaylama süresi çok daha kısadır.