
Açık Semalar Antlaşması (Open Skies Treaty)
Açık Semalar Antlaşması, ülkeler arasında güven ve askeri şeffaflığı artırmayı hedefleyen çok taraflı bir uluslararası anlaşmadır.
Yaklaşık 30 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı’nın tam karşısına, İstanbul boğazının en dar ve akıntılı kısmına inşa edilmiştir.
Fatih Sultan Mehmet tarafından 14 Nisan 1452 yılında yapımına başlanan Rumeli Hisarı, bölgenin güvenliği açısından çok önem arz etmekteydi. Hisarın adı Fatih vakfiyelerinde “Kulle-i Cedide”; Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade ve Nişancı tarihlerinde “Boğazkesen Hisarı” olarak belirtilmiştir.
Büyük Zağanos Kulesi ile Küçük Zağanos Paşa Kulesi'nde yer alan kitabelere göre Rumeli Hisarı’nın dört ay gibi kısa bir sürede tamamlandığı belirtilmesine rağmen, Süleymaniye Kütüphanesi'ndeki "Şerh-i Tecriyd-i Ataik" adlı eserde 139 günde tamamlandığı belirtilmiştir.
Bir dönem içerisi ahşap evlerle dolu olan Hisar, 1509’da deprem ve 1746 yılında da yangın felaketi atlatmıştır. 1953 yılında Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından göreve getirilen 3 Türk kadın mimar tarafından restorasyona giren yapı, eski haline tekrar dönmüştür.
Rumeli Hisarı’na ziyaret edeceğiniz zaman etrafta cami aramanıza gerek yok. Hisarın tam ortasında bir cami bulunmaktadır. Abdest ama yeri de vardır. Hisarı ziyaret ettiğiniz zaman ibadetinizi de rahatça yapabilirsiniz.
İstanbul Sarıyer sınırları içerisinde yer alan Rumeli Hisarı’na İETT ile oldukça rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ben giderken 40T İstinye Dereiçi – Taksim hattını kullandım. Beşiktaş B. Üniversitesi durağından otobüse bindim. Ayrıca 42T, 25E ve 22 numaralı hatlar ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. İETT hatları ile hisara gidiyorsanız Rumeli Hisarı durağında ineceksiniz. Zaten durak ve giriş hemen karşı karşıya.
Hisarı ziyaret edenlerden giriş ücreti alınmaktadır. Öğrenci ya da sivil ayrımı yapılmayan tarifede, giriş ücreti olarak kişi başı 10 TL alınmaktadır. Müze kartınız var ise ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca 18 yaş altı ve 65 yaş üzeri kişiler de ücret ödemiyor.
Hisar, Çarşamba günleri hariç haftanın her günü sabah 09.00’dan itibaren ziyarete açıktır. Dini bayramların ilk günlerinde 13.00 itibari ile ziyarete açılıyor. Hisar, 15 Nisan-2 Ekim arası 19.00, 3 Ekim-14 Nisan arasındaysa 17.00’da kapanıyor.