
Instagram Ortaklık Reklamlarına Yalnızca Metin İçeren Referanslar Ekliyor
Instagram'ın yeni Ortaklık Referansları özelliğiyle içerik üreticileri, sponsorlu yorumlarla markaları destekleyerek kazanç sağlayabiliyor.
Üretici firmaların tasarlamış oldukları araçlar için yılda bir veya aracın belirli kilometre noktalarında yapılmasını önerdikleri bakımdır.
Bu bakım, aracın donanımında yer alan parçaların işlevselliklerini sürekli olarak korumak ve aracın sunduğu genel performansı maksimum düzeyde tutabilmek amacıyla yapılır. Düzenli yaptırıldığında motor ömrünü uzatarak aracın işleyişini sorunsuz sürdürmesine yardımcı olur. Periyodik bakımlarda, kontrol edilen ve olası bir arıza yaratacağı öngörülen parçalar değiştirilerek trafikte doğabilecek sorunlar önlenir ve bu sayede güvenli bir sürüş sağlanır.
Araç sahiplerine kullanım sırasında kusursuz deneyim sağlayan periyodik araç bakımı, performansın yanı sıra yolcu ve trafik güvenliği açısından da büyük öneme sahiptir. Diğer bir ifadeyle, periyodik bakım bir tür güvenlik sistemidir.
Periyodik bakım aralıkları, üretici firmaların yapmış olduğu testler sonucunda belirlenir. Periyodik bakımları sürüş güvenliği, araç sağlığı ve verimli kullanım için mutlaka takip etmek gerekir. Çünkü ihmal edilerek yaptırılmayan periyodik bakımlar, yaptırması ve ödemesi zor arızalar olarak size geri dönecektir.
Periyodik Bakım Neden Önemli?
Düzgün çalışmayan donanımlar, genel çalışma sisteminde de aksamalara yol açarak beklenmedik ve ani problemlerin çıkma olasılığını artırır. Tüm bu bozulmalar sürüş güvenliğini tehdit ederek kazalara yol açabilir.
Periyodik bakım sayesinde önceden tespit edilebilen olası arızaların giderilir ve aracın uzun yıllar boyunca sorunsuz ve yüksek performans ile çalışması sağlanır. Güvenlik açısından kritik öneme sahip olan periyodik araç bakımı, aynı zamanda yakıt tasarrufu açısından da avantaj sunar.
Periyodik araç bakımında yapılan kontroller, şu şekilde sıralanabilir:
Periyodik Araç Bakımı Neleri Kapsar?
Ekonomik ve güvenli sürüş deneyimi için vazgeçilmez olan periyodik bakımlar, araca göre farklılık gösterebilir. Örneğin benzinli ile dizel araç periyodik bakım süreçleri aynı derecede hayati öneme sahip olmakla birlikte, birbirinden farklıdır. Düzenli aralıklarla yapılan periyodik araç bakımı sayesinde değişmesi gereken parçaların kondisyonu kontrol edilerek, herhangi bir arıza durumu yaşanmadan gerekli önlemler alınır.
Standart bakımlarda güvenliği sağlayan tüm donanımların gözden geçirilmesi esastır. 10 bin bakımı olarak da yaygın bir şekilde ifade edilen standart periyodik bakımlarda, bir listeye sadık kalınarak filtre ve yağların değişimi gerçekleştirilir. Bu kapsamda yağ, hava, polen ve yakıt filtresi ile motor yağı değişir. Aynı zamanda, araç donanımında yer alan elemanların genel ve detaylı kontrolleri sağlanarak sistemin düzgün çalıştığından emin olunur.
Halk arasındaki tabirle 45 bin-60 bin bakımı olarak ifade edilen periyodik bakım kontrolünde ise standart bakıma ek olarak; buji değişimi, alternatör kayışının değişimi ve otomatik şanzıman yağının değişimi yapılır. Ağır bakımlarda ise triger kayışları, balata, şanzıman ve direksiyonun kontrolü sağlanır ve rot ayarı yapılır.
Periyodik Araç Bakımı Çeşitleri
Periyodik araç bakımı, standart bakıma ilave edilen parça değişimleri ile halk arasında bazı farklı isimler ile bilinmektedir.
Standart Bakım: Belirlenmiş yıl veya km tekrarlarında yapılması olmazsa olmaz olan bu ana bakımda, aracın filtre ve yağları değişir.
45 Bin Ve 60 Bin Bakımı: Halk arasında sıkça duymaya alışık olduğumuz bu bakımlarda standart bakıma ek olarak, buji değişimi, alternatör kayış değişimi, otomatik şanzıman, yağ ve filtre değişimi gibi işlemler yapılabilir.
Ağır Bakım: En çok duymaya alışkın olduğumuz bakım çeşidi olan ağır bakım, bir nevi periyodik bakımın sanayi jargonundaki adıdır. Ağır bakımda yapılan en önemli işlem ise Triger seti değişimidir. Triger setine ek olarak 45 bin ya da 60 binde diğer ek parçalar da değişebilir.
10 Bin Bakımı: Esas olarak bu bakımın teknik adı, standart periyodik bakımdır. 10 bin bakımı periyodik bakımın ana iskeletini oluşturur ve bazı araçlarda 15.000 de bir, bazılarında ise 20.000 de bir yapılan bakım olarak da bilinir.
Periyodik Araç Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?
Periyodik araç bakımı, hem sürüş güvenliği hem de aracın kullanım ömrü açısından oldukça önemlidir. Ayrıca gerekli bakımları yapılmamış olan araçlarda meydana gelen arızalar, zamanla katlanarak artmaya devam edebilir. Periyodik bakım yapılmadığında aracın bir parçasında meydana gelebilecek herhangi bir arıza sonucu, zincirdeki uyum bozulur. Bu da onarılması oldukça maliyetli hasarları ve çok daha kötüsü olan sürüş güvenliğinin kaybolmasını beraberinde getirir.
Periyodik Araç Bakımı Ne Zaman Yaptırılmalı?
Belirli zaman aralıklarında ya da kilometrelerde, bütün motorlu taşıtların zorunlu olarak periyodik bakım yaptırması gerekir. Her araç için periyodik bakım süresi farklıdır ve aracınızın kullanım kılavuzunda ne zaman periyodik bakım yaptırılması gerektiği, mutlaka belirtilir. Periyodik bakımda genellikle 10 bin km/ 15 bin km ve 20 km gibi bakım aralıkları söz konusudur. Bunun yanı sıra aracın dizel veya benzinli olmasına göre de periyodik bakım zamanı değişiklik gösterebilir.
Periyodik araç bakımları, aracın marka ve modele göre değişebildiği gibi yakıt cinslerine göre de farklılık gösterebilir. Genel olarak aracın ilk 15 bin kilometresinden sonra yaptırılması gereken periyodik bakım için hizmet veren, birçok oto bakım servisine kolayca ulaşmak mümkündür. Araba üretici firmaların gerçekleştirdiği testler sonucunda motorların sağlıklı çalışabilmesinin mümkün olduğu en uzun süre baz alınmalı ve hesaplanan bakım periyotlarının aksatılmamasına büyük önem verilmelidir.
Araba için Genel Kullanım Önerileri
Arabanızın bakımını sadece periyodik bakım zamanı geldiğinde değil, her an düşünmeniz gerek. Her zaman bakımlı bir araca sahip olmanız için dikkat edilecek noktalar şunlar: