Saç Ektirme Sürecinde Yaşadıklarım

12.03.2024 / Sağlık

Saç ektirmek mantıklı mı? Saç ekim sürecinde karar verme aşamasından ekim sonuna kadar yaşadıklarımı, öğrendiklerimi merak edenler için sıralıyorum.

Saç Ektirme Sürecinde Yaşadıklarım

Öncelikle tepe bölgenizde, bölgesel veya genel bir dökülme varsa ve sizi rahatsız ediyorsa saç ekimi düşünebilirsiniz. Benim dökülmem genel bir dökülmeydi. Yani saç ekim amacım boşlukları doldurmaktı. Bu yüzden ense bölgemden 5300 greft alınarak üst kısmın ön ve orta kısmına ekim yapıldı. Yazı boyunca sıkça okuyacağınız greft kelimesi içinde birkaç kıl barındıran doku anlamına gelir.

Eğer karar verirseniz sıra geliyor nerede ektireceğinize. Özellikle büyük şehirlerde onlarca hastane ve klinik bu alanda hizmet vermektedir. Kendi ekim yaptırdığım yeri paylaşmam doğru olmaz, çevrenizden veya internetten araştırarak buna karar verebilirsiniz. Birebir tecrübelere dayanarak seçim yapmanız daha doğru olur, sosyal medya kanallarındaki reklamlar yanıltıcı olabilir.

Saç ekim merkezine de karar verdiyseniz, sizleri neler bekliyor? Görüştüğünüz kişiler sizden üst arka ve yan profil fotoğraf isteyip bazı sorular sorarlar. Yaptıracağınız alana ve saç alınan donör bölgeye bağlı olarak ortalama alınacak greft miktarı belirlenir ve fiyatı konuşursunuz. Bunun yanında kök hücre ve Prp işlemleri de yaptıracaksanız fiyat değişir. Bu yan hizmetlere özellikle parantez açmak gerekir, çünkü destekleyici tedaviler sayesinde bugün saç ekimi daha başarılı sonuçlar vermektedir. Kök hücre tedavisi sizden alınan hücre dokularının ekim alanına enjekte edilmesidir. Prp ise en basit tanımla kanınızın makineden geçirilip alana uygulanmasıdır. Kök hücre tedavisi Prp'den onlarca kat daha etkili ve uzun vadeli bir destekleyici yöntemdir. Ayrıca bu iki tedavi bugün ortopedik rahatsızlıklarda da sıkça kullanılır.

Saç ekim tarihine karar verildiyse, gelmeden önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini size söylerler. Özellikle alkol, sigara ve kahve konularında, kıyafet tercihlerinde sizi uyarırlar.

Uygulama merkezinde ilk gün en az 6-7 saatiniz geçecektir. Gelelim en önemli kısma, o gün sizleri neler bekliyor?

Belirtilen saatte gidince size kan tahlili ve EKG testi yapacaklar. Uygun görülürseniz saç tıraşıyla birlikte uygulamalar başlayacaktır. Lokal bir alana düşük greft uygulanacaksa saçlarınızı kestirmeyebilirsiniz. Ben genel ekim olacağı ve donör alanı geniş olacağı için hepsini kestirdim.

Peki hangi aşamalarda canınız yanacak? Tıraştan sonra yapılacak anestezi iğneleri içindeki yakıcı sıvı nedeniyle biraz ağrı verecektir. Sonrasındaki saatlerde sadece dokunma hissi yaşayacaksınız. Anestezi iğnesinden sonra ayrıca alanı şişirecek iğneler yapılıp greft alımına başlanıyor. Greftler manuel olarak sayılıp belli sayılarda gruplanıp kenara alınıyor. Ense bölgenize pansuman yapılarak biraz dinlenmeye geçersiniz.

Tüm greftler alındıktan sonra ekim yapılacak alan uzman kişilerce çizilir. Bu konuda özel bir isteğiniz varsa bu aşamada konuşabilirsiniz. Eğer genel bir dökülme varsa önlere ağırlık verilir. Greft sayısı 6 binlerden fazla değilse tepe bölgesinin en arkasına uygulamak mantıklı olmayacaktır.

Çizimin ardından, greft alımında yapılan iğne uygulamaları tepe bölgeye de yapılır. Ardından ekimin belki de en önemli kısmı gerçekleşir. Alınan greft sayısına göre kanallar açılır. Kanallar tek tek açıldıktan sonra alınan greftler de tek tek alana ekilir. Eğer kök hücre veya Prp uygulaması yapılacaksa bu aşamada yapılır. Kök hücre yapılacaksa yakın tarihlerde Prp işlemine gerek yoktur. Greftlerin alınması, kanal açılması ve ekilme işlemlerinin her biri saatlerce sürmektedir. Eğer dolaşımınız benim gibi hızlıysa hem alımda hem de ekimde kan akıntıları olacaktır.

O gün kafanıza bandaj takılıp taburcu edildikten sonra ekim sonrası uyuma şekli başta olmak üzere dikkat etmeniz gerekenler anlatılır. Bu bandajı en az 4 gün kafanızdan çıkarmayın. Aksi taktirde yüzünüzde ödemler oluşabilir. Ense bölgenizden birkaç gün akıntı gelecektir. Ertesi gün kliniğe gidip ense pansumanlarını aldırıp ışıklı bir uygulama olan fototerapi yaptırırsınız. Bu aşamadan sonra o şehirden ayrılabilirsiniz. Ancak eğer yakınsanız ertesi gün yapılacak ilk yıkamayı klinikte yaptırabilirsiniz.

Ekim yapıldıktan iki sonra başlayarak ekimin 10. gününe kadar verilen losyon ve şampuanla saçınızı hafifçe yıkarsınız.   10. gün daha sert ve uzun bir yıkamayla tüm kabukları saçınızdan dökersiniz. Henüz bundan sonraki aşamaları yaşamadığım için sadece söylenenleri yazacağım. 1 aydan sonra şok dökülme denen olay bizi bekliyormuş. Ortalama 2-3 aydan sonra tekrar çıkmaya başlayacaktır. Ancak kişiye göre değişmekle birlikte tam sonucu 1 yıldan sonra gözlemleyebiliriz.

Umarım atladığım bir husus olmamıştır. Bana göre en zorlu süreç karar verme süreciydi. O cesareti gösterdikten sonra sadece ekim sonrası sabretmek kalıyor.

Eğer sizler de saç ektirmeyi düşünürseniz, çıkacağınız bu yolculukta şimdiden başarılar dilerim.