Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?
Kronik yorgunluk sendromu, kişinin ne kadar dinlenirse dinlensin kendisini yorgun hissetmesidir. Kronik yorgunluk sendromunu hakkında herşey
Her ne kadar herkesin cildinin kendine has bir yapısı olsa da, genel olarak cilt tiplerini karma, normal, kuru ve yağlı olarak ayırmak mümkündür.
Cildin yağlanmasının birçok nedeni olabilir. Genetik olarak yağlanmaya meyilli bir cilt yapısı ile doğmuş olabilirsiniz ya da tamamen dış koşullara bağlı olarak cilt yağlanmaya ve daha fazla yağlanmaya doğru bir sürece girmiş de olabilir. Yağlı cildin birçok nedeni olabilir. Doğal olarak yağlanması kolay bir cilt yapısı ile doğabilirsiniz veya dış koşullara bağlı olarak cildiniz yağlanma ve daha fazla yağlanma sürecine girmiş olabilir.
Cilt yağlanmasının en önemli 5 nedeni ise;
Yağlı Bir Cilde Sahip Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Cilt Yağlanmasının Sebepleri Nelerdir?
Hormonların dengesizliği nedeniyle yağ bezlerinin aşırı salgılanması yağlanmaya neden olabilmektedir. Hormon seviyesi normal düzeye gelmedikçe yağlanma devam edecektir.
Ergenlik döneminde erkeklerde daha fazla görülmekle beraber yağ seviyesinin salgılanması yükselmektedir. Bu yüzden bu dönemdeki gençler genellikle yağlı bir cilde sahiptir doğum kontrolü ve akne tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar ciltte yağlanmaya neden olabilmektedir cildin günde 2 kereden fazla yıkanması yağ bezlerinin harekete geçmesini sağlayarak yağlanmaya neden olabilmektedir tüketilen yağlı yiyecekler ve işlenmiş gıdalar ciltteki yağ dengesini etkileyebilmektedir zayıflamak için uygulanan diyetler sonucu yetersiz vitamin alınması hormon seviyelerini bozarak, yağlanmaya neden olabilmektedir.
Yağlı Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?
1-Sabah Akşam 2 Aşamalı Cilt Temizliği Uygulayın:
Cilt tipine uygun malzemelerle yapılan çok aşamalı cilt temizliği, güzelliğin ve cilt bakımın temelini oluşturur. Yağlı cilde sahip hemen herkesin yaptığı en yaygın hata çok güçlü yağ kurutma özelliği olan ve çoğu zaman üzerinde “yağlı ciltler için yazan” sert kozmetiklerin kullanılmasıdır. Bunun yerine cildinizi su bazlı krem temizleme sütleri, yağlı ciltler için temizleme yağları ile uzun süre masaj yaparak temizleyin. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa cildi bu şekilde temizlerken nemlendirecek, kan dolaşımını ve lenf akışını harekete geçirmiş olacaksınız.
2-Asit Toniklerden Faydalanın:
Cildinizi temizledikten ve kuruladıktan sonra muhakka tonik kullanın. Salisilik asit, glikolik asit, laktik asit içeren tonikler sebum dengesini kısa sürede yeniden oluşturmaya yardımcı olacaktır.
3-Gözenek Temizliğine Özen Gösterin:
Yağlı cilt tıpkı bir mıknatıs gibi çevrenin kirini üzerine çeker. Yağlanma sebebiyle sürekli olarak dolu olan gözenekler, bu çevresel kir de eklenince kolayca tıkanır. Gözenek genişlemesinin yağlı ciltler arasında daha yaygın gözlemlenmesinin sebebi budur. Büyük gözeneklerden sebum sıvısı daha çok ve daha kolayca cilde yayılır.
4-Sıcak Su Kullanmaktan Kaçının:
Yağdan arınmak için sıcak su kullandıkça cilt kurur ve kurudukça daha çok sebum salgılar. Aşırı sıcak su cilt yağlanmasına neden olan en bilindik durumdur. Soğuk/ ılık su kullanmaya başladığınız andan itibaren önemli ölçüde bir iyileşme gözlemleyeceğinize emin olabilirsiniz.
5-Cildinizi Düzenli Olarak Nemlendirin:
Yağlı ciltler için üretilmiş, kaliteli nemlendiriciler sayesinde sebum üretimini baskılamak bu aşamada en önemli adımdır. Su bazlı nemlendiriler ve yağlı ciltlere uygun güneş kremleri ile cildin günlük nem ihtiyacı karşılandığı takdirde, yağ dokusu aşırı sebum salgılamaktan bir süre sonra vazgeçecektir. Hyaluronik asit içeren, yüksek nemlendirme özelliğine sahip ürünleri tercih edebilirsiniz.
Sebum Dengesi Ve Sebum Dengesinin Bozulmasının Nedenleri?
Normal şartlar altında, cildi dış etkenlerden korumak için epidermisi kaplayan sebum aşırı üretildiğinde yağlı cilt tipleri ortaya çıkar.
Sebum dengesi bozulur. Gözeneklerin altındaki yağ cepleri cildin ihtiyaç duyduğundan daha fazla sebum salgılamaya başlar. Sebum dengesinin bozulmasına yol açan durumlar ise;