Kediler Neden Kusar?

28.01.2023 / Genel / Genel

Kedilerde kusma davranışı spesifik bir hastalığın yada teşhisin kendisi değildir ve herhangi bir hastalığın sonucudur.

Kediler Neden Kusar?

Kusma davranışı spesifik bir hastalığın yada teşhisin kendisi değildir ve herhangi bir hastalığın sonucudur. Zehirlenme, yabancı cisim yeme, gastrit, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, idrar yolu hastalıkları, şeker hastalığı ve sindirim kanalında tüy yumağı oluşması bunlardan sadece bazılarıdır. Genel olarak görülen belirtiler arasında salya artışı (mide bulantısının belirtilerindendir), yemek yemeye karşı isteksizlik ve halsizlik vardır. Bunların yanında sürekli devam eden kusmalar sonucu kediniz susuz kalabilir ve kilo kaybedebilir. Böyle durumlarda izlemeniz gereken adımları ve önlemek için kediler neden kusar ve tedavi yöntemleri neler, bilmek çok önemlidir.

Kedilerin Kusmalarına Neden Olabilecek Durumlar

  • Temizlenme sonrası kendi tüylerini yutmaları,
  • Yabancı bir madde yutmuş olmaları,
  • Mama değişimi,
  • Alerjileri olan bir gıdayı yemeleri,
  • Yedikleri gıdaların tarihinin geçmesi,
  • Bağırsaklarında parazit bulunması,
  • Midelerinde bakteri bulunması,
  • Böbrek ve karaciğer yetmezliği,
  • Safra kesesinde iltihaplanma,
  • Kısırlık ameliyatı ve diğer narkozlu ameliyatlardan sonra bulantılar,
  • Zehirlenme,
  • İlaç yan etkisi,
  • Pankreas rahatsızlıkları.
  • Ülser.

Kedinizin hangi nedenle kustuğunu onu gözlemleyerek tespit etmeye çalışmanız 48 saati geçmemelidir. 2 gün boyunca kusma sıklığını ve davranışlarını gözlemlediğiniz kediniz halen kusmaya devam ediyorsa çok ciddi bir sağlık sorunu var demektir ve hemen veteriner hekime danışmanız gerekir. Eğer kedinizde ciddi bir sorun yoksa kusma nedeni daha zararsız ve geçici durumlar yüzünden olabilir.

Tüy Yutma Nedeniyle Kusma

Kediler, en çok tüy yuttukları için kusarlar. Bu, genellikle periyodik olarak devam eden bir durumdur. Her gün kendilerini dilleriyle temizledikleri için tüyleri midesine dolar ve bir süre sonra onu rahatsız etmeye başlar. Bu rahatsızlık ancak kusma yoluyla giderilebilir. Tüy yutmayı en aza indirmek için kedinizi düzenli olarak fırçalamanız gerekir. Onu fırçalayıp ölü tüylerini alarak hem deri sağlığına yararlı olacak hem de kusmasını azaltacaksınız.

Bozuk ve Dokunan Yiyecekler Nedeniyle Kusma

Kedilerin kusma nedeni tüy yutma değilse ilk aklınıza gelecek şey bozuk bir şey yemiş olmaları ya da yediği bir şeyin ona dokunmuş olma olasılığı olmalıdır. Kediler, genellikle yiyecek konusunda seçici hayvanlardır ve günü geçmiş yiyecekleri yemezler. Ama uzun süre aç kaldıklarında ya da lezzetli buldukları bir yemeği gördüklerinde kendilerini durduramayabilirler. Çok dayanıklı hayvanlar olmalarına rağmen günü geçmiş yiyecekler ve kedinizin spesifik olarak herhangi bir yiyeceğe alerjisi olması onun kusmanın nedenlerinden biri olabilir.

Bitki ve Ot Nedeniyle Kusma

Evinde bitki bulunduran kedi sahipleri, kedilerin bazen bu bitkileri yediğini gözlemlemişlerdir. Bitki yemek bazen kedilerin kendilerini bilerek kusturma yöntemi olarak karşımıza çıkabilir. Yani sadece merak ettikleri için değil, hususi olarak kusmak için bitki yemeye ihtiyaç duyarlar. Bu da yalanırken yuttuğu tüyleri vücudundan dışarı atmasını sağlar. Ancak bitkilerin bazıları kedilerinizi zehirleyebilir. Bu nedenle kedilere özel kedi otları satın almanız ve kedinizi bitkilerinizden uzak tutmanız daha yerinde olacaktır.

Hızlı Mama Yemek Nedeniyle Kusma

Özellikle yavru kediler henüz mamaya sürekli olarak ulaşabileceklerini ve aç kalmayacaklarını pek bilmediklerinden verilen mamanın hepsini kimse elinden almadan bitirmek ister. Mide kapasitelerinin daha fazlasını çok hızlı bir şekilde tükettikleri için kedilerde kusma refleksi görülebilir. Bu durum özellikle sokaktan alınmış ve çok uzun süre aç kalmış kedilerde, kendini güvende hissederek aç kalmayacağına inanıncaya kadar sürebilir.

Mama Değişikliği Nedeniyle Kusma

Kediler, hastalıklara ve her tür darbeye çok dayanıklı olsalar da gözleri ve mideleri çok hassastır. Mama değiştirdiğinizde mideleri bu yeni mamaya alışkın olmadığı için kusabilirler. Eğer kedinizin mamasını değiştirecekseniz eski mamasına yeni mamadan karıştırarak kedinizin midesini yeni mamaya alıştırabilirsiniz. Aniden mama değiştirmeniz onun midesini alt üst edebilir. Özellikle yaş mama değişikliğini zamana yayarak yavaşça yapmanız kediniz için daha sağlıklı bir geçiş olacak ve kediniz kusmayacaktır.

Kedi Kusmuğunun Özellikleri

Kedi kusmuğunun yapısını incelemek ve tam olarak neye benzediğini anlamak kusma nedenini belirlemek açısından büyük öneme sahiptir. Kusmukta belirgin bir görünüm olması halinde daha kolay teşhis elde etmek ve tedaviyi hızlandırmak açısından fikir sahibi olunabilir.

Kedi Kusmuğunun Rengi

Safra / Sarı

Kediler aç oldukları zaman safra kusarlar. Bu durumda kedinin beslenme düzenini gözden geçirmek gerekir. Kediler 24 saat aç kaldıklarında ya da anoreksik olduklarında kusabilirler. Safra şeklinde kusma ile karşılaştığınız zaman kedinizin günde bir öğün beslenmediğinden emin olmaya çalışın.

Beyaz Köpük

Kusmuğun beyaz bir köpük şeklinde olması bağırsaklarda iltihaplanma olabileceği anlamına gelir.

Berrak Renk

Kedi kusmuğu su gibiyse ya da çok berrak renkli bir sıvıysa fazla su içmiş olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Berrak renkli kusma devam ederse kedilerin çok su içmesine neden olan hastalıkları değerlendirmek için veteriner hekime danışılması gerekir. Kedilerde su tüketimi şeker hastalığı veya böbrek hastalığı sebeğli olabilir.

Kahverengi

Kusmuğun kahverengi olması genellikle bağırsak yolunda sindirilmiş kanın bir göstergesi olarak ele alınır. Bağırsaklarda ülser, yabancı cisim tıkanması ve bazı durumlarda tüy yumakları bu duruma neden olabilir.

Kedi Kusmuğunun İçeriği

Kan

Kusmuk içerisinde an görülmesi ülser sorununu işaret edebilir. Arka arakaya kusmaya bağlı olarak da kusmuk içerisinde kan görülmesi normaldir bunun temel edenin kusmaya bağlı artan asit seviyesinin yemek borusunu ve mide zarını tahriş etmesidir. Bunların yanı sıra bir hastalığa bağlı pıhtılaşma anormalliği veya fare zehirine maruz kalma gibi durumlarda da kan görülme ihtimali vardır. Kusmukta kan görüldüğünde hızlı şekilde veteriner hekime danışılması gerekir.

Solucan

Kedilerin kusmuğunda görülen solucanlar yaygın olarak yuvarlak solucanlardır ve bu kedinin parazit sorunu olduğunun göstergesidir. Kedi kusmuğunun içerisinde solucan varsa mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir.

Mama

Hızlı ve/veya çok mama tüketimi sonrasında kusan kedilerin kusmuğunun içerisinde mama kalıntıları bulunabilir. Kusmukta mama kalıntısı sadece hızlı mama tüketimi bağlı gelişmez. Besinlerin ince bağırsağa geçmesine engel olan bir tıkanma ya da besin alerisi de kusmuk içerisinde mama gözükmesine neden olabilir.

Kedi Kusmasına Ne İyi Gelir

Kedilerde kusmayı engellemek için yapılabilecekler kedinin kusma nedenine göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle öncelikle kusmanın neden meydana geldiğini bulmak gerekir. Kedi kusmasına ne iyi gelir? sorusu için farklı nedenlere bağlı verilebilecek bazı önerilerden bahsedeceğiz ancak 2 günden uzun süre devam eden kusmalarda mutlaka veteriner hekime danışmak gerektiği unutulmamalıdır.

Tüy topaklarına bağlı kedi kusmasına ne iyi gelir? sorusunun birden fazla cevabı vardır. Kedilerin yuttukları tüyleri doğal yollarla çıkarabilmeleri için önerilen macunları kullanabilirsiniz. Ayrıca kediyi düzenli olarak taramak ve gevşek tüyleri toplamak fazla tüy yutmasına engel olacağından tüy topaklarının oluşumunu ve buna bağlı meydana gelen kusmanın azalmasını sağlar.

Kedilerde hızlı yemek yemeye bağlı kusma sorunu varsa gün içerisinde bir ya da iki öğün beslenme yerine mamalarını daha çok öğüne bölerek vermeyi deneyebilirsiniz. Otomatik mama kapları porsiyonlama konusunda oldukça etkili bir çözüm sunacaktır. Ancak öğün miktarını azaltmanıza rağmen hızlı yeme sorunu devam ediyorsa mama kabına yutamayacağı büyüklükte bir nesne yerleştirmek etkili bir çözümdür. Tenis topu gibi bir nesneyi mama kabına koyarsanız topun hareketleri kedinin mamasını hızlı tüketmesine engel olur.

Gıda alerjisine bağlı kedi kusmasına ne iyi gelir? sorusunun cevabı için öncelikle alerjiye neden olan besini bulmak önemlidir. Mamada öncelikle temel protein kaynağını değiştirerek denemeler yapabilir ya da alerjiye bağlı kusmaya çözüm bulmak için veteriner hekiminizden mama önerisi isteyebilirsiniz.

Zehirlenmeye bağlı kedi kusmasına iyi gelebilecek bir öneriyi uygulamak riskli olacaktır. Zehirlenmeye neden olabilecek kimyasalları kedinin ulaşamayacağı yerlerde saklayarak önlem alabilirsiniz. Ancak zehirlenmeden şüpheleniyorsanız mutlaka veteriner hekime danışmalısınız.

Herhangi bir hastalığa bağlı kusmanın fark edilmesi ve kusmaya neden olan hastalığın tedavi edilebilmesi için veteriner hekimin müdahalesi gerekir. Sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesi, tedavinin başarılı olması açısından büyük önem taşır. Bu nedenle düzenli veteriner hekim kontrolleri herhangi bir sorunun erken fark edilmesi açısından önemlidir.