Hamamın Faydaları
Hamam, stresi alır ve zihni dinginleştirir. Hamam sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir.
Alerjisi olan ve alerjik astım hastalarında oluşan sinüslerin tıkanması hamamda çözümlenir. Bu nedenle bu hastalara hamam önerilir.Vücudumuz hamam sayesinde toksin atar. Yağ yakımı yapılır. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişilere de hamam önerilir. Ölü deriyi pul pul döker ve cilt bu yolla gevşemiş olur.
Yağ ve kir ciltten arınarak gözenekler açılır, ateşlenmek gibi yüksek vücut ısısı, beyaz kan hücresi üretimini artırarak bağışıklık sistemini çalıştırmaktadır. Metabolizmayı ve kan dolaşımını hızlandırır. Vücuda çok daha fazla oksijen girmesini sağlar. Cildin genç ve sağlıklı kalmasını sağlar. Hamam lenf sistemine iyi gelir. Lenf sisteminin temizliğini sağlar. Bu nedenle ayda 1-2 kez gitmek çok faydalıdır
Hamamda bulunulan süre zarfında ki ağır terleme durumu, cildi toksinlerden arındırır, kimyasalların ve diğer kirliliklerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Kanser gibi kötü hastalıkların da önünü kesiyor. Bugün tıpta kanserin ve enfeksiyon gibi hastalıkların yenilmesi için uygulanan buhar tedavisi, hamamda cildinize nüfus edecek buharla birebirdir. Bu nedenle bu hastalığa yakalanmadan önce ya da yakalandıktan sonra hamama gitmelisiniz. Kalp atışlarındaki düzensizliğe şifa arıyorsanız hamam sizin için doğru bir adres olabilir. Kalp atışını hızlandıran etkisi için kalp hastaları gitmemelidir. Hamamda sıcak hava ve buharın etkisi ile vücudunuzda gözenekleri dolduran tüm kirler yumuşar. Yapılan kese ile tüm gözenekler açılır. Böylece hem cildiniz ölü deriden arınır hem de daha fazla oksijen alır.
Yüzyıllardır Türkler'in vazgeçilmezleri arasında olan, hamamın faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar kalp hastalır için hamamı çok önermezken diğer insanlar için hamamı mutlaka öneriyor. Keyif için gidenler pek bilmese de hamama gitmek birçok önemli fayda barındırır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde her sarayda bulunan ve özel olarak inşa edilen hamamlar, saraydaki kadınların güzelleşmek için tercih ettiği ve sıklıkla kullandığı yerler olmuştur.
Hamama gitme faydalı mı konusu son yıllarda tekrar gündeme geldiği için bizde detaylı bir araştırma yaptık ve sizlere haftada bir kez hamama gittiğinizde vücudunuzda nasıl değişimler yaşanır aşağıda listelenmiştir:
Hamama gitmek özellikle bunu düzenli olarak yapmak hem bedensel hem de ruhsal olarak sizleri rahatlatacak ve çok fayda sağlayacaktır. Düzenli olarak gidilen hamamın faydası aşağıdaki gibidir;
Hamam'ın Faydaları?
-
Kilo vermek isteyenler için büyük fayda sağlar. Hamama giderek buhar sıcaklığı sayesinde yağ yakımı hızlandırılabilir.
-
Hamam stresin giderilmesinde oldukça etkilidir. Sinirli ve gergin zamanlarda hamama giderek bedeninizi rahatlatabilirsiniz.
-
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
-
Kan dolaşımını ve bedenin metabolik aktivitesini arttırır.
-
Soğuk, astım ya da alerjik hastalıklardan dolayı oluşan sinüs tıkanıklıklarını azaltır.
-
Hamamda yapılan kese ve köpük masajlarıyla detoks etkisi sağlanarak bedeni toksinlerden arındırmış oluruz.
-
Soğuk algınlığına iyi gelir
-
Kanserli dokuya ya da enfeksiyona sahip olan kişiler için sıcak buharla hamamda tedavi önerilir.
-
Serotonin ve erdorfin adı verilen mutluluk hormonları hamamdaki sıcaklığın etkisiyle bol miktarda salgılanmaktadır. Mutluluk hormonunun salgılanmasıyla birlikte beden dinlenir ve zihniniz tüm gün açık olur. Bu şekilde hamamdan ayrılırken kendinizi mutlu hissedersiniz.
-
Zihni dinlendirici ve stresi azaltıcı etkisi vardır. Özellikle keselenme sonrası yapılan bir masajla eşsiz bir rahatlığa kavuşabilirsiniz.
-
Hamamın en önemli yararlarından bir tanesi cildinizdeki ölü derileri atarak yeni deriye kavuşmasını sağlamasıdır. Vücuttan ölü deri atıldığı zaman deri daha fazla oksijen aldığı için tazelenme fırsatını bulmaktadır.
-
Kramp ağrılarına iyi gelir.
-
Hamamlar bugün soğuk algınlığına birebir şifa olarak biliniyor. Hamamın içerisine girildiği zaman alınan sıcaklık kan içerisindeki savunma hücrelerinin artmasına yardımcı olarak vücudun mikroplarla baş etmesini sağlamaktadır.
-
Hamamın içerisindeki sıcak eklemleri açarak kaslarınızı rahatlatmaktadır. Bu şekilde kas ağrılarını da direk kesmektedir. Her mevsim çektiğiniz kas ağrılarınızı bu şekilde tedavi edebilirsiniz.
-
Sinüs tıkanmalarını hamama giderek açabilirsiniz. Hamama girdiğiniz zaman burnunuza nüfus eden sıcaklık burnunuzun rahat bir şekilde açılmasını sağlamakta.
-
Hamamın en önemli faydalarından biri de metabolizmayi hızlandırması olarak gösteriliyor. Metabolizma hızınzın artmasi ile daha fazla kalori yakarak kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Temizlik ve hijyenin yanı sıra fiziksel sağlık açısından da hamamlarınçeşitli etkilere sahip olduğu düşünülmektedir. Oldukça sıcak ve nemli bir alan olan Türk hamamında zaman geçirmek eklem sağlığı açısından birçok faydaya sahip olabilir. Bunun yanı sıra Türk hamamlarında geçirilen keyifli vakit psikolojik açıdan da yararlı olabilmektedir.
-
Her ne kadar günümüzde vücutta hijyen sağlamak evlerimizde bulunan özel kullanıma uygun banyolarda kolayca gerçekleştirilse de tarih boyunca bu mümkün değildi. Hamamlar, bulunduğumuz coğrafyada tarih boyunca insanların kişisel temizliklerini sağlamaları için önemli bir yapıydı.
-
Hamam, cildin güzelleşmesini sağlar. Temizlenen, arınan cilt; yumuşar ve nemlenir. Derideki kaşıntı, sivilce, çıban gibi bazı cilt hastalıklarının tedavisini sağlar.
-
Hamamda yapılan kese ve masaj 1 haftalık dinlenmeye bedeldir. Güzel yapılan masaj sonrası insanlar tüm sıkıntılarını atacaktır.