Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?
Kronik yorgunluk sendromu, kişinin ne kadar dinlenirse dinlensin kendisini yorgun hissetmesidir. Kronik yorgunluk sendromunu hakkında herşey
Kahve çeşitlerine göre değişmekle birlikte günlük ortalama 2-3 bardak kahvenin hem faydaları hem de zararları vardır.
Yüksek derecede öğütülmüş olan kahve bu sefer bazı kanserlere sebep olabilir. Ayrıca asidik bir içecek olan kahve, sindirim sistemine hasar verebilir. Kahvenin zararlarından bir diğeri ise endorfin, noradrenalin ve kortizol salgılanmasına sebep olması ve bu sebeple de anksiyete ve strese neden olmasıdır.
Kahve, hasar görmüş kas liflerinin kana karışmasıyla böbrek yetmezliğine sebep olduğu rabdomiyolize yol açabilir ve tabii ki kahvenin içinde kafein vardır ve kafein bağımlılık yapar. Kafein, kardiyovasküler ve sinir sistemini uyarır ve sık kullanımda vücut hızla yorulduğu için sürekli heyecanlı bir his oluşturur.
Tüm vücut mekanizmalarının normal çalışma dinamiği bozulur. Bu da strese yol açar. Aşırı kahve içmek saldırganlık ve psikozlara neden olabilir. Kafeinin etkisi nedeniyle kardiyovasküler sistemin uyarılması kısa sürelidir. Kahve içtikten sonra, bir kişinin kan basıncı ve kalp atış hızı artar.
Böyle bir etki hipertansif hastalığı olan, koroner kalp hastalığı olan ve taşikardi olan kişiler için tehlikelidir. Kahve, kalbin doğal ritmini bozabilir. Bu yüzden sadece hasta bireylerin değil; aynı zamanda aşırı kahve kullanımı olan sağlıklı bir insanın sağlığını da kötüleştirebilir.
Kahvenin kalbe ve kan damarlarına zarar vermemesi için kardiyovasküler hastalıkları olan kişilerin kahve içmesi tavsiye edilmez. Sağlıklı insanların ise günde 2, 3 fincandan fazla olmamak üzere ılımlı bir şekilde kahve içmeleri tavsiye edilir. Çarpıntı yapar, uzun vadede halsizlik ve yorgunluk yapar. Tansiyonu yükseltebileceği gibi, kadınlarda idrar kaçırmaya sebep olabilir.
Kahve İçmenin İnsan Sağlına Zararları Nelerdir?
1-Tırnaklar hassaslaşır.
2-Baş ağrısı yapar.
3-Cildiniz daha fazla kırışır.
4-Uykusuzluk yapar.
5-Bazı ilaçlarla etkileşime girer.
6-Mide yanması ve reflüye sebep olabilir.
7-Kabızlık yapabilir.
8-İshal yapabilir.
9-Kan pıhtılaşmasına sebep olur.
10-Hamileliği önleyebilir.
11-Kolesterolü yükseltir.
12-Şekeri düşürür.
13-Kemik erimesine (osteoporoz) sebep olabilir.
14-Demir emilimini azaltır.
15-Kadınlarda fibrokistik meme hastalığına sebep olabilir.
16-Düşük riskine sebep olabilir.
17-Kan şekeriniz aniden yükselebilir.
18-Reflüyü tetikleyebilir.
19-Gergin hissedebilirsiniz.
20-Kemik sağlığını olumsuz etkiler.
21-Kalp problemlerine yol açabilir.