Su Zehirlenmesi Nedir?

26.06.2022 / Sağlık / Genel

Hayat için vazgeçilmez bir unsur olan su, bir insanı hasta edebilir mi?

Su Zehirlenmesi Nedir?

Her ne kadar yaşamın sürdürülebilirliğinde kritik bir rol oynadığı için suyun hiçbir şekilde sağlığa zararı olmayacağını düşünsek de ne yazık ki su zehirlenmesi diye bir kavramın gerçek olduğunu mutlaka belirtmemiz gerekiyor.

Buna göre, eksikliği halinde vücutta hayati fonksiyonların kaybedilmesi söz konusu olan suyun aşırı tüketiminde ise zehirlenerek hastalanma, hatta ölme olasılığı bulunuyor. Peki ne kadar su tüketmek vücut sağlığını tehlikeye atar ve su zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Lezzetli ve kaliteli içme suyu üreten MIATO akıllı su arıtma cihazları olarak aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını vereceğimiz içeriğimizi inceleyerek kendi sağlığınızı ve sevdiklerinizin sağlığını riske atmadan nasıl su tüketebileceğinizi öğrenebilmeniz mümkün.

Su Zehirlenmesi Nedir?

Su olmadan yaşamanın mümkün olmadığını elbette biliyoruz. Yetişkin insanlardaki günlük su tüketimi yaş ve boya bağlı olarak değişir. Sağlıklı ve yetişkin bir kişinin böbrekleri gün içinde en fazla 20 litre suyu atabilir. Bir günde çok fazla su tüketen kişinin beyin içi hücreleri şişmeye başlayabilir. Hatta su belirtisine rastlanmayan gezegenlerde hayat olmadığından kolaylıkla emin olabiliyoruz. Tam da bu nedenle su içmenin herhangi bir zararı olmayacağını düşünüyoruz.

Üstelik fazla su tüketimi halinde en fazla şişkinlik sorunu yaşanabileceğini ve suyun fazlasının idrar veya ter yoluyla vücuttan atılabileceğine inanıyoruz. Oysa ki aşırı su tüketimi, insanın hayatını kaybetmesine dahi yol açabilecek bir sorun haline gelebilmektedir.

Bu konu, birçok kişi insan algılaması kolay olmayan bir durum olsa da mutlaka dikkate alınması gerektiğini söylememiz gerekiyor. O halde su zehirlenmesi nedir sorusuna artık net bir şekilde yanıt verebiliriz.

Kimyasal yapılı bir madde olan suyun aşırı tüketimi halinde kandaki sodyum konsantrasyonunun düşmesi ile ortaya çıkan durum, su zehirlenmesi olarak adlandırılmaktadır. Daha açık bir ifadeyle kandaki su oranının sodyumdan fazla olması sonucunda vücutta yaşanan elektrolit dengesizliği, su zehirlenmesine yol açmaktadır.

Buradan yola çıkıldığında akla gelebilecek her şeyde olduğu gibi suyun da fazla tüketiminin geri dönülmesi zor sorunlara neden olacağı yargısında bulunulabilir. Su zehirlenmesi yaşamamak için ise bu rahatsızlığa yol açan nedenleri daha ayrıntılı incelemek gerekmektedir.

Su Zehirlenmesi Neden Olur?

Daha önce de belirttiğimiz gibi fazla su tüketimi neticesinde ortaya çıkan su zehirlenmesinin önlenebilir olduğunu iddia edebiliriz. Çünkü eğer su zehirlenmesine yol açan nedenleri daha iyi anlarsak, su zehirlenmesi yaşamamak için gereken önlemleri de alabiliriz.

Su zehirlenmesi, en temelde aşırı su tüketimi nedeniyle yaşanıyor. Fakat ortalama bir bireyin aşırı su tüketmesi pek de düşünüldüğü kadar kolay ve de mantıklı değildir. Hatta genellikle fazla değil, az su tüketiminden kaynaklanan sorunlar gözlemlenmektedir.

Öte yandan klinik olarak yapılan birtakım tanımlamalar, fazla su tüketen insanların belli rahatsızlıklara sahip olabildiğini ortaya koyuyor. Buna göre obsesif kompulsif adı verilen ve takıntılı olma haline neden olan kaygı bozukluğunun psikolojik polidipsi adlı zihinsel bir rahatsızlığa yol açtığı vakalar gözlemleniyor.

Ayrıca antidiüretik hormon nedeniyle böbreklerin fazla su tutması da su zehirlenmesi yaratabiliyor. Buna karşın, herhangi bir sorunu olmadığı bilinen gençlerde de aktif yaşam dolayısıyla ısı kaynaklı rahatsızlıkların da su zehirlenmesine neden olduğu biliniyor.

Ek olarak, vücutta elektrolit dengesizliği yaratan çeşitli ilaçların yine su zehirlenmesi yaşanmasına ön ayak olduğu görülüyor. Kilogram başına ortalama 90 gram ve daha fazla su tüketimi, kritik seviyede su zehirlenmesine yol açabileceğinden sözünü ettiğimiz rahatsızlıklarla ilgili farkındalığın artmasında fayda olduğunu söyleyebiliriz.

Su Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

  • Zihinde bulanıklık
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Ödem
  • Kalp ritminde düzensizlik
  • Kaslarda görülen ağrı ve kramp
  • Gerginlik ve yorgunluk
  • Çok sık lavaboya çıkma ve ishal
  • Kusma ve midede bulantı hissi
  • Çok şiddetli terleme

Su zehirlenmesi, diğer zehirlenmeye yol açan durumlarda olduğu gibi baş ağrıları, bulantı ve kusma, konuşma bozukluğu, kramp ağrıları, titreme ve yorgunluk ile kendini belli etmektedir. Ancak ciddi seviyedeki su zehirlenmesi vakalarında zihinsel gerileme, halüsinasyon görme, nefes almada zorluk, düzensiz kalp ritmi, koma, beyin köküne hasar meydana gelmesi, beynin şişmesi, solunum durması gibi durumların yaşandığı da görülmektedir.

Özellikle zehirlenmenin ilk anlarında psikolojik sorunlar yaşandığına rastlanmaktadır. Üstelik su zehirlenmesi yalnızca yetişkinleri değil, küçük çocukları ve bebekleri de aynı şekilde etkileyebilmektedir. Bu nedenle, olağan dışı bir belirti görüldüğünde mutlaka su zehirlenmesi olasılığı da akla getirilmeli ve gerekli tedbirlerin alınması için hızlı bir şekilde hareket edilmelidir.

Su Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Aşırı su tüketiminden veya fizyolojik sorunlardan kaynaklanan su zehirlenmeleri için vakit kaybetmeden tıbbi müdahaleye başvurulması kritik seviyede önem taşımaktadır. Su zehirlenmesine tuzlu gıdalar, tuzlu ayran, tuzlu zeytin, lavaboya çıkmak, ilaç kontrolü gibi farklı yöntemler uygulanabilir. Çünkü yukarıda da sözünü ettiğimiz zehirlenme belirtileri, sağlık uzmanlarının alanına girmekte olup eksik veya hatalı bir yaklaşımda kalıcı hasarlar yaşanmasına ya da hayatın sonlanmasına yol açabilecek durumlara gebedir.

Eğer kendinizin veya bir yakınınızın sudan zehirlendiğini düşünüyorsanız, bunu fark ettiğiniz anda doktorunuza danışmanız gerektiğini mutlaka belirtmemiz gerekiyor. Ayrıca bu sırada elbette doktorunuzun yönlendirmeleri doğrultusunda sıvı tüketimini azaltabilir ve tuzlu gıdalar tüketebilirsiniz.

Diğer yandan vücuttaki fazla suyu atmak için uygulanan birtakım ilaçlı tedavilerin de mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Fakat hiç şüphesiz ki hiçbir tedavi ve uygulama ya da tavsiye, sağlık uzmanlarının görüşleri ve yönlendirmeleri dışında hayata geçirilmemelidir.

Su Zehirlenmesi Yaşamamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu rahatsızlığı yaşamamak için yapılması gerekenler aslında oldukça basit. Yeterli miktarda su tüketmek. Gün içinde yediğiniz yiyecekler ve içtiğiniz içeceklerden vücut için yeterli su miktarının önemli bir kısmını rahatlıkla takviye ettiğinizi göz önünde bulundurduğumuzda, susama hissi duyduğunuzda kaliteli ve lezzetli içme suyu tüketmeniz sağlığınız için yeterli olacaktır.

Yeteri kadar su tüketmediğinizde ise çok daha farklı rahatsızlıklar yaşayabileceğiniz için her zaman ideal miktarda su tüketmeniz en mantıklı adım olacaktır. Bu doğrultuda toparlayacak olursak, kaybettiğiniz su oranı ve aldığınız tuz miktarına göre su içmenizde fayda var. Bunun için ise dengeli bir beslenme düzenine sahip olmanız gerekmektedir.

Diğer yandan eğer psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklarınız varsa, yine su zehirlenmesinden muzdarip olmamak adına gerekli tedavilerinizi aksatmadan sürdürmeniz gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim. Bunların yanı sıra hormon seviyelerini kontrol ettirmeniz de yine yararınıza olacaktır.

Vücudunuz için yeteri kadar su alıp almadığınızı ise idrarınızın rengine bakarak kolaylıkla anlayabilmeniz mümkün. Buna göre idrarınızın rengi beyaza yakın bir sarı ise vücudunuza aldığınız su miktarının sizin için uygun olduğu sonucuna varabilirsiniz.

Ancak idrar renginiz çok koyu sarı veya turuncu renkte ise az miktarda su tükettiğinizi ve daha fazla su tüketerek sağlığınızı koruyabileceğinizi söyleyebiliriz. Ayrıca idrarınızın renksiz olması da gereğinden fazla su tükettiğiniz anlamına geleceğinden böyle bir durumda zehirlenme yaşamadan önce su tüketim miktarınızı gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.