Müşteri İlişkileri Yönetimi’nin Kapsamı
Müşteri odaklı stratejiler geliştiren, müşteri verilerini toplayıp analiz ederek işletme süreçlerini optimize eden geniş bir kapsam sunar.
Barış Manço’nun şarkısında yer verdiği Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın gerçekte kim olduğunu hiç merak ettiniz mi?
Neredeyse herkesin bildiği "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa" şarkısının gerçek bir hikâyeden alıntılandığını hiç düşündünüz mü? Günümüzde kim olduğu, nerede bulunduğu bilinmeyen kimseler için kullanılan Sarı Çizmeli Mehmet Ağa sözünün sanılanın aksine bir manası var.
1971 yılında Kıbrıs’a konser vermeye giden Barış Manço köylülerden Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın hikâyesini öğrenip onun adına bu şarkıyı yazar. Hatta 1982 yılında halkın gönlünde yer edinmiş bu ağa için mezar yaptırmıştır. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın mezarı Lefkoşa yakınlarındaki Göçeri köyünde bulunmaktadır.
Osmanlı’da yetkililer Mehmet Ağa’ya Kıbrıs Girne’de toprak vermiştir. 5 kardeşi ile göç eden Mehmet Ağa, aslen Yörük Türkmenidir. Yörüklerin konargöçer hayatlarından esinlenerek kendisine verilen köyün adına da Göçeri demiştir.
Osmanlı yetkilileri toprak karşılığında Mehmet Ağa’dan halka iş vermesini, tarımcılık ve hayvancılık yapmasını istemişlerdir. 3 bin dönümlük toprak üzerinde kendisinden istenileni yapan Mehmet Ağa, binlerce kişiye iş verir.
Kavgalıları barıştıran, bekârları evlendiren, eşyalarını hediye eden, ev veren Mehmet Ağa, en az da bir dönüm toprak bağışlarmış. Fakir fukara bir kahvehaneye, ya da lokantaya gittiğinde para ödemez, yer içer, tüm hesapları Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ya yazdırırlarmış. Mehmet Ağa şehre indiğinde ise esnafları dolaşır, halkın borçlarını ödermiş.
Mehmet Ağa hayatı boyunca hayır işleriyle uğraşmıştır. Kendi gibi gönlü de zengin bu ağa malını mülkünü hep başkalarının hesabını ödeyerek harcadığından, yokluk içinde ölmüştür.
1971’de Kıbrıs’a gittiğinde bu hikâyeyi duyan Barış Manço, Mehmet Ağa’nın kabrini ziyaret eder. Bakımsız kabri yaptırır ve “Sarı Çizmeli Mehmet Ağa” şarkısını yapar.