16. Yüzyılda Dedikodu Cezası

28.07.2023 / Tarih / Genel

İlk kez 16.yüzyılda İngiltere’de kullanılan Scolds Bridle, çoğunlukla alt sınıftaki kadınlar üzerinde dedikodu cezası olarak kullanılıyordu.

16. Yüzyılda Dedikodu Cezası

O dönemde mevcut bölgede kaba saba konuşmak, sözlü olarak sorun çıkarmak ve en önemlisi dedikodu yapmak yasadışı sayılıyordu fakat bu yasadan ağzının payını alan çoğunlukla kadınlar oluyordu.

Ağzının payını almak tabirini boşuna kullanmadık çünkü bu yasadışı faaliyeti gerçekleştiren kadınların kafasına, enseden çeneye kadar uzanan açık bir kasketi andıran bir dizgin yerleştiriliyordu. Burundan itibaren çatallaşan metal yapı çenede bağlanıyor ve tam ağza denk gelecek kısımda bir metal plaka daha bulunuyordu. Bu şekilde kitlenen mekanizma kişinin konuşmasını tam manasıyla engelliyordu.



Her ne kadar uzunca bir süre kadınların üzerinde denense de daha sonraları ve yaygın olmayarak bazı erkekler üzerinde de kullanılmaya başlandı. Bunun için genelde küfürbazlar ve ortalığa tehditler savuran mahkûmlar tercih ediliyordu.

İnsanlık dışı cezalandırma yöntemi olan ve bazı yapımlarda da bahsi geçen Scolds Bridle ile ilgili derlediğimiz bazı temsillere aşağıdan göz atabilirsiniz.

Women were punished with Scolds Bridle in England

Women with Scolds Bridle

Scolds Bridle in society

Scolds Bridle in movie

16 yüzyılda dedikodu cezası iron bridle