Animizm: Doğa ve Ruhun Harmoni İçinde Varoluşu
Animizm, insanlık tarihinin en eski inanç sistemlerinden biri olarak kabul edilir ve dünyada çeşitli formlarda varlığını sürdürmüştür.
Henüz 17 yaşında olmasına rağmen, güreş tarihinde ilk kez bu kadar genç bir sporcunun şampiyon olmasından dolayı, Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği tarafından “Asrın Güreşçisi” unvanı ile ödüllendirilen efsane.
Hamza Yerlikaya, belki tüm dünyada geçerli olan ama özellikle ülkemizde pek çok açıdan geçerliliğini koruyan, “spor” teriminin “futbol” ile özdeşleştirilmesi sebebiyle, Türkiye spor tarihinin efsane isimlerinden olmasına rağmen, bir sporcu olarak hak ettiği değeri göremeyen güreşçilerimizden biri. Onun yere gelmeyen sırtını kündeye getiren bu algı, maalesef bizim kazancımıza değildir. Dolayısıyla, toplumumuza diğer spor dallarını ve sporcularını daha yakından tanıtmak bizim boynumuzun borcudur.
Milli güreşçimiz, Süleyman Demirel Üniversitesi, Burdur Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünü mezunudur. Babası da güreşe gönül vermiş bir adamdır. Maddi imkansızlıklardan dolayı her ne kadar devam edememiş olsa da çocuklarının da güreşçi olmasını istemiş ve bunun sonucunda Hamza Yerlikaya 1986’da güreş hayatına başlamıştır. (Benzer konulu bir film için bkz: Dangal)
İlk defa 1991 yılında uluslararası bir turnuva olan Kanada Québec’de yıldızlar kategorisinde mücadele vermiş ve dördüncü olmuştur. 1993 yılına gelindiğinde, “Büyükler Türkiye Şampiyonası”na katılmak istemiş fakat yaşı küçük olduğu gerekçesiyle geri çevrilmiştir. Fakat aynı yıl düzenlenen Uluslararası Vehbi Emre Güreş Turnuvası’nda yer almış ve ortaya koyduğu performansa büyükler liginde yer alabileceğini kanıtlamıştır. Ki hemen ardından dönemin Federasyon Başkanı Sadettin Tantan'ın isteği ile İstanbul'da düzenlenen Büyükler Avrupa Şampiyonası'nda güreşmiş ve ikinciliği elde etmiştir. İşte bu ikincilik, genç ve azimli sporcumuza, tarihe altın harflerle yazılacak, Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği tarafından “Asrın Güreşçisi” unvanı verilmesine ve "Devlet Üstün Hizmet Madalyası"nın sahibi olmasına sebep olmuştur.
Bu unvan, kendisine askerde bile güreşin kapısını aralamış ve 1996 - 1997 yıllarında, halen asker iken sivil bir olimpiyatta şampiyon olmuş; bu açıdan da tarihte bir ilk yaşanmıştır. Başarıları saymakla bitmeyecek Milli güreşçimiz, 1996 ve 2000 Yaz Olimpiyatları’nda 2, 1993, 1995 ve 2005’te Dünya Şampiyonası’nda 3, 1997 Akdeniz Oyunları’nda 1 ve 1996’dan 2006’ya kadar (2004 ve 2005 haricinde) düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda 8 adet olmak üzere, toplamda 14 altın madalya sahibidir.
Ülkemiz adına verdiği bunca emekten ve güreş sporunda gurur kaynağımız olması sebebiyle İstanbul Sultangazi’de bulunan bir spor kompleksine adı verilmiştir. Bu spor kompleksinde, başta güreş olmak üzere yüzme, buz pateni, masa tenisi, badminton, okçuluk, judo, capoeira, wushu kung-fu ve kick boks gibi çok çeşitli dallarda eğitimler verilmektedir. Detaylı bir şekilde incelemek için tıklayabilirsiniz.
Velhasıl kelam, bu efsane isim de sporculuk hayatına bir noktada son vermiş, arkasında bıraktığı bu gurur dolu tablonun ardından 22 Temmuz 2007 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi Sivas Milletvekili olarak siyasete adım atmıştır. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyeliği, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşavirliği, TBMM'de Milli Eğitim Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliği görevlerini üstlenen Yerlikaya, 10 Aralık 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı görevine getirilmiştir.