Yeşilçam'ın Müzik Efsanesi Cahit Berkay

16.12.2020 / Biyografi / Kültür / Sanat

Bu ismi duyduğumuz zaman çoğumuzun zihninde ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ filmindeki sahneler ve o müthiş müzik canlanıyor.

Yeşilçam'ın Müzik Efsanesi Cahit Berkay

Cura ile aklımıza kazınan ve Yeşilçam’ın kült filmlerine unutulmaz müzikler yaparak Türk sinema tarihine adını altın harflerle yazdıran Cahit Berkay, bir çoğumuzun çocukluk ve gençlik yıllarında kulaklarının pasını silmiştir.

cahit berkay kimdir, kısaca hayatı

1946 yılında Isparta’da doğan usta sanatçı, 1959 yılında ailesi ile İstanbul’a yerleşmiş ve burada İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirmiştir. İlkokul çağlarında akordeon çalmak istese de müziğe, komşusunda gördüğü gitara heves ederek adım atmış ve 1965 yılında profesyonel olarak müzik yapmaya başlamıştır.

20 yaşında altın mikrofon yarışmasına katılmış ve üçüncü olmuştur. 1968 yılında Moğollar grubuna gitarist olarak girmiştir. Yalnızca gitar değil cura, bağlama ve yaylı tambur da çalabilen Cahit Berkay, yaptığı besteler ile Moğollar’ı ileriye taşımıştır. Sonrasında ise, solist ihtiyacı olmasından kaynaklı, o sıralarda Belçika Liege’de yaşayan Barış Manço’nun yanına gitmiştir.

Bir anısında, Barış Manço ile turne dönüşü yakıt almak için girdikleri istasyonda görevliye fatura için “Barış Manço ve Moğollar“ yaz demiştir. Faturayı ertesi gün inceleyen Cahit Berkay, faturada “Barış Manço ve Oğulları” yazdığını görmüştür. Bu olayın ardından Barış Manço’nun yanına gidip elini öpmek istemiştir.

Barış Manço’dan sonra Cem Karaca ile çalışma hayatına devam eden usta müzisyen, 1975 yılında film müziği yapmaya başlamış ve 1976 yılında “En İyi Film Müziği Ödülü”nün sahibi olmuştur.

cahit berkay film müzikleri selvi boylum al yazmalım cura

Selvi Boylum Al Yazmalım filminin müziğini 10 dakikada yaptı

1977 yılında Selvi Boylu Al Yazmalım filminin müziklerini yapması için teklif geldiğinde ilk olarak gitar ile denemler yapmış fakat kulağa hoş gelecek bir şey çıkmayınca bağlama ile denemiş, yine olmayınca eskimiş bir curayı alıp, temizleyip, tellerini değiştirip, akordunu yaptıktan sonra çalmaya başlamış ve 10 dakika geçmeden herkesin tüylerini diken diken eden o unutulmaz melodiyi çalmıştır.

Bir filmde duyguyu izleyiciye aktarmanın en temel yolu olan film müzikleri, duygu dolu birçok yapımın aklımızda yer etmesine sebep olmuştur. Ve bu eserlerin onlarcasına müzik işleyen Cahit Berkay, Kibar Feyzo, Devlerin Aşkı, Dila Hanım, Sultan , Çiçek Abbas, Davaro, Garip, Deli Deli Küpeli, Orta Direk Şaban ve daha onlarca filmin müziği ile zihnimize tınısını kazımış hem de sinema sektörümüze altın harflerle adını kaydettirmiştir.

Yalnızca isimlerini okuduğunuzda bile müziklerini mırıldanmaya başladığınız bu film müziklerini, canlı performansları ile aşağıdaki videodan dinleyebilirsiniz.


2009 verilerine göre 162 tane film, dizi ve reklam müziği yaptı

Yaptığı müzikler ile film sahnelerini daha da duygusal hale getirmiş olmasına rağmen eğlenceli işler de yapan Cahit Berkay, Cem Karaca’nın söylediği “Raptiye Rap Rap” şarkısının da bestekârıdır. Genellikle enstrüman çalmış olmasına karşın bazı toplumsal olaylardan etkilenip söz yazdığı da olmuştur. Sözlerini yazdığı ilk bestesi “Issızlığın Ortasında” adlı parçadır.

cahit berkay müzik hayatı

Zamanın ötesinde müzikler yaptığı için her kuşak tarafından beğenilmiş ve değer görmüştür. Yıllar geçse de kuşaklar değişse de hala eski şarkıları gençlerin dilindedir. “Baylar bayanlar; kayacak merdiven bulamayanlar; sizlere bir malumumuz var; dinleyi verin gari” diye başlayan “Gari Gari” parçası ile milyonları konser alanlarında eğlendirmiştir.

Yaptığı müziklerle kah ağlatan kah eğlendiren, bazı besteleriyle filmlerin önüne geçen, uzun beyaz saçları ve curası ile hafızamıza, müzikleri ile tarihe kazınan Cahit Berkay’ı, son kez 1995 yılında yaptığı şarkıyı 2019 yılındaki bir konserde, üniversiteli binlerce gencin tek bir ağızdan söylemesinden dolayı gözleri dolduğu duygu dolu anla tekrardan analım.