Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
"Credit Default Swap" yani "Kredi Temerrüt Takası" ifadesinin kısaltmasıdır. Genellikle kredi riskini yönetmek için kullanılır.
CDS (Credit Default Swap – Kredi Risk Primi) bir ülke tarafından alınan kredinin geri ödenmeme riskini ifade eder. Söz konusu risk değeri, kredi talebinde bulunan ülkenin finansal güvenilirliğini anlatır. CDS’in yüksek olması, ülkeler için iflas ve finansal kriz riskinin dikkate alınması gereken bir seviyede olduğunu gösterir.
CDS, yatırımcılar ve finansal kurumlar tarafından kullanılır. Yatırımcılar, CDS'leri kullanarak kredi riskini azaltabilirler. Finansal kurumlar, CDS'leri kullanarak kredi portföylerini hedge edebilirler.
CDS'ler, küresel finansal sistemde önemli bir rol oynar. CDS primleri, bir borçlunun kredi riskini yansıttığı için, CDS'ler finansal piyasalarda risk algısını ve fiyatlamayı etkiler.
CDN'nin Ülkelere Etkileri
CDS'lerin ülkelere hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabilir.
Olumlu etkiler:
Olumsuz etkiler:
CDS'ler aşağıdaki gibi kullanılır:
CDS Primleri Nasıl Hesaplanır
Kredi değerlendirme kuruluşlarının hesapladığı bir değer olan CDS risk priminin belirlenmesinde bazı parametreler rol oynar. Bu puanın hesaplanmasında yani CDS primi hesaplama sürecinde ülkenin genel ekonomik durumu ile siyasi koşulları da göz önünde bulundurulur. CDS risk priminin hesaplanmasında dikkate alınan diğer parametreler ise aşağıdaki gibidir:
CDS primleri, aşağıdaki gibi hesaplanır:
CDS primi = (kredi notu risk primi) / (kredi vadesi)
CDS Primlerinin Önemi
Kredi temerrüt takası risk priminin birincil önemi, yatırımcıların karar verme sürecine katkı sağlamasıdır. Aynı zamanda bu prim, yatırımcıları temerrüt riskine karşı korur. Kredi temerrüt risk priminin bir diğer önemi, piyasa istikrarını yansıtmasıdır. Risk primi; bir varlığın, şirketin veya ülkenin ekonomik refah düzeyi hakkında da bilgi verir.
Türkiye'de CDS'lerin Etkileri
Yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamaya yönelik adımları kademeli olarak uygulamaya alınırken, devam eden jeopolitik risklere karşın Türkiye'nin CDS'i gerilemeyi sürdürüyor.
Atılan adımlar sonrası Türkiye'nin CDS'i, 367,52 baz puana inerek Eylül 2021'den Kasım 2023’e kadarki süreçte en düşük seviyeyi gördü.